Reklama

Reklama

Amazing Spider-Man

  • USA The Amazing Spider-Man (více)
Trailer 3

Peter Parker je středoškolák, který nemá mnoho kamarádů. On sám je trochu podivín, jehož v dětství opustili rodiče a svěřili ho do péče strýce Bena a tety May. Stejně jako většina mladých lidí v jeho věku hledá Peter svou identitu a zároveň prožívá první lásku. Společně se svou dívkou Gwen Stacyovou se potýkají s bouřlivými city, závazky a tajemstvími. Peter jednoho dne objeví otcův tajemný kufřík a rozhodne se vydat po stopách svých rodičů, aby pochopil, proč ho opustili. Pátrání ho zavede přímo do Oscorpu a laboratoře otcova bývalého kolegy Curta Connorse, kde se musí postavit doktorovu alter egu, Lizardovi. Petr je přitom nucen učinit několik rozhodnutí, která mu navždy změní život... (HBO Europe)

(více)

Videa (43)

Trailer 3

Recenze (1 598)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ústřední spidermanovské motto „S velkou mocí přichází velká odpovědnost“ bylo roztaženo na celý film. Naplnění této myšlenky přináší hrdinovi i divákovi větší satisfakci než souboje pavouka a ještěrky v ulicích New Yorku. Nový Spider-Man je totiž z větší (a lépe zrežírované) části high school komedií o trablech dospívání, v níž pavoučí kousnutí slouží předně coby akcelerátor hormonálního vývoje. Snaha prolnout školní a superhrdinskou rovinu vychází tak napůl (výborná je například scéna opojení po první domluvené schůzce s Gwen) nikoli vinou věrohodně nesmělého Garfielda, ale samozřejmosti, s jakou ho v nové roli přijmou ostatní postavy, dívka snů i školní šikanátor. Stejně jako jiné komiksové adaptace poslední doby, je i tahle nejzábavnější v momentech, kdy tradiční hrdinský koncept různě zpochybňuje. Zachází přitom ještě dál než ostatní filmy, neboť nerdovský protagonista si s padouchy spíše hraje, než aby je děsil (jako Batman) a až do momentu prozření si hraje čistě pro radost, s podobnou lehkovážností jako kdyby hrál videohru (nejspíš Mirror’s Edge). Až zbytečně natahovaná závěrečná třetina nahrazuje model nezodpovědného floutka mužem, který přebírá zodpovědnost, což překvapivě není zatížené patosem tak, jak by se dalo čekat, jakkoli můžeme přemítat, nakolik seriózně Webb některé scény s podvratným potenciálem zamýšlel (vejce). Díky napojení Petera, hledajícího náhradní otcovskou figuru, na ostatní mužské postavy (strýc, otec Gwen a zprvu i doktor Connors) jde dokonce o proměnu nezkratkovitou a psychologicky srozumitelnou, od které se odvrací až poslední, „sluníčkový“ záběr před titulky, srozumitelný nanejvýš z hlediska komerčního. Amazing Spider-Man je stejně jako jeho protagonista poněkud nedůsledný, trochu komiksová akce, trochu (víc) romantická komedie, ale – stejně jako protagonista – je sympatický tím, že moc nemachruje, má smysl pro humor a nedělá hned epickou tragédii z toho, že se jeden pošahaný vědec rozhodnul trochu upgradovat zaostalé lidstvo. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem Spider-mana miloval. Především pak první díl, ten jsem viděl nesčetněkrát. S napětím jsem tedy očekával jak dopadne ten nový. Zprvu jsem si říkal : Restart série. Proč? Mám rád původní herce, nechci si zase zvykat na nové a nechápal jsem, proč prostě neudělají čtvrtý díl (alespoň s jinými herci, ale ne reboot). Musel jsem se s tím smířit a přijmout Andrew Garfielda za, pro mě charismatického, Tobey Maguire. Jelikož jsem nikdy moc neměl rád představitelku Mary Jane, tak mi Emma Stone v roli Gwen Stacy připadala jako parádní volba. Teď ale k samotnému filmu. Peter Parker je zde osobitější a uvěřitelnější než v původní trilogii, je to zkrátka normální drzý kluk, který jakmile získá superschopnosti, má problémy ve škole a vůbec se zvládáním svého života. Také jsou zde začleněni do příběhu Peterovi rodiče, což jsem uvítal, protože jsem alespoň neměl pocit, že se koukám na ten samý starý film s novými herci...Co mě ale naopak trošku zklamalo byl hlavní "záporák," Lizard. Když to přirovnám k Venomovi z třetího dílu, tak zas tak zlé to nebylo, ale prostě jsem od něho čekal víc. Je to asi jen můj subjektivní pocit, ale mně se prostě jeho vzhled nelíbil. Film je povedený, na 3d se opravdu vyplatí zajít do kina, jen mě prostě zklamalo, že je to restart. Ovšem i tak se těším na další díly...80%...[14.07.2012_Cinestar_Plzeň] ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dnes viděno podruhé, a je to o tolik lepší... Zírám. Většina výtek, které jsem měl, je fuč. Zbyla vlastně jen okatá digitálnost Lizardova a smrtelně vážná (a proto směšná) scéna s jeřáby, jinak je v téhle komiksovce vše na svém místě. A Hornerova hudba je dokonale úchvatná, škoda proto, že s ní druhý díl už nepočítá (to je vážně hloupý zvyk). ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Spider or a Man? Just an ordinary teenager. Marc Webb se chytil do své vlastní pavoučí sítě.V první třetině vidíme režiséra, který rozumí srdečním trablům geeků a dokáže zachytit onu "awkardness" teenagerského namlouvání, kdy ze sebe objekty místo vycizelovaných proslovů a chytrých pick-up hlášek vydolují maximálně "hmmm" a "eee" a "máš rád mořského vlka?" Nechybí ani skvělé nápady jako cameo Stana Lee a typické hračičkovské elementy, kterými mě Webb okouzlil ve svých předchozích filmech. Ale připadá mi, že ho zajímá jen Peter Parker jako postava, nikoli Spiderman jako hrdina- a na filmu je to znát. Ale jakmile se pavoučí chlapec navleče do kostýmu a masky, ztrácí scénář i režie pevnou půdu pod nohama a tam, kde bychom čekali epické momenty, vizuální parádičky a obvyklý spidermanovský humor, je jen nadýchaná CGI vata doprovázená Hornerovou somnabulní hudbou. Rhys Ifans navíc mluví jako ještěří Voldemort, Spiderman vysedává po střechách jako depresivní Batman a dokonce už ani New York není to, co býval. A to je pak člověku líto, když si vzpomene na první, trochu dvojsmyslnou scénu, kterou Webb Spidermana nádherně uvedl. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Amazing Spider-Man je fajn (vlastně se mi asi líbil víc než původní raimiovky - nejsem si úplně jistý, protože už si je skoro vůbec nepamatuju), ale dost mě mrzí, že ten film nezkouší vůbec nic navíc (a nejen že nezkouší, on zcela ignoruje i to, co se samo nabízí, viz vina za smrt strýce). Prostě klasicky matný superhrdinský origin, jehož nahoru táhne ledatak sympaťák v titulní roli. Lizard je naproti tomu nejméně charismatický záporák od dob zlého kosmického mraku z Green Lanterna. Zkrátka příjemná, leč ničím výjimečná komiksová rutina, navíc asi dost bolestivě prostříhaná / přepisovaná, neboť to, jak nahodile / skokově / dramaturgicky plytce se dojde k některým zvratům a odhalením (Peterovo zjištění identity Lizarda, vyrovnání se se strýcovou smrtí, změna chování spolužáka Flashe atd. atd.), je až udivující. 7/10 ()

Galerie (274)

Zajímavosti (88)

  • Amazing Spider-Man sa stal finančne najúspešnejším filmovým rebootom svojej doby. Z prvej priečky odsunul Casino Royale (2006). (Sufferer)
  • Ve scéně, kdy se Peter (Andrew Garfield) pere s chlapy v metru, jej udeří do hlavy skateboardem černoch, ale hned v dalším záběru je útočník bílý. (Harroc)
  • Pracovný názov filmu bol "Fiona´s Tale". (Greenpeacak)

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Andrew Garfield jako nadějný skladatel

Andrew Garfield jako nadějný skladatel

31.10.2019

Bývalá hvězda Spider-Mana Andrew Garfield se upsal novému režijnímu projektu Lina-Manuela Mirandy Tick, Tick… Boom! pro Netflix. Příběh se odehrává v devadesátých letech minulého století a sleduje… (více)

Vrátí se Spider-Man zcela pod Sony?

Vrátí se Spider-Man zcela pod Sony?

09.07.2019

Od té doby, co se postava Spider-Mana díky dohodě se Sony vrátila částečně pod Marvel a funguje tak po boku Iron Mana a spol. v rámci MCU, těší se opět obří popularitě. Není to přitom tak dávno, co… (více)

Režisér Spider-Mana plánuje chytání špiónů

Režisér Spider-Mana plánuje chytání špiónů

02.03.2014

V Sony čerstvě potvrdili, že Marc Webb zůstává v comicsové síti. Režisér Amazing Spider-Mana a Amazing Spider-Mana 2 natočí i třetí díl pavoučí ságy, který půjde do kin 10. června 2016. Čtyřku, jejíž… (více)

Reklama

Reklama