Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 2

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (353)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno si Kronika zaslúži objektívne vyššie hodnotenie, lenže ja som bol navnadený 80% recenziou v Cineme. Do kina som na to nešiel, počkal som si až na televíziu, že to teda skúsim. No nenašiel som na tejto rodinnej fantasy nič, čo by ma dokázalo zaujať, nič, čo by ju robilo aspoň trochu originálnou v porovnaní s niektorými uspokojivejšími kúskami. S týmto žánrom som už asi nadobro skončil. Myslím s detskou a klasicky rodinnou obdobou fantasy. 50%. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zpočátku ve mně svojí řemeslnou zručností a sebejistotou vzbudila Kronika naději, že tu máme po delší době skvělý dětský film. Prvních zhruba dvacet, třicet minut je plných fantazie, tajemna a očekávání - skoro na mě působily jako začátek Nekonečného příběhu. Jenže s načítajícími se minutami film ztrácí dech i eleganci a závěrečná "bitka" je už skoro amaterská. Waters neumí natočit akční sekvenci a haprují mi i emocionálně vypjaté scény. Ale rodinám s dětmi můžu tenhle film doporučit rozhodně víc než jakéhokoli hraného Asterixe. PS: Pokud se vám zdá, že oba bratříčci Graceovi jsou si až moc podobní, pak vězte, že je oba hraje Freddie Highmore - a vůbec ne špatně. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála zástupců vymírajícího druhu filmu, který jest pohádkově dobrodružnou fantasy (nebo dospělejší pohádkou, to je celkem fuk), která má tu moc, aby se líbila všem bez rozdílu věku, aniž by zapomínal na to, že je určen především pro děti. Ani moc nevadí přemrštěná klišoidnost, nebo miniaturní verze Hulka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No v tomhle subzanru detskejch fantasy to je rozhodne nadprumerna podivana, ale par veci mi proste branilo, abych si film uzil jeste vic. Jednak pribeh je mirne receno stupidni, zlobr, kterej celej zivot zije mezi magickejma stvorenima potrebuje knihu napsanou clovekem, aby se vyznal v magickym svete. Pak ty samotny potvory, sice jsou trikove povedeny, ale je jich tu zoufale malo, takze vetsinu casu tu jen saskuje parta skretu, co vypada jak zaby. Navic bych uvital spis zamerit se na realismus, takle to kolikrat spis vypada jak nejaky hracky. No a treti a asi nejvetsi problem je s hercema. Sice tu je zase ten klisovitej prubeh, kdy se nejdriv hadaj a neveri a nakonec drzi pohromade, ale to bych prekous, ale co uz neprekousnu je to, ze Mary-Louise Parker je neskutecne nesympaticka krava a Sarah Bolger za ni moc nezaostava. Co se tyce Highmorea v dvojroli, jako nehraje spatne a ty dve postavy jsou napsany dostatecne odlisne, aby to nepusobilo dojmem, ze je to jeden herec, jenze proste on je takovy desny hovadko a navic interakce mezi nima obcas moc nevychazi. Ale krome tohohle to je zabavna a docela napinava podivana. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Svižne natočené. Keď sa však aj pri rýchlom tempe divák nudí, niečo bude zle. Tu je to hlavne neprepracovaný fantasy svet, ktorý je príliš povrchný a skratkovitý. Vypadá byť neskutočne miniatúrny ( vo filme len pár fantasy postáv a dajú sa spočítať na jednej ruke). Nechápem ten veľký rozpočet, to všetko išlo len na efekty? P.S.: Záver v dome ako z filmu Gremlins. 4/10 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (10)

  • Paramount uvolnil na rodinné dobrodružství režiséra Marka Waterse 90 milionů dolarů (chtěl tím sekundovat Narnii). Celosvětově utržil slušných 163 milionů. (Rodriguez)
  • Natáčení probíhalo v roce 2006 v kanadském Montréalu (provincie Québec). (noelcoward73)

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama