Reklama

Reklama

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 741)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velmi slibný rozjezd, který zabírá 3/4 filmu, je dokonale zabit poslední čtvrtinou. Jakoby vám před očima kuchař připravoval delikátní specialitu a pak vám to číšník převrhl do klína. Je jedno, jak to celou dobu vypadalo nádherně, protože ten číšník celý zážitek dokonale pokazil. Stojí za vidění. Avšak kdo by chtěl něco takového dobrovolně zažít víckrát, že ano. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Will Smith ve filmu, který lidstvu oznamuje, že rakovina by se léčit neměla. A teď vážně. Od tohoto snímku jsem si sliboval hodně, i když pravda, vzhledem k tématu se nabízel i prostor pro velké zklamání, nakonec to vše však zůstalo někde mezi. Zde několikrát zmiňovaný parádní začátek se mi vůbec nelíbil. Liduprázdné město, jedno pěkné auto a lov působí příliš stroze, celé této části chybí energie, je bohužel unylá. Potulování tmavým domem překvapí svou tmou, ale to je tak všechno, vzhledem k tomu, že nic nevíme, může dojít tak maximálně k nějakému šoku, ten se však nekoná... Když se tvůrci v polovině snímku pomalu sunou k jasnému žánrovému uchopení, konečně začíná Já, legenda v mezích fungovat. Tutam je nepovedený pokus o humor a zmizí i trapná snaha o vykreslení psychického stavu hrdiny. Francis Lawrence si v žánrových scénách věří mnohem více a pouští se do víceméně riskantních kousků, které velmi dobře fungují. Když už jsem zmínil osobu režiséra, musím zároveň oznámit, že režie je opravdu to jediné, co v tomto snímku funguje. Scénář je totiž jeden dlouhý průšvih, který se na svých bedrech snaží Lawrence ukočírovat do snesitelné podoby. Obrazová kompozice funguje na jedničku, díky čemuž si může režisér v určitých fázích dovolit absenci hudebního doprovodu... První opravdu velmi povedná scéna přichází na řadu vypuštěním zmutovaných psů, její vyústění však bohužel opět směřuje k trapnému duchu předcházejících scén. (Před)Závěr má oproti zbytku tu výhodu, že nepostrádá tempo. Jenže bohužel mutanti jsou příliš nevýrazní a působí spíše komickým dojmem, takže správná atmosféra není navozena ani zde. Bohužel... ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Will Smith je prostě ikona a má tak sebevědomý herecký projev a charizma, že bych mu bez obav svěřil hlavní dvojroli v Batman vs Superman... Francis Lawrence má zase bezesporu režisérský talent, z jeho tři roky prázdného a chátrajícího New Yorku tryská mrazivá atmosféra do všech stran. Za to páni scénáristé film v druhé polovině zařízli jako vypasenou slepici. Dobrá atmosféra, dobré lekačky, zapamatování si hodné obrazy, vtipné i smutné okamžiky, průměrné efekty, rozpačitý konec. Určitě si ale film pusťte. 70% P.S.: připadá mi, že nejdražší scénou filmu není ona proklamovaná sekvence ´odříznutí ostrova a první útoky zmutovaných´, nýbrž ´dva golfové míčky odpálené ze zadního křídla SR-71 Blackbird s prázdným městem v pozadí´... 150 miliónů dolarů(rozpočet)/582 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Dva roky jsem tuhle podívanou odkládala. Asi mě k tomu vedl Bůh nebo motýlek, ale 28. ledna jsem se konečně odhodlala a musím podotknout, že to byla správná volba. Film je pro mě veliké překvapení. Od začátku Vás nechává v nejistotě. Atmosféra by se dala krájet. Otázky se stupňují. Hned se vcítíte do hlavní postavy a zamilujete do jeho společníka, respektive společnice (jsem hrozná, když se ve filmu objeví zvíře a hlavně pes) … A jak čas ubíhá, začínáte chápat, oč tu běží. Zombií jsou v celku realističtí, děj, i když předvídatelný, je dívatelný, srdce rvoucí scény přijatelný a Will Smithtík opět odvádí solidní práci, kterou mám u něho ráda :o) I Am Legend je jeden z těch lepších filmů se zombie tématikou a mě nezbývá než říci, že pro mě ten film je legenda. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv I Am Legend disponuje nijakým scénářem, je to stále kus kvalitní filmařiny, o které si podobně aktuální AvP 2 mohou nechat jen zdát. Když už byla dějová stránka zredukována na minimum, mohlo se přitlačit na pilu, co se týče flashbacků a obrazů zkázy, ale i tak Lawrencův New York má v sugestivnosti hodně blízko k prázdnému Londýnu ve 28 dní poté. Jenže Boyleův film šlechtí mnohem silnější a permanentnější pocit ohrožení a především zdařilejší zrůdy. Ty v I Am Legend se trikovým ztvárněním zasekly někde v časech první Mumie. Na druhou stranu musím říct, že zklamán jsem filmem nebyl a timer jsem během něho nekontroloval ani jednou. Dokonce musím konstatovat, že menší množství akčních pasáží mi na snímku bylo sympatické. 7/10 ()

Galerie (62)

Zajímavosti (68)

  • Plevel na domech vypadá věrohodně, protože šlo o živé květiny, které byly na místo natáčení dovezeny z Floridy. (don corleone)
  • Pruhovaný červený sporťák, ve kterém Robert Neville (Will Smith) absolvuje úvodní honičku, je Ford Shelby Cobra GT500, model 2007. (Mr.Dogman)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama