Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 515)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Intenzivní hororové peklo, ve kterém to režiséři perou do diváka s takovou razancí, až vám bude i ta diskutabilní ruční kamera úplně šumák, byť má silnou obhajobu v televizní show, kde chtějí novináři natočit všechno kolem sebe. Vědomí, že se zombíky už moc novinek vytasit nelze, tedy přivádí na scénu vynikající partu charakterů, které se vybarví už v poklidném úvodu, aby jste jim v tom závěrečném infernu mohli, s nehty v zubech, fandit. Hlavní hrdinka je fajn sympaťačka a já si uvědomil, že už dlouho jsem se o nikoho, tak jako o ni, ve filmu nebál. Těch několik šokujících momentů (pád ze schodů, holčička u maminky) a celý závěr, vstupem do podkroví počínaje, je pak samostatná kapitola, za kterou bych tvůrcům pozlatil ruce. Dlouze nazpět se musím otáčet, abych si vzpomněl na TAK kvalitní hororový kus. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem čekal mnohem více, ze začátku mi to přišlo hodně divné, ovšem jakmile se děj rozjel, tak to už ke konci fakt dostalo grády. Problém je, že to gradovalo až moc dlouho a přitom bylo předem jasné, o co asi jde, jelikož takových filmů je spousta. Je samozřejmě možné, že jsem se k filmu opravdu dostal příliš pozdě a mnohé podobné kousky tenhle španělský vykradly, co ale můžu říct s jistotou je to, že ten americký remake nechci nikdy vidět. 75 minut je na found footage naprosto dostačujících a poměrně mě překvapilo, když film znenadání, a s o to větší pompou, skončil...6/10 ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

BLAIR WITCH si hrála na skutečnost, MONSTRUM těžilo maximum z formy a REC je jen tuctovou zombiárnou ozvláštněnou reportážní kamerou, kde se hlavně hodně kecá, postavy se chovají jako idioti, když se k zombies neustále obracejí zády a na pointu se kašle. Do toho dva tři napínavé momenty a povedené lekačky a sympatická fešná reportérka v hlavní roli. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Takže tu máme další zombie horůrek plný krve. [Rec] má s Blair Witch a Monstrem pouze jednu shodu a tou je "houm video", ostatní je radikálně jiné, ať už žánrově, nebo dějově. Na to, že je film velice krátky, se nebojí plítvat časem dlouhým blouděním po hasičské stanici, nebo rozhovorem s obyvateli domu. Nákaza a zběsilý útěk zabere pouze 15 minut filmu, čekal jsem opravdu hutnou atmosféru, ale moc jsem jí nepociťoval, vše ale vyvažovali kvalitní herci a zajímavé záběry, jako například schodiště od shora až dolů poseté zombíkama. Závěrečná scéna v podkroví nemá chybu, napětí se dalo krájet a celý film tím správně gradoval. Fanda hororů se sice obrnil a lehce odhadnul, kdy příjde ta šokující lekací scéna, ale přesto se nevyvaroval strachu. Zděšení sice nenastalo, ale ta vychrtlá nakažená holka nevypadala moc sympaticky. Po 28. dní poté a Úsvitu mrtvých 04, pro mě nejlepší zombie horor, který jsem zatím viděl. 80% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Skvělá dramaturgická výstavba, precizní užití formátu a skvěle civilní postavy (narozdíl od schematických figur v americkém remaku "Karanéna"). REC de facto převrací princip Záhady Blair Witch - zatímco tam kamera omezovala pohled a nechávala vše na divákově představivosti, zde se kamera (příznačně vedená televizním kameramanem hnaným senzacechtivou reportérkou) staví do ideálních pozic, aby divákům nabídla nejlepší pohled na akci. Proto také REC tolik nenapíná, ale naopak představuje dravou adrenalinovou jízdu plnou ataků a primárních atrakcí. Jedinou slabinou filmu je vysvětlovací pasáž, která zbavuje vyprávění mystéria a naopak do něho vnáší pochybnosti stran vnitřní logiky. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Režiséri Jaume Balagueró a Paco Plaza uzavreli pred natáčaním dohodu, ktorá znamenala, že ak mal jeden z nich nápad, ktorý sa tomu druhému nepáčil, daný nápad zmietli zo stola bez ďalšieho vysvetľovania. (WalterIK7)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. srpna 2007 na filmovém festivalu v Benátkách. (Varan)
  • Film sa natáčal od 23. októbra 2006 do 12. novembra 2006. (BoredKid)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama