Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s knihou, ikdyž chápu, že jde o zcela odlišná média s rozdílnými pravidly. Prvotina Stephena Kinga proniká do lidské psychiky s precizností skalpelu, detailně pitvá zejména ty vlastnosti člověka, na které nemůže být zrovna hrdý. Chtě-nechtě musíme Carrie litovat, nenávidět její fanatickou matku a stydět se za kruté spolužáky. Film se jednoduše nedokázal dostat tak hluboko pod kůži, představoval pro mě zklamání, pouhý slabý odvar. Sissy Spacek se pro roli Carrie dokonale hodila, ale to je tak vše, co opravdu stojí za pochvalu. Opěvujte si slavného režiséra jak chcete, z mého hlediska byl tenhle film zklamáním. 60% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další stará pecka, kterou nemám kdo ví proč okomentovanou. Jasně, že horor to moc není, ale já tenhle film ani nikdy takhle nebral. Spíš brilantní psycho thriller a celkem reflexivní kritika společnosti která nesnese, když se někdo odlišuje od takzvaného normálu. Chudák Carrie to nemá jednoduchý matka náboženská magorka co jí ani neřekne co je to menstruace a spolužáci a především spolužačky banda ukázkových debilů. A i když už to místy vypadá, že je to na dobrý cestě, tak všichni víme, že tahle přeměna popelky v princeznu nebude mít šťastný konec. Finále pak samo o sobě má nádech jisté kultovnosti a co se atmosféru a výkonu hlavní představitelky týče, tak tady naplno platí, že starej dobrej originál trhá ostatní verze na kusy.85% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Podľa výsledného percenta De Palmova 'Carrie' trošku zaostáva za klasickými staršími a kultovými horrorovými zážitkami, no pre mňa z nich všetkých zanechala poriadnu ryhu. Film predovšetkým hneď od začiatku netreba brať ako klasický bububu horror a čakať na perfektné ľakačky. Ide hlavne o asi najlepšiu drámu s posadnutosťou a podobnými vecami, akú som videl. Posledných dvadsať minút, keď už sa napätie začalo poriadne rozbiehať, tak niekto by povedal, že atmosféra bola taká hustá, že sa dala krájať. Ale tu bola taká husta, že by vám ten nôž zatupil! Sissy Spacek bol výber ako bič, nenormálne zahrané. Najprv to však muselo byť napísané a scenár zaslúži tiež nemalú pochvalu. K tomu skvostne šialená rola Carriinej matky, proste rodinka ako vyšitá. 90%. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

S.Kinga mám jako autora moc rád a četl jsem i Carrie, proto jsem byl na film poměrně dost natěšený, navíc když režíroval B.De Palma. Hlavní linie příběhu je zachovaná, některé časti z knihy jsou vynechané, některé vcelku pozměněné. Akci po plesu jsem si představoval delší, bohužel mi přišla lehce „odfláknutá“. S.Spacek zahrála Carrie velice dobře i její démonická matka byla dobře obsazena, pobavil J.Travolta. Když srovnám Carrie s Časožrouty, které jsem viděl nedávno, nejedná se o tak podrobný přepis knihy na plátno. Z hlediska kvality vyhrává Carrie. 8+/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film by pravděpodobně nevznikl nebýt ženy Stephena Kinga, Tabithy, která rukopis Carrie "zachránila" z odpadkového koše, kde se King rozhodl, že mu bude nejlépe. Nakonec v roce 1974 spatřila Carrie světlo světa a o dva roky poté natočil Brian De Palma tento film. Sissy Spacek skvěle padla do role tyranizované dívky s nadpřirozenými schopnostmi a Piper Laurie zase správně "šíleně" ztvárnila fanatickou matinku. Ale mám pocit, že dabéři se trošku spletli a neuvědomili si, že nedabují romantickou slátaninu ze střední školy, ale nýbrž kultovní drama podle předlohy mistra hororu. Carrie je jedna z mých filmových hrdinek. A řekla bych, že i pro spoustu holek, které si něco podobného samy kdysi zažily. Kolik dívek, které byly někdy ve škole za neoblíbené podivínky, samotářské, odstrčené outsiderky, jimž se ostatní vysmívali, ubližovali jim a ukazovali si na ně, by si přálo, aby se jim všem pomstili tak, jako Carrie. Pro mě Carrie byla, a možná vlastně stále je, ideálním snem o pomstě. Představa, jak se všichni zoufale snaží dostat pryč, zatímco já procházím mezi doutnajícími plameny, s nepřítomně upřeným zrakem, s velkou silou, která mě přerůstá, a s níž mohu zničit cokoliv jen budu chtít. Já jsem nyní vládkyní. Stvořila jsem peklo, do něhož mě oni sami zahnali... ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • „Chtěla jsem, aby Carrie byla pro diváka pochopitelná. Aby s ní nejprve soucítil a chápal její pohnutky, proč se nakonec mstila úplně všem, i těm, kdo za její šikanu nemohli. Do té role jsem se tak položila, že jsem vůbec nejedla, zhubla jsem snad sedm kilo, což při mé postavě bylo vidět. A nemohla jsem spát, protože jsem měla děsivé sny. Pořád jsem myslela jen na Carrie, na její život s bigotně věřící matkou, na šikanu ze strany spolužáků. Na tu její samotu. Musím říct, že Carrie mám pod kůží dodnes,“ pronesla Sissy Spacek v rozhovoru pro americký magazín Vogue. [Zdroj: Lifee.cz] (Duoscop)
  • Kniha patrí pre svoje šokujúco krvavé scény a zobrazenie ničivej nenávisti a deštrukcie k najčastejšie zakazovaným na amerických školách a jej filmové spracovania sú vo Fínsku úplne zakázané. (marlon)
  • Film Carrie je velmi provázán s prvními Hvězdnými válkami (1977). George Lucas málem režíroval Carrie a představitelé hlavních rolí z Sissy Spacek a William Katt měli hrát Leiu a Lukea ve Star Wars. (Elisebah)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama