Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

Omnibus odpad!

všechny recenze uživatele

Základní vojenská služba nebyla nic jiného, než státem posvěcený morální teror, organizovaný komunistickou stranou. Šlo o to zlomit celé generace mladých kluků. Naučit je držet hubu a krok a poslechnout bez přemýšlení i sebedebilnější rozkaz, aby pak tu hubu drželi i v dospělosti (případně i na stranických schůzích), nelezli demonstrovat na náměstí a zanadávali si na režim tak nanejvýš v hospodě. Naopak vypustit páru a aspoň na někom se pomstít za ty dva roky mládí v hajzlu umožňoval propracovaný mazácký systém, který zároveň šetřil práci neschopným důstojníkům (čest vyjímkám, ale těch moc nebylo), kteří by často v civilním životě nemohli pro svou tupost šéfovat ani partě kopáčů. Mazácký systém ovšem taky znamenal peklo, fyzické, ale zejména psychické, dokud byl člověk pouhý "zobák". Kdo to nezažil, nepochopí. To jsou nesdělitelné a nepřenosné zkušenosti. Bohužel spoustě původně normálních kluků toto ponižování a šikana (většinou samoúčelná, nezřídka až sadistická) naprosto zkurvilo povahu a oni se jen těšili, až budou mazáci, jak si taky zařádí na nováčcích. I díky povinné vojně se tak komunistům úspěšně dařilo zlomit morálku národa a připravit o ideály velkou část populace hned na prahu dospělosti (samozřejmě nejen vojnou, také využitím demagogické propagandy na všech stupních školství již od základky a dalšími pákami).             K samotnému seriálu: Pro mě je to propagandistický škvár nejhrubšího zrna a hodnocení odpad! je naprosto na místě. Bez ohledu na to, kolik lidí, co to nezažili, se u toho dnes třeba i baví a směje. Ovšem těmto mladým lidem (Malarkey, Djkoma a další) to nezazlívám. Holt nepřenosnost zkušeností. Naopak jim to přeju a jsem rád za ně, že nezažili dospívání za totality. Netušíte, jak šťastní jste lidé! Ovšem z pamětníků, kteří v těch dobách naší socialistickou armádou prošli a přesto tento propagandistický seriál vychvalují, mě mrazí. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Chlapci a chlapi je seriál z konce osmdesátých let. Byl natočen v produkci pro děti a mládež. Ta byla také hlavním cílovým publikem. Svým způsobem se jedná o náborové dílko. S normalizačních seriálů patří k těm, které jsem docela rád sledoval. Byl natočen v době, kdy se na vojnu odcházelo na dva roky. Seriál přináší celou řadu zápletek a seznamuje nás s různými osudy hlavních hrdinů. Považuji jej za průměr. ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Seriál z doby mého dětství. Propagandu jsem tehdy fakt nevnímala. Aby jo, když v té době byla povinná branná výchova a v plynovejch maskách, pláštěnkách a s igelitovejma pytlíkama na rukou a nohou jsme se skládali "patama k výbuchu". Jako relax jsme tedy na základce v souvislosti s tímto seriálem spíš řešili, jestli je větší hit písnička od Bartošové nebo ta od Penka. Teď po letech se na to ráda kouknu, sice to žádné veledílo není, ale odpad taky ne. Už kvůli Kyslíkovi a Gulášovi, ukázkové šikaně a legrační Spartakiádě (taky jsem tam musela cvičit :-)) Mááá dalekááá... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dokonalé archetypy postav, vymývání mozků a propaganda těsně před tím, než se režim sebezničil...Z trosek se stávají chlapi, z gaunerů řádní muži, z tlusťochů vysportované korby, to vše okořeněné věčnou láskou, která překoná i krize. Děkujeme, naše slavná socialistická armádo - její spravedliví a chápající důstojníci! Zajímalo by mě, jestli ten bordel a plýtvání, které se provalilo (rok 2010), mělo základ už v té době. Z nostalgie na tento seriál koukám... Každopádně, ty kecy a činy důstojníků stojí za odpad. Ale dávám jednu hvězdu za devatenáctiletou Evu Vejmělkovou a druhou za poslední větu seriálu, kterou vyslovila právě ona. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vojenská služba v 80tých letech se vším všudy aneb stovky let stará tradice pro každého mladého hocha, je už jen a jen na plátně. Taktéž i plačící matky na Hlavním nádraží, ale také veškeré těžkosti vojenské služby, které jsou zde krásně naivně znázorněny, v postupně se rozvíjejících individuálních příbězích. Zmíněná naivita celého seriálu mě prostě baví, snaha vychovávat, směšná politická angažovanost, která na tuto mládež popíjející coca-colu už stejně nemohla zabírat, naivní podivování se nad početím děcka i nekompromisní způsob natáčení. Vypadá to, jako by se všechno točilo na jednu dobrou. Ovšem je zde také skutečný obraz toho, co k vojně patřilo, a jestliže je to jediný seriál z podobného prostředí, které si dnešní mládež umí asi stěží představit, chce to přece jen dost zamhouřit oči. V dnešním pojetí by byl seriál ještě směšnější. Tohle mám prostě rád a nedám na to dopustit. Líbí se mi scénář i celkový, umělý projev herců, nebo spíše v tomto případě dabérů, kteří zde převážně hrají. I když to někomu může připadat primitivní, hlavní síla tohoto seriálu je v neuvěřitelné přirozenosti. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • Peter Pilz (Palo Marušiak) si už štyri roky pred natáčaním seriálu zahral nastupujúceho nováčika "bažanta" na vojne, a to v jednom bakalárskom príbehu s názvom Hektoliter (1984). (Raccoon.city)
  • Diváci seriál prijímajú s kladnými ohlasmi, aj keď je každému jasné, že sa v podstate jedná o klasickú štátnu totalitnú propagandu. Avšak už ani režim sa tento fakt nesnaží nijako zvlášť zakrývať. Dôkazom toho je napríklad aj uvedenie Československej ľudovej armády v záverečných titulkoch čoby koproducenta seriálu. (Raccoon.city)
  • V mnoha případech filmové postavy vůbec nepostupují podle vojenských řádů. Mnohokrát se stane (například po vyšetřování rvačky vojína Rutkaje – Boris Slivka), že se voják předpisově při odchodu z kanceláře nadřízeného nezahlásí – myšleno pochopitelně u důstojníků. (Robbi)

Reklama

Reklama