Reklama

Reklama

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

  • Slovensko Na povale alebo Kto má dnes narodeniny (více)
Trailer 1

Na zapadlé půdě starého domu je tajemný svět.  Bydlí v něm odložené hračky a mají tady své království. Je tam panenka Pomněnka a aby jí nebylo smutno, má tři kamarády: medvídka, rytíře a skřítka. Je jim spolu veselo a každý den si vymyslí nějakou hru. Například, že má někdo narozeniny. Panenka upeče dort a oslavenci zahrají písničku. A pak jdou “ do práce”.  Ale vládce Říše Zla  jednoho dne krásnou Pomněnku nechá unést. Její kamarádi se vydají panenku zachránit. Vždyť opravdoví přátelé udělají jeden pro druhého všechno a nebojí se ničeho a nikoho! (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (125)

mortak 

všechny recenze uživatele

Děti nepochopí metaforičnost filmu - dlouholetá tradice proti nevkusu normalizačních osmdesátých či závěr s hodinkami reflektující pomíjivost všeho hmotného. Dospělý může mít námitky proti nepropracovanosti fikčního světa hraček na půdě (smysl toho jejich pohybu - kam ráno všichni jezdí?; úloha živé kočky ve světě hraček - ta se vytratí do ztracena etc. etc.). Na půdě je hodinové cvičení na téma "půda a hračky", je v něm mnoho výborných nápadů (obyvatelé světa zla), jenže na to, aby se stalo filmem, mu chybí spád a gradace. Loutkaři ho ocení - ale kdo ještě? ()

kinej 

všechny recenze uživatele

V tomto případě se absolutně rozcházím se celkovým slabým hodnocením. Bártovo filmy mě sice ne vždy baví, ale v případě jeho výpravy do žánru dětského filmu jsem se bavil každým záběrem a to i přes otravný product placement Matoni. Bárta totiž rozaimoval vše možné i nemožné, od modelíny a loutky, přes fólii a šachové figurky, až po plyšáky a panenky. Esteticky je tento film geniální, ostaně jako většina Bártovo tvorby. Hlavní postavy například projdou temným hvozdem v matraci, nebo proplují černým mořem polyethylenové fólie. Režisér dokázal požít neobvyklým způsobem všechny ty zbytečné krámy a udělátka co se po půdách skutečně válejí a požít je v nečekaném smyslu. Invence a originalita tohoto filmu se zdá nezměrná a nekonečná. Příběh je také hezký, svým způsobem takové alternativní Toy Story. Na Půdě je vedle Fimfára jeden z nejlepších českých výtvarných počinů za posledních 10 let. ()

Reklama

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Zlaté české ručičky se postaraly o přívětivou animaci, očekávané zábavné situace a překypování nápady se bohužel krom pár zvolna nastíněných nápadů (včetně zakomponování kolem se povalujících předmětů) nekonají. Prostinký příběh ve spojení s prázdnými postavami bez jakéhokoliv pozadí (jaký význam mají pravidelné „narozeniny“?) či sympatií se na celovečerní ploše, jíž by naopak odpovídala žánrově velice vkusně střižená hudba, jen těžko ztratí. 5/10 ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Sice rodinná podívaná, ale i tak si Barta neodpustil prvky, z nichž až běhá mráz po zádech a děti si mohou donést domů z kina pěknou noční můru, některé scény byla až sympaticky psychedelické. A k tomu se navíc přidává bezbřehá fantazie a několik velmi působivých takřka velkofilmových scén. Škoda trochu nevyváženosti - rozjezd byl oproti zbytku filmu pomalý a trochu delší a postavičky ne moc prokreslené, sympatický mi nakonec přišel jen Schubert. Ale i to vůbec nebrání neobvyklému zážitku, který dokazuje, že česká animace rozhodně není mrtva a jak to vypadá čekají ji zase lepší časy. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

TOHLE je směr, kterým se má ubírat český animovaný film!!! Na půdě určitě není bezchybné dílko a existuje plno věcí, které by mu šly vytknout. To ale nic nemění na tom, že má krásnou atmosféru, nenudí, neurazí, pobaví děti i dospělé (ověřeno v kině) a pokračuje v tradici českého animovaného filmu, což už téměř nikdo nedělá. Místo toho se radši snažíme napodobovat a vydělat na úspěchu moderních Pixaráckých filmů a vznikají takové nesmysly jako Kozí příběh. Uvidíme, kolik vydělá Půda a třeba se dočkáme dalších, podobně roztomilých filmů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Český lev 2009 za výtvarný počin roku. (zdeny99)
  • Film zahrnuje 1175 záběrů, z toho 498 trikových. (Trainspotter)
  • Natáčelo se celkem 333 dnů (16.6. 2007 – 5.9. 2008). (Trainspotter)

Reklama

Reklama