Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

Tomco 

všechny recenze uživatele

O tom, aké kvality v sebe ukrýva Liška som sa presvedčil už dávnejšie, ale to, čo tu predvádza Zuzana Bydžovská, to sa slovami nedá ani opísať. Excelentný výkon od obidvoch. Som dedinčan a filmy z dediny majú pre mňa osobité čaro. Krásna príroda, milé rozhovory, pestré vzťahy, desiatky obyčajno - neobyčajných problémov, kríz a starostí z bežného života. Zase raz jeden lahodný filmový zážitok. 90% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Venkovský učitel je pro mě nejsilnějším český, filmem od Štěstí. Slámův režisérský styl mi sedí. Už scénář samotný je silný, ale Sláma ho prostě umí skvěle odvyprávět. Sílu příběhu umocnňuje geniální kamera. Za tu smekám. Snímá postavy z blízka, dává tak hercům prostor se naplno vyjádřit. Detaily Liškovy zamyšlené tváře patří k nejsilnějším momentům filmu. Překrásné jsou také švenky, když kamera snímá mimo herců také krásy venkova. Díky takovým záběrům se opravdu snázeji dostává postavám pod kůži. Nebudu jediný, kdo zde bude vychvalovat Lišku, nebo Bydžovskou. Ale Liška je opravdu úžasný. Porpvé jsem zde zaznamenal markantní herecký odklon od těch pošuků co nám v různých mutacích ukazoval téměř ve všech filmech. Scéna, kdy osahavá svůj idol, to je prostě maximální herectví. Byla by škoda opomenout také výkon třeba Mraka Daniela. Ten zde také ztvátnil nezapomenutelnou postavu. A pak je tu ještě hudba. Té zde Sláma užívá, s takovým umem, jako ti největší mistři. Iva Bittová byla geniální volba. Důvod proč o fousek nedám plný počet, je nastavený závěr. Myslím, si, že film mohl klidně skončit scénou, kdy Liška poprvé tluče do skály. Zbytek už mi přijde lehce nadbytečný, včetně happy endu. Ale film je velice silný i v té podobě, v jaké je. Jsem rád, že Sláma točí. Umí to moc dobře. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Bohdan Sláma se nám rozhodl předvést, že se v českých vesničkách nemusí jenom pořádat česko-francouzské svatby nebo modernizovat kravín. Může tam také přijet pražský učitel (v bezchybném podání Pavla Lišky) a zkusit si dát konečně život dohromady. Stačí, když ho obklopíte uvěřitelnými postavami, které se nesnaží jen existovat na plátně a může vám z toho vylézt velice dobré drama, které o hlavu převyšuje zbytek současné české produkce. 8/10 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Při promítání jsem seděla v kině jen já a moje kamarádka, přesto tenhle film převyšuje svou kvalitou snad všechny, které Cinema City ten týden promítalo. Na české poměry je to něco nevídaného, nazvala bych to takovým malým zázrakem. Je to jen spousta poměrně obyčejných dialogů postavených na zápletce homosexuálního učitele, přesto podaných s tak citlivou režií, že bych se Bohdana Slámu nebála přirovnat třeba k Ridleymu Scottovi. A co teprve ty herecké výkony, lepší roli jsem snad v podání Zuzany Bydžovské ještě neviděla, Pavel Liška pro mě konečně přestal být "idiotem" a Ladislav Šedivý přeskočil v autentičnosti Vojtu Kotka o několik příček. Více podobných filmů! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by som tento film hodnotil a komentoval hneď potom, ako som ho videl, dal by som mu štyri hviezdy. Po čase mi však z neho v pamäti skoro nič nezostalo a necítim vôbec potrebu si ho pozrieť znovu. Jednoducho ma príliš neoslovil, aj keď je dobre natočený a na tunajšie pomery má odvážny scenár. Sláma je dobrý remeselník, Liška hrá konečne niečo viac, ako idiota, takže ak chcete doporučiť nejaký dobrý český film, ktorý nie je prvoplánový, pozrite si Venkovského učiteľa. VIDENÉ ZNOVA 7/2017: Film, v ktorom je všetko na svojom mieste, slová a vety sú vyslovované v ten správny moment a v ktorom aj ľahký švenk kamery dokáže povedať toho veľmi veľa. 90% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • K velmi dlouhým, někdy až čtyřminutovým záběrům, režisér Bohdan Sláma řekl: "Pro mě je to přirozený způsob snímání. Podle mě umožňuje nakumulovat emoční energii celý situace do maximální míry. I herci jsou nuceni v tom dlouhým čase kontinuálně vystavět emoci a mně to přijde vlastně přirozený. Není to nějaké touze ohromovat délkou záběru, je to o tom, že nemám rád střihy, obzvlášť na cinemascopu. Každý střih mě na širokoúhlém plátně vyruší, ani protipohledy tu až na pár výjimek nefungují." (NIRO)
  • Do českých kin přišlo na film 192,9 tisíc diváků, kteří do pokladen odevzdali 19,1 milionu korun. (NIRO)
  • Mariin (Zuzana Bydžovská) statek i učitelův (Pavel Liška) filmový domov byly vybudovány pouze pro účely tohoto snímku. Filmaři totiž nenašli dostatečně velká stavení, která by umožňovala natáčet dlouhé záběry tak, aby se kamera mohla bez omezení pohybovat prostorem spolu s herci. Obě stavení byla postavena v květnu 2007 a ještě před začátkem zimy byla zbourána. (DaViD´82)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama