Reklama

Reklama

Znovu u Spejbla a Hurvínka

(seriál)

Epizody(13)

Druhá řada veselých příhod Spejbla a Hurvínka byla poprvé odvysílána v roce 1974. Opět v režii Libuše Koutné, které byl loutkový film vlastní a vždy v něm dosahovala značných úspěchů. V autorství se vystřídalo několik scénáristů, ať už sám Miloš Kirschner, Pavel Grym, Josef Barchánek, Jiří Kubíček a další. Zdá se, že Spejbl, nestárnoucí taťulda, který všechno zná, vynalézavý Hurvínek a milá Mánička stále přitahují pozornost malých a velkých diváků. A tak se znovu rádi podíváme na cvičení oblíbené dvojice, na závod do vrchu, na Spejbla na houbách a na další příhody dnes už slavné dvojice, která už několik desetiletí baví a těší děti i dospělé. (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji, že tohle není hodnocení na základě vzpomínek z dětství či sentimentu.  V těchto Hurvíncích se mi strašně líbí ironický humor, hra s češtinou a nějaké to poučení. Úplně jsem na to dostala zase chuť, takže u vaření asi nějaký ten díl padne. Ani vlastně nevím, co k tomu napsat. Je to prostě skvělý a zdaleka nejde jen o pohádky pro děti. Nejvíc se mi líbila poslední epizoda, kdy byl Hurvínek hlavou rodiny. Pan Spejbl mi hodně připomíná Zdeňka Svěráka v roli tatínka ve filmu Na samotě u lesa. Takový správný chytrolín :) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Barva a výlety ven další sérii o Spejblovi a Hurvínkovi sluší. Jemně popudlivý, lehce roztržitý a starostlivý Spejbl s darebáckým synkem Hurvínkem, vychytralým psem Žerykem a naivní malou Máničkou v nové podobě tvoří prověřený čtyřlístek, který zpříjemňuje už po dlouhou řádku let každému dětství. Párkrát se objeví bábinka Kateřina, několikrát i cizorodý element. Miloš Kirschner a Helena Štáchová mě svým charakteristickým hlasem uvádějí do nostalgického rozjímání a jemně škádlivá zábava přináší zapomenuté vůně. Rozverně laskavá zábava s citlivou ironií i pochopením činí z této série ideální dětský produkt. ()

Reklama

IvoP 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi z toho líbí epizoda #5 Snad jsi něco nevyvedl? No taďuldo, stejně by ses to dozvěděl, to bylo tak:... (jako v Němém Bobši od Járy Cimrmana) ... Pojď Jumbo, ať nás nevidí správcová. Jumbo udělá pár kroků, pak tam přijede auto Hurvínek řekne: "tak a pan Mrkvička má z auta harmoniku" .... tak tahle to ve stručnosti bylo...Že's vůbec ty kaštany sbíral. Nic se nemá přehánět, ani dobré skutky a epizoda #1: "Kdo sem dal to umyvadlo?" "Ty sám osobně" "Tady by mělo být jezero nějakýho Máchy" K chalupě to mají být 3km....ale vzdušnou čarou a hlavně: "Počkej, ty zrádná Maruno, to si vypiješ, jak za mě tak za taťuldu" . A spejbl řekne Hurvínkovi "A ty za ty tři mušketýry" epizoda #9 - skvělá scéna s tou babkou v lese a epizoda #10 - "Žeryčku, kočička!" ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Hurvínkové na deskách Supraphonu jsou mnohem lepší a dotaženější, ale i tohle zpracování má svoje kouzlo. Bohužel ty silné Hurvajsovy roky film nezachytil. Léta osmdesátá, kdy se Hurvajs zcela taťuldovi vymkl z rukou a stal se z něj doslova nekontrolovatelný grázl, ty jsou jen na těch gramodeskách. Hurvínek a lupiči, Hurvínkova strašidýlka, Hurvínkovy staré pověsti české atd. to jsou prostě legendy. Ale i tak za seriál 85% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Co mě na Hurvínkovi nepřestane fascinovat, je nejen to, že je to dokonalá mezigenerační záležitost, která funguje už po mnoho desetiletí, ale také že ono kouzlo a vtip nemá hranice ani v jazyce. Sám jsem zažil, že scény z Hurvínka s úsměvem citují šedesátiletý německý profesor i jeho žačka. I když jsem poznal i původního Skupova Hurvínka, ať už na deskách či ve filmech je jím pro mě především ten Kirschnerův. Ale zdá se, že i v novém obsazení se Hurvajzovi rovněž daří. Co takhle nějaké seriálové pokračování? ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Postava Spejbla vznikla již v roce 1920. Postava Hurvínka v roce 1926. (M.B)
  • Spejbl se křestním jménem jmenuje Josef. (M.B)

Reklama

Reklama