Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (1 515)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Nejnovější Balagueró je pro mě docela zklamáním. V takové přiměřené depce jsem se rozhodl odvést svoje myšlenky hororem, páč jsem pěknej strašpytel. Ale prostě jsem se nebál... Nepopírám určité kvality, a srovnání s Blair Witch je nasnadě, ovšem je tu jeden zásadní rozdíl. U Blair Witch jsem se bál. 60%. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Vy se tu v těch komentech snad předháníte, komu se víc stáhla prdel nebo kdo se klepal strachy dýl... Mně to zase tak strašidelný nepřišlo, lekačky sice pěkný (ta poslední v podkroví usrávací), ale atmosférou mě třeba dostal mnohem víc Cloverfield (neměl jsem zde takový pocit bezmocnosti). Natočeno dobře, i když jisté věci přicházejí přesně tehdy, když se o nich jakoby náhodou mluví (říká se tomu vykonstruovanost?? - viz. máma s holkou v náručí, bla bla, pes Max, záběr, raf). U Cloverfieldu jsem si stěžoval trochu na kameru, Rec je v tomto ohledu zdařilejší. Jenže celkové vyznění: chvíli mi to připadalo jako opravdový dokument (ten pád hasiče plus následné dění je výborný), vzápětí jsem si ale myslel, že koukám na obyčejný zombie horor. Zároveň však platí, že je rozdíl vidět takovýhle horor o půl čtvrté odpoledne s dalšíma třema znuděnejma ksichtama, když vám ještě sluníčko pere přes okno do zad a nebo se na to podívat hodinu před půlnocí sám, když venku fučí vítr a o pár metrů vedle šelestí protýkající záchod. Problém je, že jsem to viděl právě uprostřed noci a osamotě. Pravda, záchod neprotýkal... možná to bude tím... 70% ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

BLAIR WITCH si hrála na skutečnost, MONSTRUM těžilo maximum z formy a REC je jen tuctovou zombiárnou ozvláštněnou reportážní kamerou, kde se hlavně hodně kecá, postavy se chovají jako idioti, když se k zombies neustále obracejí zády a na pointu se kašle. Do toho dva tři napínavé momenty a povedené lekačky a sympatická fešná reportérka v hlavní roli. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Natočme film realističtější než reality show. O úplně obyčejných lidech v úplně obyčejném baráku s neobyčejnou zombie. S úplně obyčejnými reportéry. Před každou scénou se zamyslíme. Co by udělal obyčejný policista, co by udělal obyčejný reportér, co by udělal obyčejný lékař, co by udělala obyčejná číňanka, co by udělal obyčejný hasič, co by udělala obyčejná matka, co by udělala obyčejná dcerka, co by udělala (ne)obyčejná zombie? A pak to provedem, kameraman přitom párkrát zaklepe kamerou, občas ji upustí, semtam zhasne světlo. Jenom občas vpustíme něco nelogického, aby to měly postavy těžší. Například když nenecháme říct ty venku těm uvnitř, které tam uvnitř proti jejich vůli drží, že není vhodné se nechat pokousat a je vhodné ty pokousané izolovat. Ve výsledku stejně obyčejné jako postavy. Mírně opravdověji působící než reality show, ale s menší výpovědní hodnotou o lidské povaze. A, zakázané slovo, nudnější. A závěrečné odhalení, v němž původ všeho neštěstí je spojen s náboženstvím, které snad možná hlásá: "Jeden zblblý fanatik je schopen vypustit jakýsi virus a rozpoutat apokalypsu," co s ním? To je asi nějaké rychlokvašené sdělení, které nás mělo přesvědčit, že tenhle film je jaksi o něčem víc. U mě se nepovedlo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To byl teda španělskej masakr, jen co je pravda. Poslední dobou se s tím autoři neserou, a tak, když v Záhadě Blair Witch natáčeli všechno na amatérské kamery a bylo to úspěšné, všichni si řekli, je to autentické, je to dobré, ale proč se na to všechno pak čekalo tak dlouho? Nakonec přišlo Monstrum a právě [Rec], o kterém se zas tolik neví, ale zpracovává opět příběh o zombií, ale tak v originálním pojetí, že to nemůže zklamat. Bohužel s plným počtem já nemůžu souhlasit. Vadila mi přílišná šablonovitost, se kterou kameraman přichází a fakt, že jim všechno padá pod ruku tak nenápadně až je to nápadné. A ta poslední věc je, že jsem celou dobu věděl jak to dopadne. Jenže ta autenticita, ta byla dokonalá, ta byla tak neskutečně mrazivá, že jsem se do toho s kameramanem tak rychle dostal, až jsem pak nevěděl čemu všemu vůbec věřit. Jen kdyby se to všecko, dokola tak neopakovalo, i když co jiného do tak malých prostor vecpat... Každopádně je to jeden z těch nejoriginálnějších a nejzajímavějších hororů, které jsem vůbec kdy viděl. A věřím, že se mezi nimi jen tak neztratí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Po celou dobu sledování filmu není možné spatřit tvář kameramana, na rozdíl od amerického remaku. (Freemantle)
  • Film sa natáčal od 23. októbra 2006 do 12. novembra 2006. (BoredKid)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama