Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 2

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (525)

EdaS 

všechny recenze uživatele

V Carrie se šťastně protl De Palmův hitchcockovsky vynalézavý režijní styl s působivým Kingovým příběhem. Režisér zde prázdně neexhibuje jako v některých jeho následujících snímcích a hledá nejen nejefektnější, ale i nejefektivnější způsob vyprávění. Vyloženou výhrou bylo i obsazení Sissy Spacek, která vypadá, jako by se pro roli Carrie narodila. Na pasáž z maturitního plesu by mohl být i Hitchcock hrdý. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ono si to plyne takovým nenáročným stylem pubertální zábavy sedmdesátých let, ovšem až do plesu. Tam jako kdyby Palmovi došla trpělivost a rozehrál trošku jiný zápas, ve kterém se mu podařilo vybičovat moji pozornost k vážně dobrému výkonu. Takže manažer týmu King může být nadmíru spokojen. (Litoměřice 2013, 9/14) ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

I takřka po čtyřech dekádách Carrie osloví svým moderním zpracováním, které umí pomocí promyšlené kamery, zpomalených záběrů i rozdělené obrazovky vytěžit z jednotlivých scén maximum. Ať už se jedná o první menstruaci, vrchol štěstí v podobě maturitního tance, tak umně gradovaného finále plesu. Nebudu zastírat, že samotný děj mě až tolik neoslovil, hororové prvky nejsou mnoho využity a jejich pozadí je ještě méně vysvětleno, nicméně stále platí, že síla Carrie spočívá ve vybraných scénách točících se kolem atmosféry střední školy. 7/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu jsem nečetl, ale nastartovala kariéru Stephena Kinga coby autora literárních bestsellerů, a tak nepochybuju o tom, že svoje kvality a přitažlivost pro příznivce psychohororu měla. Konec konců, kritici mohou stokrát poukazovat na Kingovu tvorbu coby součást tzv. pokleslé literatury, ale odpárat jeho smysl pro atmosféru a psychologickou kresbu, vyjádření emocí apod. se mu jednoduše nedá - v tomhle byl opravdový mistr. Naproti tomu, ať se na mě Brian De Palma nezlobí, ale právě atmosféru, napětí a smysl pro sugestivní zachycení emocionálních dramat jeho hrdinů tady nevidím a nevidím ji dokonce ani u mnohými uživateli oceňované paní Whiteové coby matky Carrie. To jediné, co funguje opravdu dobře, byl casting a herecký výkon v případě hlavní hrdinky. Pro vynikající oskarovou herečku Sissy Spacek tohle byla patrně divácky nejvděčnější role v její jinak plodné kariéře. Zajímavá je úvodní scéna odehrávající se v dívčích šatnách, kde projevil Brian De Palma svůj smysl pro erotiku a objevování krás ženského těla. Měl poměrně dluhé období, kdy experimentoval s tím, kam až se dá v mainstreamové kinematografii dojít v zobrazování nahoty a sexuality, a na YouTube je např. jeho videoklip spojený s písní Relax od Frankie Goes to Hollywood, kde divák pochopí, o co De Palmovi šlo, nejlépe. Celkový dojem: 45 %. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No, čistokrevenej horor to neni, na tom se tady už shodlo víc lidí a já musim jen souhlasit, i když hororvý prvky se rozhodně najdou. Ovšem jinak je to po všech stránkách neskutečně sugestivní dílo, ať už se jedná o parádní hudbu a nebo to jak si Brian De Plama v podstatě dělá s divákem co chce, vodí si ho jak se mu zachce a vytváří potřebný emoce jakoby nic, což se promítně do závěrečný skvostný 20ti minutovky. Krom toho Sissy Spacek skvělá. 4,5* ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Carrie obsahuje klíčová témata amerického hororu 70. let a zároveň předznamenala nástup několika pozdějších subžánrů - např. slasher a teenage hororů. (ClintEastwood)
  • Filmová verzia Briana De Palmu je považovaná za jednu z najlepších adaptácií Kingovej knižnej tvorby. (marlon)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama