Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (617)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cena barelu ropy na světových trzích, špatný výklad Koránu a nenávist plodící další nenávist - tak v těchto třech faktorech je odjakživa zakopán (nevěřící) pes vztahů Blízkého východu a Dobrého západu.. Bergova saudsko-arabská mise v investigativní části svižně odsýpá, najde si čas na vtipné vsuvky a ve své apolitičnosti se nesnaží o nějaké moralizování, či vynášení soudů. A hlavně, připraví si půdu pro závěrečnou akční řežbu, kde na americké neprůstřelné trio agentů pálí křížovou palbou ze střech, balkónů i RPG a oni, se žvýkací gumou za škraní, všechno s nonšalancí zvládnou, protože i když Jennifer drží samopal jak prase kost, musí být všem jasné, že s pozitivním přístupem světového fízla v kovbojském klobouku nemá kolem hlavy omotaná utěrka na nádobí žádnou šanci. Ano, tahle akční scéna měla v jednoduše pojatém Království své místo, ale u následného sladkobolného finále už si tím nejsem tak jist. Jak to říkal ten Richard III.? Oil! My Kingdom for the Oil..!? ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Tohle že má být film roku anebo aspoň zdařilý Bergův pokus o přestoupení z žánrových zábavných podívaných k filmům, které se snaži něco řict? To možná tak pro ty, kteři se nechají oklamat stylisticky působivým filmem, jemuž se nedá upřit, že Berg má opravdu nakoukáno a sleduje současné moderní trendy, kdy si tu bere greengrassovskou roztřepanou kameru navozující hrdinů(v) stav mysli, támhle se zase co do efektivnosti inspiroval CSI a závěrečnou řež inscenuje jako něco mezi Černým jestřábem sestřeleným a Miami vice, ale to vše použivá k tomu, aby zakryl fakt, že prostě není dobrý vypravěč._____ Proč jsme otravováni odporně kýčovitými výjevy s malými dětmi a silným černým chlapákem Jamie Foxxem, když se to do toho filmu nehodí, proč celá vyšetřovací hodinka, jejíž potěšení má pramenit z oddalovaného, má na celý film tak ploché postavy a proč proboha je nám silně pravicově zaměřená rétorika filmu tolik mlácena ohlavu, aby to i ten poslední Daniel Zeman z Otrokovic pochopil? Film, který by byl možná snesitelnou žánrovou podívanou, kdyby se nesnažil cokoliv sdělovat o aktuálních problémech ve videoklipovité, pro teenagery naprosto ideální formě, navíc není schopný při využivání stylistických prostředků z let minulých dosáhnout stejného efektu jako díla, z kterých čerpá - roztřesená kamera nezpůsobuje fyzický stav i divákovi a maximálně mate v prostoru (to jsme u Bournea neměli ani v jednom díle), závěrečná acke oproti tomu by chtěla být realisticky omračující jako v připadě Miami Vice, ale zatímco by spoléhala na zvukové efekty a dosáhla by tak plastičnosti, musí ji pomáhat mimochodem výborná hudba, atd.._____ Zatímco v Krvavém diamantu jsme měli tŕi postavy, u kterých jsme si mohli vybrat, či optikou se na problematiku budeme dívat a přeslazený závěr byl opodstatnitelný vzhledem k tomu, že se změnila optika vyprávění z pohledu jedné postavy na druhou, v Království máme skrumáž postaviček, kterým nejde upřít, že je hrají herci kvalitně, i když je to většinou jenom figurkaření, ale závěrečné opodstatnění předchozích dvou hodin a ústřední motivace, odhalená až na konec, dělá z filmu jenom nabubřelou a jednoduchou westernovku pro pravičáky. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hodně silné čtyři hvezdičky. Berg opravdu umí. Začíná to geniální kompozicí archivních záběrů americkoarabských vztahů kombinovanou s počítačovou grafikou. Dokonce bych se odvážil tipnout, že to jsou nejpůsobivější Main Titles letošního roku. Samoný přístup k látce je pak věcný, bez příkras a zbytečností. Herecké výkony byli všechny na vysoké úrovni. Hodně mě překvapila Jennifer Garner, překvapivě "obyčejný" Jason Bateman a ještě musím smeknout před výkonem téměř neznámého Ashrafa Barhoma. Závěrečné akční inferno patří letošní špičce a znovu zdůrazním, že mi klepající se kamera nevadí. No a má posední slova o KRÁLOVSTVÍ? Řeknu jen toto: Nakonec jsme všichni stejní. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

USA a Saudská Arábie. Dva světy propojené ,,černým zlatem". Asi víc, než by sami chtěli. A také teroristy. USA a KRÁLOVSTVÍ. Světový spotřebitel a světový producent ropy číslo 1..... Úvodem je nám naservírováno několik informací - ,,kdo je kdo", že J.Foxx je rodinej typ, ale hlavně, že NENÍ BOHA JAKO BOHA A MUHAMMAD JE POSEL BOŽÍ. Prostě Berg hraje na city. Tajná mise začíná..... PŘÍBĚH:***** nechci hledat chyby. Jednotlivé postavy, styl vyprávění - moc dobré. Trošku mne ruší kamera, ale to přejde. Je zajímavé sledovat pobyt ,,bezvěrců" v KRÁLOVSTVÍ./ HUMOR:** nedostává mnoho prostoru. Já se od srdce zasmál asi 2x. Jestli poznáte kdy?/ AKCE:***** děje se toho dost. Střelivem se nešetřilo a nepolemizujme o tom, kdo všechno může být nesmrtelnej. Ovšem není to jen o střílení./ NAPĚTÍ:**** když pyrotechnik řekne ,,už se to rýsuje" jsem si jistej, že budete zvědaví. A co teprve, když..... Takže: vcelku dobrý film, kterému asi hodně pomohla závěrečná věta (dvě). Navzdory tomu, co si všichni šeptají. P.S. ,,ZNAL JSEM TVÉHO OTCE. BYL TO MŮJ VELMI DOBRÝ KAMARÁD... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Skvělý úvod á la MTV, zajímavé "detektivní" pasáže, skvělá akce (moje nehty by ne-mohly vyprávět), ale celé to nějak nedrží pohromadě. Film příjemně odsejpá, ale když skončí (člověk má pocit, že po třičtvrtě hodině), máte najednou pocit úplného prádzna. Nedokáže to nijak vtáhnout, ničím oslnit, je to prostě jen zajímavý. Největší problém je ale v samotném vyznění filmu - sou ty arabové svině, nebo lidi? Scénář chvilku tvrdí jedno a chvilku druhé, celkové vyznění je ale nejasné. A konec je takovej divnej... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Palác princa Saudskej Arábie vo filme stvárnil luxusný hotel Emirates Palace v Abú Zabí. (Real Tom Hardy)
  • V úvode filmu je povedané, že ropa bola v Saudskej Arábii náhodou objavená v roku 1933 a v roku 1938 vznikla spoločnosť ARAMCO (Saudská Arábia–Spojené štáty). V skutočnosti to však bolo naopak. ARAMCO v roku 1933 založila spoločnosť Chevron a ropa bola nájdená v roku 1938. (Real Tom Hardy)
  • Herci se do Saúdské Arábie vůbec nepodívali. Záběry tamních exteriérů pořídil jen druhý štáb a Blízký východ "hrála" Arizona. (Siriuss)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama