Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku přijíždí policie na místo vraždy, kterou ohlásil úspěšný cévní chirurg Richard Kimble. Obětí se stala jeho milovaná manželka Helena. Lékařovu vyprávění o jednorukém muži, se kterým se v bytě utkal, však policie nevěří a z vraždy podezřívá právě Kimbla. Šokovaný lékař je odsouzen k smrti. Spolu s dalšími vězni nastoupí do vězeňského autobusu. Když se dva vězňové pokusí o útěk, sjede během rvačky autobus ze silnice a převrátí se na železniční trať. Kimblovi, kterému řidič sundal pouta, aby mohl pomoci zraněnému dozorci, se podaří uprchnout. Na místo nehody dorazí FBI vedená agentem Samuelem Gerardem. Ten se okamžitě vydává po stopách uprchlíka. Střetnou se v tunelu kanalizace, kde se Kimble snaží agenta přesvědčit o své nevině. Gerardovi je to však jedno. Má jej chytit a ne soudit. Lékaři se opět podaří uniknout, dostat se do Chicaga, kde se okamžitě pustí do pátrání po jednorukém muži. Zjistí si v nemocnici, jaký typ protézy vrah nosí, a poté si vytipuje pět mužů, z nichž jeden by mohl být hledaným pachatelem. Gerard, který je lékaři v patách, brzy pochopí, že Kimble hledá jednorukého muže, o němž se zmiňoval. Nepřestává však pronásledovat svého uprchlíka, který si začíná uvědomovat, že případ je mnohem složitější, než se zpočátku zdálo. Dostává se na stopu nebezpečného podvodu s novým lékem, do něhož je zapleten také jeden z jeho kolegů. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (809)

lamps 

všechny recenze uživatele

Film hodný vlastních stylistických a systémových analýz jako žádný jiný z devadesátých let. Definice dokonalosti oblíbeného konceptu honu na člověka, která je unikátní jednak svým chirurgicky přesně gradovaným syžetem, v němž je rytmus střídání scén s uprchlíkem, s lovcem a s klíčovými flashbacky snad stejně melodický a vyvážený jako Mozartova libovolná symfonie, a jednak samotným vývojem souboje tří stran (falešně obviněný, pronásledovatel a skutečný viník), kteří se strategicky pronásledují navzájem a na zmíněnou gradaci mají bezprecedentní dopad (nejprve jde pronásledovatel po obviněném, poté začíná obviněný pátrat na vlastní pěst po skutečném viníkovi, na něhož tím strhává i část pozornosti pronásledovatele, a v závěru už i viník nahání obviněného, aby předešel úplnému odhalení). Herecké výkony Forda i Jonese jsou samozřejmě vynikající a hudba funguje na jedničku, ale Uprchlík je především naprosto úžasně vystavěným vyprávěním, které nenechá vydechnout a hraje si s diváckým očekáváním bravurně jak na úrovni celého příběhu, tak i jednotlivých scén (zamlčení zásadních informací, aby dočasně svedl diváka k mylnému přesvědčení o hrozbě pro hrdinu alá Mlčení jehňátek). Skutečný filmový klenot. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tomu se říká dobře a řemeslně odvedená práce. Tomuto filmu nelze doopravdy skoro nic vytknout. Po všech stránkách se jedná skutečně o strhující, působivý a velmi řemeslně-dokonale, natočený nelítostný akční thriller, mistrovsky převedený na filmové plátno, film který od začátku až do svého úplného konce nenechá člověka téměř vydechnout a rozhodně vás nenudí a snad ani nikdy neomrzí. Film nebyl jen Harrison Ford jako chirurg Kimbley-štvanec na útěku a Tommy Lee Jones jako agent FBI, ve fascinujícím souboji, jistě tu zazářili, šlo o jedny z nejlepších jejich rolí ale tím jim nechci rozhodně nadržovat a na druhou kolej odsouvat všechny ty ostatní herecké výkony, které byli rovněž, řekl bych velice dobré a pro podstatu filmu velice hodnotné. Prostě všechno tu od začátku až do konce fungovalo jak by asi mělo u dobrého a správného akčního thrilleru být. Spokojenost tedy nadmíru a zároveň jeden z kategorie tzv. nezapomenutelných snímků který se vám navždy a pořádně vryjí do vaší paměti. Takže já už nemám v tuto chvíli co říct, vše podstatné už tu bylo řečeno takže dávám, abych to nějak uzavřel jednoznačně plný počet hvězdiček. ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Klasika, ktorá neustále udivuje, mimo iné aj tým, že i v dnešnej dobe dokáže držať krok so súčasnou žánrovou špičkou. Nijak výnimočný námet pritom nemožno považovať za základný kameň úspechu, bezchybné spracovanie a fantastické herecké výkony už áno a samého by ma zaujímalo, koľko filmov v Utečencovi následne našlo svoju inšpiráciu. Oscarové nominácie nepochybne neboli len dielom náhody ale precízneho remesla. Veľmi precízneho. ()

castor 

všechny recenze uživatele

I po letech stále funkční thriller a jeden z nejpůsobivějších příspěvků žánru devadesátých let. Fordův hrdina s šarmem souseda odnaproti neochotně opouští bezpečí svého teritoria, jeho civilní realismus k roli nespravedlivě odsouzeného doktora skvěle padne. Prostě úctyhodná kariéra jde stranou, diplom vracet nemusí, tady jde o mnoho víc: o vraždu, navíc manželky ze spokojeného soužití. Karty jsou rozdané hned na začátku, o jednorukém zabijákovi policie s úšklebky pochybuje a zoufalý chirurg má dostat smrtící injekci. Vše částečně vyřeší ostrý náraz neovladatelného autobusu, zbytek už je na odhodlaném lékaři. V patách mu je tým okolo posedlého agenta Gerarda (skvostně zahraný Tommy Lee Jonesem). Tempo je ukázkové (potěsí i třeba naháněná na svátek svatého Patrika), kamera i hudba výtečné, řada momentů velmi chytrých, těší i rozumné rozložení pozornosti mezi lovce a loveného. Uprchlík ani po dlouhých skoro dvaceti letech i díky Andrew Davisovi (škoda, že si už pak nevybíral lepší scénáře) svůj lesk neztratil... ba naopak. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jeb Stuart, David Tworhy | Hudba: James Newton Howard | Produkcia: Anne Kopelson, Arnold Kopelson | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Warner Bros. | Rozpočet: 44 miliónov $ | Tržby: 368,875,760 $ || Pútavý film, ktorý má úplne všetko, čo má akčný thriller mať. --- Je zaújímavé sledovať s odstupom presne 20tich rokov, jak sa zmenil spôsob komponovania soundtrackov: Vtedy to bolo omnoho viac o jednom syntetizátorovom workstatione pod rukami skladateľa, dnes je to usb keyboard napojený na pc/mac s VST pluginmy... Jediný rozdiel je, že vďaka širokému počítačovému sortimentu nástrojov je aranžmá dnešných sountrackov omnoho rôznorodejšie a hlavne, prirodzenejšie - finálnu verziu potom u lepšej produkcie nahraje živá kapela / orchester. Skladatelia už takto nie sú nútený hladať oné "zaujímavé" zvuky na synťáku, pretože jedinečnosť môžu hladať v prirodzenosti a jednoduchosti. --- Jediný dôvod, prečo som nemohol dať za 5, bolo výrazné spomalenie tempa filmu v poslednej tretine. Na dnešné pomery až neúnosné. Naopak, prevé dve tretiny boli dokonale nataktované. Ps: Harrison by si bol toho Oscara tiež zaslúžil, keď ju dostal T.L. Jones... 83% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

Galerie (57)

Zajímavosti (61)

  • Scéna srážky vlaku s vězeňským autobusem se natáčela v Dillsboro ve státě Severní Karolína. Vraky vlaku a autobusu byly zanechány na místě natáčení a staly se oblíbenou turistickou atrakcí. (Saur.us)
  • Film (resp. původní seriál) je inspirován příběhem doktora Sama Shepparda a vraždou jeho manželky Marylin. Sam z vězení nikdy neutekl. Bojoval o propuštění, což se mu podařilo, ale šest let poté, co se dostal na svobodu, zemřel ve věku 46 let. Kvůli synově odsouzení spáchala Sheppardova matka sebevraždu. (eleonnore)

Související novinky

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

28.01.2021

Chystaný seriál Vikings: Valhalla od Netflixu nabírá obsazení. Spin-off původních Vikingů, kteří završili svoji cestu v šesté řadě, bude využívat stejných irských kulis a z pozice producenta na něj… (více)

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Uprchlík bude mít filmový remake

Uprchlík bude mít filmový remake

28.11.2019

Před časem jsme psali o tom, že se do televize chystá nová verze Uprchlíka s Kieferem Sutherlandem a Boydem Holbrookem. No a zdá se nebude jediná. Studio Warner Bros. totiž pověřilo scenáristu Briana… (více)

Remake Uprchlíka má obsazení

Remake Uprchlíka má obsazení

19.09.2019

Herci Boyd Holbrook (Logan: Wolverine, Predátor: Evoluce) a Kiefer Sutherland (24 hodin, Telefonní budka) byli obsazeni do nového remaku Uprchlíka, který se objeví na chystané streamovací službě pro… (více)

Reklama

Reklama