Reklama

Reklama

Letecké katastrofy

(seriál)
  • Česko Vyšetřování leteckých neštěstí (více)
všechny plakáty
Trailer
Kanada, (2003–2024), 176 h 20 min (Minutáž: 42–52 min)

Tvůrci:

André Barro

Hrají:

Jonathan Aris (vypravěč), Von Flores, David Bamber (vypravěč), Daniel Park, Jason Weinberg, Bill Lake, Marty Moreau, Jon De Leon, Jorge Molina (více)
(další profese)

Série(24) / Epizody(230)

Obsahy(1)

Letecká doprava je nejbezpečnějším způsobem přepravování osob i zboží po celé naší planetě. Každou minutu jsou ve vzduchu tisíce strojů letících všemi možnými směry. Většina z nich dosáhne bez problémů svého cíle. Jsou ale okamžiky, kdy se posádky a cestující dostanou do situace, jež může skončit tragicky.

Námětem šestidílného kanadského cyklu dokumentárních rekonstrukcí jsou události, které se na kratší či delší dobu staly středem pozornosti sdělovacích prostředků. Autoři rekonstruují průběhy známých leteckých nehod prostřednictvím obrazových a zvukových archivních materiálů, výpovědí svědků, pozůstalých, leteckých odborníků a vyšetřovatelů. Svou důležitou roli má také počítačová animace, jež evokuje to, co snad mohli jen tušit dispečeři u svých radarů, a to, co v několika posledních sekundách svého života viděli muži v pilotních kabinách. Charakteristickou součástí cyklu jsou pak hrané scény, které vypovídají o tom, k čemu všemu během letu došlo a jak se s mimořádnými situacemi vyrovnávali lidé za řídícími pákami, jejich neviditelní partneři ve střediscích letového provozu a konečně i pasažéři, jež svůj osud vložili do jejich rukou.

Seznam dílů: 1. Když na palubě vypukne požár (Fire on Board)
2. Když se za letu otevřou dveře (Unlocking Disaster)
3. Když dojde palivo (Flying on Empty)
4. Když nefungují přístroje (Flying Blind)
5. Když je nebe příliš těsné (Deadly Crossroads)
6. Když na palubu vstoupí teroristé (The Killing Machine) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (95)

Lanark 

všechny recenze uživatele

Neodolám a dávám za 5*, především za perfektní zpracování. Vše je podáno jasně, vysvětleno do nejmenšího detailu je-li to třeba, to vše na reálných podkladech z vyšetřování. Je vidět, že NTSB (National transportation safety board) si dalo na spolupráci s tvůrci záležet a rozhodně se jim to vyplatilo, jelikož po pár dílech už nepochybujete o tom, že i ti chlapíci co celé dny tráví u sluchátek a poslouchají šumy na pásce či pomocí mikroskopu prohlížejí téměř kilometry kovů, si uznání za svou práci zaslouží. Jediná výtka spočívá na občasném ždímání emocí, ale chápu, že tvůrci chtěli vzdát čest památce obětím a dodat pozůstalým pocit sounáležitosti. A to se asi kritizovat ani moc nedá. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

5hvězd a 100% Super seriál o leteckých katastrofách. Jak málo stačí k nehodám, chybám, neschopnostem a smrti.. Holt když je někdo na špatném místě ve špatnou dobu tak má smůlu :P ANO přesně o to tady běží: "cílem každého vyšetřování je vylepšit systém --- to je to oč usilujeme --- z každého případu si musíme vzít ponaučení a zprostředkovat jej ostatním, aby byla letecká doprava opět o něco bezpečnější..." mrazivá slova, ale bez nehod se to bohužel nedá tak efektivně dělat :/ ()

Reklama

Piri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi jeden z najzaujímavejších doku seriálov. Nekončená téma a neuveriteľne natáčaná 20 rokov. Videl som všetko. Tu vidieť ako sa rapídne menil obsah epizód, ich štýl. Prve epizódy čisto opisné, bez omáčok, bez teatrálnosti, viac sa dávalo priestoru aj preživším. Nič neobvyklé pre dokument. Ale netrvalo to dlho a nabralo to typicky US wau shock mod a x-krát opakovanie toho istého. Zmenila sa aj dramatizácia hudby. Dobré je si porovnať prvú sériu a trebárs dvadsiatu, čo je rozdiel asi 17 rokov. Jablká a hrušky. Asi 200x sme počuli na čo sa používa letový zapisovač dát a záznam zvuku z kokpitu. Sledujeme rutinu vyšetrovateľov, ktorých "nečakane" napadne, aby si pozreli iné dôkazy alebo vypočuli pásky. Dokonca nikomu nevadí, keď kreslia fixkou po obrazovkách monitorov. Je tu niekto s takou poruchou, žeby si čarbal po svojom televízore alebo monitore svojho počítača? Jedine že ste Daniel Jackson zo StarGate :) Prvá epizóda Unlocking Disaster je mementom pre všetkých. Je neuveriteľné do akého svetla to dalo tých neskorších povestných erudovaných a čestných vyšetrovateľov, ktorí sú už neskoršími hrdinami a hlavnými protagonistami tohto seriálu. Bol to čierny deň pre NTSB aj pre Boeing. Neúnavní boj rodičov obete skončil úspechom. Takto začína tento seriál. Jedna pikoška - v tomto seriáli ako keby schválne opomínali fakt, že skoro každé letisko na svete má za koncom dráhy brzdiace siete a pieskové brázdy. Už v roku 1972 malo každé druhé letisko túto výbavu. V epizóde Deadly Discussions ide o jednu z príčin havárie, práve stav brzdiacej siete, ale nič také tam neodznie. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, jehož britský název Air Crash Investigations je mnohem výstižnější. Spíš než o patos, který se sebou letecká neštěstí zákonitě přinášejí, v něm jde o to, co už v médiích neuvidíte - podrobné vyšetřování a hledání příčin, kdy jediný šroubek, chybné rozhodnutí či nebývalá shoda náhod vedou k neodvratné fyzikální kauzalitě a většinou i k neúprosnému vítězství přírodních zákonů nad lidskou technikou. ()

Trancetino 

všechny recenze uživatele

Najlepší seriál o leteckých katastrofách. Obdivujem tých vyšetrovateľov ako dokážu prísť na tie chyby. Hlavne vtedy, keď majú v rukách len milión trosiek, lebo nie vždy všetko ukážu čierne skrinky. Minulý rok t.j. 2018 som videl 18. sériu. Bolo v nej asi všetko čo sa udialo za posledné 3 roky. Som zvedavý čo bude v tej 19. ()

Galerie (1 464)

Zajímavosti (109)

  • V epizóde je zmienená nehoda letu TWA 800, spôsobená explóziou paliva, a letu ValuJet 592, ktorý sa tiež v dôsledku požiaru zrútil do močiarov Everglades. Obom zmieneným nehodám sa tento seriál už venoval, tej prvej v epizóde Explosive Proof a tej druhej v epizóde Fire in the Hold. (ČSFD)
  • I když se pořad Letecké katastrofy primárně věnuje dokumentárním rekonstrukcím leteckých neštěstí, ve 3. sérii se objevují tři díly, které nepojednávají o leteckých neštěstí, ale dva díly se týkají vlakových neštěstí (Head-on Collision2005 a Runaway Train – 2005) a jeden lodního neštěstí (Collision Course, 2005). (InaSe)

Reklama

Reklama