Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 4

Recenze (4 904)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rád bych ze začátku upozornil na fakt, že jsem na Avatarovi byl v kině, v 3D, a moje pětihvězdičkové hodnocení tudíž vychází z absolutního užití si filmu, který si člověk jinak než v kině samozřejmě na stoprocent užít nedokáže, leč pár nedodělků se vždy samozřejmě najde. Ten film mě naprosto uzemnil. Jak tu většina řekla, čekal jsem od toho hodně, opravdu hodně a dostal jsem ještě víc, než jsem vůbec mohl čekat a tušit. U mě hlavně vítězí jako film s nejlepšími efekty, co jsem kdy v životě viděl. Příběh je samozřejmě klasika, proč z toho dělat epopej. Stejně Cameron nepočítal s tím, že by z toho vznikla trilogie nebo něco podobného, takže v příběhu samotném já problém osobně vůbec nemám. Jednoduchý, stručný, výstižný a hlavně představuje lidstvo v té nejsvětlejší podobě. Rozhodně by si nedodělci, co kritizují film měli uvědomit, že my bychom mohli být na naprosto stejném místě jako Pandořané, a tak je film s jednoduchým příběhem absolutně na místě. Dále herecké výkony, které hrají až nějaké desáté housle jsem si také patřičně užil, stejně jako fantastickou muziku. Jen bych nakonec rád dodal, opět pro nedodělky, že když už ten film kritizujete, tak si prosím uvědomte, že Cameron ten svět musel připravovat minimálně deset let. Není se čemu divit. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v IMAXU ve 3D a byl to jeden z mých největších filmových zážitků v životě. Ten IMAX je třeba zdůraznit, případně alespoň kino, protože toto je opravdu film na velké plátno a pokud možno s 3D brýlemi. Je tu vypiplaný každý detail, audiovizuálně jde opravdu o doposud nejsilnější věc, co kdy kdo pro film udělal. Proto hodnocení lidí, kteří Avatara zkoukli na pochybné kopii stažené v počítači, je zcela irelevantní. Technickou převratnost asi nikdo nebude zpochybňovat, často se ale objevují hlasy o primitivním, hloupém příběhu či ekologické agitce. Já musím říct, že to tak nevidím. I dějová či příběhová stránka filmu mě velmi oslovila. Nebyl to případ třeba trapné SW Epizody 1, kde byly úžasné efekty v nudném filmu. Příběh nijak objevný není, ale nemyslím, že by to bylo na škodu. Základem je, že divák objevuje nový svět, nová zvířata, rostliny a mě tohle velmi bavilo. Užíval jsem si, když mě Cameron provázel pandorskou džunglí, seznámil mě s tamními obyvateli, s jejich zvyky atd. Podařilo se mu představit mi modrý národ tak, že jsem chápal, oč mu jde a proč, a že jsem pak v závěru jejich boj opravdu prožíval. A tedy závěrečná bitva je opravdu něco neskutečného. Poznámka k hudbě: Hudbu pro Camerona potřetí dělal James Horner (Vetřelci, Titanic) a měl na práci hodně dlouhou dobu, podobně jako u Titanicu a narozdíl od Vetřelců. Na to, že na ní pracoval přes rok, jsem cítil mírné zklamání, přestože má své velmi silné momenty - například svolávání klanů do boje je hudebně podkresleno moc pěkně. Nicméně se Horner nevyhnul sebevykrádání, na které je u něj člověk zvyklý, a které způsobovalo, že jsem chvílemi slyšel Glory, Willowa, Titanic aj. a mírně to prožitek narušovalo. Nejvíc mě štvaly ječící vysoké hlasy z Tróje. Přesto jde o hudbu nadstandardní, která ve filmu většinou funguje moc pěkně, jen jsem měl chvílemi pocit, že tahle úchvatně vypadající scéna mohla být podkreslena ještě lépe. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Těch momentálních + - 80% na CSFD je úměrných ménu názoru, nějakou skoro stovkovou adoraci bych těžko rozdýchával. Pěkné sci-fi...a to je asi tak vše. Nejvíc jsem si užil část druhou, ten odpor. Masívní reklamní kampaň způsobila odpor u mě, tady fakt platí, že méně znamená někdy více. Jen toho Hornera prosím už fakt pošlete někam do televize, skládá téměř samé klony a co na tom, že ve filmu hudba dejme tomu funguje, když při samostatném poslechu je strašná. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Čistá filmařina, plná silných scén a excelentních efektů (Zemeckisovy 3D filmy působí vedle tohohle vybroušeného diamantu jako výsměch). „Must see“ záležitost, která nabízí ojedinělý zážitek? Jednoznačně. Nový kult? Těžko. Na to je to až příliš sešité z jiných filmů a příběhů. Každopádně palec nahoru za tak hlasitou a drahou agitku za úctu k přírodě. James Cameron si zaslouží veškerou úctu – jako filmař dokázal ustát i naivní pohádku o boji dobra se zlem a ještě ji prodal jako událost sezóny. A skutečně jí Avatar vizuálně je. K absolutnímu hodnocení však chybí propracovanější děj, nějaký osobitější podpis a výraznější hudba. James Horner by si za svůj výkon zasloužil facku. Namísto originálního motivu jen recykluje osvědčené tóny a ani jednou se nevytasí s něčím, co by si člověk pamatoval po cestě z kina. A ještě vykrádá. Během filmu jsem si vybavil asi deset jiných úspěšných soundtracků (od Statečného srdce přes Skálu, Titanic až po Lvího krále). Avatar je v zásadě pouhou modernizovanou verzí Pocahontas, kterou někdo protáhl pračkou společně s LOTRem a Hvězdnými válkami. Což není nutně špatně. Jen mám pocit, že za pár let po tomhle filmu neštěkne ani pes. Momentální síla tkví ve zpracování. A to se za pár let ztratí, neboť takhle (pokud jde o kvalitu efektů) bude vypadat každý druhý film. Avatar imho nemá trvalou hodnotu. P.S. Ty voiceory hlavního hrdiny si mohl Cameron odpustit. Není nic blbějšího, než filmové situace typu "hrdina jde lesem a přemýšlí nahlas o tom, že jde lesem". Za takové nápovědy pro pitomce nedík. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já těch sci-fi filmů mnoho neviděla, ale i tak za sebe snad poprvé píši, že jsem viděla něco úchvatného. Nemluvím ani tak o scénáři, jako o dechberoucím vizuálu, efektech, kde mně nejen padala brada, ale oči přebíhaly nad tou nádherou a tricích. A je to poprvé, kdy bych chtěla být u zrodu takového filmu. Jamesi u mě jsi rozhodně zabodoval a to jsem skoro 80 000 místě na ČSFD, kdo to už viděl, takže to není pro Tebe nic nového pod sluncem. Filmová výzva 2016 ()

Galerie (272)

Zajímavosti (184)

  • Armond White z New York Press prohlásil: „Avatar je nejkýčovitější film, který kdy byl natočen o tom, jak bílý člověk potřebuje najít ztracenou identitu a kompenzovat svou politickou, rasovou, sexuální a historickou vinu“ a označil jej za béčko s vysokým rozpočtem. (Danny F.)
  • Zvuk, který vydává mimozemský kůň, je stejný, jaký vydává Velociraptor z Jurského parku (1993), když se ve druhé polovině filmu dobývá do kuchyně, kde se schovávají děti. (Jan.Kanak)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. prosince 2009 v Londýně. (Varan)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama