Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama nelítostného střetnutí nováčků, neboli „zobanů" s „mazáky" se odehrává v československé armádě v sedmdesátých letech. Přesto nelze říci, že konflikty, které zde můžeme sledovat, patří minulosti. Nejsou dokonce ani výhradně a jedině doménou armády. K eskalaci těchto problémů může dojít všude tam, kde se zmocní vedení nekontrolovaná a nemravná moc, mající dost nástrojů k prosazení své vůle. Armáda se může přirozeně stát relativně vděčným prostředím pro vybujení šikany, protože je postavená z dobrých důvodů na strohém principu podřízenosti a nadřízenosti. Ale vždy jde o problém širší a obecnější, který se bohužel projevuje v různých sociálních zařízeních i v dnešní společnosti.
Knihovník Cejnar je pro vojenskou kariéru fyzickými i psychickými vlastnostmi ten nejméně vhodný. Usiluje jen o to, aby povinné období služby prožil bez pošlapávání lidské důstojnosti. Má ale smůlu. Zrovna v jeho útvaru je skupinka mazáků, kteří mají o náplni povinné vojenské služby jiné představy. Jejich násilnické sklony rostou úměrně s inteligentním odporem zobanů, které inspiruje ten zcela nehrdinský, ale zarputile zásadový Cejnar.
Scénář napsal Zdeněk Krhounek, který vzhledem ke svému dlouholetému působení v armádě velmi dobře znal i nešvary spojené s šikanou. Za režii Zobanů získal režisér Jiří Vanýsek cenu Pierot 94. (Česká televize)

(více)

Diskuze

samurraj

samurraj (hodnocení, recenze)

Víte, co je mi záhadou? Proč u tohoto filmu nejsou uvedena jména herců vojína Banýra (Václav Liška) a Vojína Matuly...Když jsem koukal na net a hledal informace o Banýrovi (Václavu Liškovi), tak jsem nenašel absolutně nic. Ani nějaké fotky ani informace, což mi přijde divné...

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnocení, recenze)

poslal som adminovi oficiálný popis filmu z webu ČT, ten čo tu je teraz totiž prezradzuje záver filmu

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Dal jsem 3*, protože nikdo neví, co se stalo se zavražděným Banýrem a ve filmu to ani jeho kamarády nezajímalo. Taková černá díra ve scénáři se tomuto, jinak na svou dobu celkem podařenému filmu, nedá odpustit. Další nesrovnalost spatřuji v naprosté absenci lampasáků v přijímači, čímž se šikana mohla odehrávat naprosto veřejně a scházela jí ta realistická "podpokličkovost". Etzler si u mě šplhnul, celkově dobré.

palox

palox (hodnocení, recenze)

Chupacabre

presne... a ti co sa stazuju ze je film prehnany a tym nerealny sa pytam ci utoky mimozemstanov z holywoodskych filmoch su realne :) zobani su predsa tiez film! :)

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna: Josef Polášek tu hraje zapisovateľa nových brancov, nie je tu dobre poznať pretože má okuliare, objavuje sa hneď na začiatku v 0:02:43

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Můžete mi říci, KOHO zde hraje tehdy úplně neznámý Josef Polášek a v jakém čase se zde objevuje? Ani po 10. shlédnutí jsem ho dosud nezaregistroval.

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

ten dement Rhed co psal obsah mi prozradil celej film i s koncem. Dík moc!

Svata

Svata (hodnocení, recenze)

Šikanu jsem na vojně zažil, to ještě za totálu.... Pár podobných příběhů mezi vojáky kolovalo...

Knuckless

Knuckless (hodnocení, recenze)

Prosím o doplnění herců jako : Igor Bareš, Josef Polášek, Valerie Zawadská a Vlasta Korec... :-)

Reklama

Reklama