foto

Sam Worthington

  • nar. 2.8.1976 (42 let)
    Godalming, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Samuel Henry John Worthington se narodil v malém městě Godalmingu, v hrabství Surrey, v místě první elektrárny nejen ve Velké Británii, ale i v celém světě. Rodiče Jeanne a Ronald se i s šestiměsíčním Samem přestěhovali na předměstí zapadoaustralského Perthu, nejodlehlejšího velkoměsta světa, kde Sam Worthington vyrůstal společně se sestrou Lucindou.

V 17 letech odešel ze střední školy a živil se drobnými pracemi. O dva roky později je však přijat ke studiu na Národním institutu dramatických umění (National Institute of Dramatic Art -NIDA), kde ukončil studium v roce 1998. Poté se věnoval herectví v několika australských divadlech, jeho úspěch se dostavil především v divadle Belvoir Street. Za dva roky získal první filmové a televizní role ve filmech TANEČNÍK a RVÁČI, seriálech WATER RATS a JAG. V malé roli se objevil v Čechách natočeném válečném filmu HARTOVA VÁLKA (2002).

Mezinárodní publikum na sebe ale upoutal až rolí Joa v kritikou i diváky velice ceněném filmu SALTO DO ŽIVOTA (2004) v režii Cate Shortland. Získal za něj cenu AFI a vysloužil si svou druhou nominaci na cenu Film Critics Circle of Australia (FCCA). Filmově plodnými a úspěšnými se pro něj staly roky 2009 a 2010. Úspěch v konkurzu na roli Jakea Sullyho pro film AVATAR Jamese Camerona mu otevřel cestu k dalším filmovým rolím, jako třeba byla role Marcuse Wrighta v TERMINATOR SALVATION, do niž byl doporučen pravě Jamesem Cameronem. Zahrál si též Persea v remaku filmu SOUBOJ TITÁNŮ (2010) a v jeho pokračovaní HNĚV TITÁNŮ (2012) nebo také v americko-britském thrilleru DLUH (2010) a kriminálním thrilleru MUŽ NA HRANĚ (2012). Za zmínku stojí i drama EVEREST(2015). I přes svůj boj s výrazným australským přízvukem role zvládl ke spokojenosti režisérů.

Objevil se opět i v australských filmech a seriálech jako například VE VLNÁCH (2013) a BITVA O GALLIPOLI (2015). V budoucnu by se měl objevit v pokračováních komerčně úspěšného filmu Jamese Camerona AVATAR.

28. prosince 2014 se konala jeho svatba s australskou modelkou Larou Bingle, jejich syn Rocket Zoot se narodil o rok později. Sam Worthington si chrání soukromí svoje i své rodiny, což se projevilo několika incidenty s bulvárním tiskem.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2025 Avatar: The Quest for Eywa
2024 Avatar: The Tulkun Rider
2021 Avatar: The Seed Bearer
2020 Avatar: The Way of Water
2019 Alive Alone
2018 The Titan
2017 Chatrč
Modlitba lovce
2016 Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
2015 Everest
Únos Freddy Heinekena
2014 Dort
Papírové vlaštovky
Sabotáž
The Keeping Room
2013 Ve vlnách
2012 Hněv Titánů
Muž na hraně
2011 Texaský kat
2010 Dluh
Last Night
Láska a nedůvěra
Souboj Titánů
2009 Avatar
Terminator Salvation
2007 Krokodýl: Návrat do krvavé laguny
2006 Macbeth
The Faking Game
2005 6. Batalion
Fink!
2004 Salto do života
Thunderstruck
2003 Vyrovnat si účty
2002 Hartova válka
Rváči
2000 Tanečník

TV seriály

2017 Manhunt: Unabomber (TV seriál)
USA vs. Theodore J. Kaczynski (E08)
Lincoln (E07)
Ted (E06)
další epizody (8)
2015 Bitva o Gallipoli (TV seriál)
2005 Surgeon, The (TV seriál)
Temné příběhy (TV seriál)
2004 Love My Way (TV seriál)
2000 JAG (TV seriál)
Bumerang - 1. část (S05E15)

Dokumentární

2010 Avatar: Stvoření Pandory (TV film)
Capturing Avatar
2009 T4 Avatar Film Special
2006 The Battle of Long Tan - vyp.
1999 Inside Film Awards (TV seriál)

TV pořady

2013 Ok! TV (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
Conan (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2003 The 2003 Australian Film Institute Awards (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Modlitba lovce

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(509)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace