Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Sinn 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec, ke kterýmu se bohužel kvůli délce moc často nedostanu. Když ale už, tak pobavená co to dá. Terry Pratchett a jeho báječná fantazie mě hrozně baví, miluju ty jeho absurditky. Herci jsou tu také zajímaví, Teatime, vnučka a hlavně nejgeniálnější smrť s modrejma diodkama místo očí. Jo a myší smrť ještě lepší. Ho ho ho! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem žádnou Zeměplošnou knihu a ani toho moc nelituji. Můj smysl pro humor není 100% stejný jako Terryho Pratchetta a to není jeho ani moje vina, prostě občas mi některý vtípek přijde trochu mimo mísu. Avšak ostatní věci mi přišli, jemně řečeno, skvělé. Vše okolo Smrtky nemá chybu a celá ta postava(figurka/panák?) je dokonalost sama. To ani nemluvím o překrásné Michelle Dockery jako Zuzany Stohelitské. Vedle těchto dvou postav je asi nejsilnější ještě postava vraha TimeToTea, který jako by byl naprosto šílený a přesto tak nebezpečný. Masový vrah puštěný z blázince? Rozhodně. Tento dvoudílný film hodně lidí potěší a hodně naštve. Je to jasné, protože Zeměplocha nejde jednoduše a dokonale převést na plátno a tak vždy bude existovat někdo komu vadí, ale pro mě je tento film příjemnou exkurzí s výborným šálkem čaje do světa jednoho muže, Terryho Pratchetta. ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Filmům na motivy děl Terryho Pratchetta jsem se docela vyhýbal, jelikož mi lidi říkali, že jde o dost velkou slátaninu. V jistém ohledu měli pravdu, ale je to zatracená sranda. Málokdo dá jako hlavní postavy příběhu Smrťe, psychopatického zabijáka s nevšedním jménem nebo skupinu podivných čarodějů, kteří ani vlastně neví, co dělají. Dílo jako takové je jakousi parodií, která funguje vážně skvěle, odkazů na všechno možné je tu opravdu požehnaně. Film vás možná bude odrazovat délkou, ale takové množství postav by jinak bylo docela těžké ukočírovat, i když pravda, pár scén by se vystřihnout dalo. Takhle má každý tak akorát prostoru a film šlape od začátku do konce. Rozhodně kouknu i na další filmy, Pratchettovo univerzum se zdá být docela zajímavé. 85% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hogfathera som si pozrela hneď na druhý deň po Farbe mágie a páčil sa mi ešte viac - aj keď uznávam, že najmä v druhej časti boli chvíle, kedy by som tempo rada popohnala. Ale to je spoločný znak oboch týchto filmov, no ak si to užívate, nie je dôvod sa pre to rozčuľovať alebo ponáhľať. Filmový Otec prasátek je krásna fantasy rozprávočka pre dospelých, má to skvelú atmosféru, napätie aj milé postavy. David Jason hrá Alberta lepšie ako Mrakoplaša, Časnačaj je mrazivo diabolský, Arcikancelár je "k zulíbání", Susan krásna, láskavá i ľadová zároveň a SMRŤ... ten je absolútne dokonalý :-D Ak by som to mala prirovnať k megahitu, tak kvalitatívne je to silná konkurencia Harrymu Potterovi - samozrejme, že marketingovo sa nechytá ;-) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film ohodnotil čtyřmi hvězdičkami hlavně z důvodu hrozivé stopáže, po dnešním shlédnutí jsem musel hvězdičku přidat, protože tvůrci těch 189 minut potřebovali k tomu, aby vytvořili snímek, který by byl co možná nejvěrnější knižní předloze. Terry Pratchett patří dlouhodobě k mým oblíbeným autorům a jeho příběhy ze Zeměplochy se mi podařilo shromáždit všechny, takže jsem měl oproti lidem, kteří jeho knihy nečetli, výhodu v tom, že jsem si mohl ve filmu najít mnoho odkazů a souvislostí. Smrť byl naprosto dokonalý, Michelle Dockery jako Susan výborná a Marc Warren jako Čas- na- čaj démonický. Nejlepší bylo to, že se ve filmu z Terryho Pratchetta nic neztratilo a v žádném případě mi nijak nepřekážely ani polystyrénové kulisy, dokonce bych řekl, že mě potěšily, v záplavě digitálních triků to bylo příjemné osvěžení. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama