Reklama

Reklama

Cesta do lesa

Trailer 2
Česko, 2012, 110 min (Alternativní 105 min)

Obsahy(1)

Honza Marák (Tomáš Hanák) dávno rezignoval na kariéru „ajťáka“ a koupil chalupu na konci malé vesnice, kde se zabydlel se svoji ženou Markétou (Bára Schlesinger), dcerou Anynou (Anna Linhartová) a synem Sayenem (Vojta Vovesný). Honza pracuje v lese jako pomocný dělník, spravuje cesty, oplocenky, těží dřevo, pomáhá lesákům. Markéta se živí masážemi a alternativním léčením pacientů, kteří za ní dojíždí na chalupu. K tomu používá různé psychotropní rostliny a houby, což vede ke konfliktu se starousedlíky a poté s protidrogovou policií. Dcera Anyna navštěvuje přespolní ZDŠ, kde však stále propadá, protože se toulá po lesích a místo z učebnic se učí z přírody. Mezi starousedlíky patří zemědělná rodina Papošova. Ludva Papoš (Bolek Polívka) má svůj statek a polnosti, celý rok se stará o úrodu nebo chodí střílet divočáky nebo chlastá v hospodě. Jeho žena Vlasta (Eva Holubová) pracuje jako lesní dělnice. S dalšími ženami z vesnice sází stromky, žne buřeň, pálí dřevo, sbírá šišky. Jejich syn Ludva jr. (Tomáš Vorel jr.) na statku s rodiči nebydlí a s otcem sedlačit odmítá. Vystudoval vysokou lesnickou, takže pracuje jako adjunkt v revíru Josefa Cvrka (Jiří Schmitzer) a bydlí na hájence uprostřed lesa, sám se svým psem. Po práci chodí střílet škodnou, když tu se jedné noci potká s divoženkou Anynou, vegetariánkou... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (298)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Mladej Vorel se hrát pořád nenaučil a starej přestal zase umět točit...paráda.Takhle znásilnit svůj vlastní kult a zprznit dokonalý první díl je vlastně strašně smutné, jelikož Vorel patří k mým oblíbeným tvůrcům a Cesta z Města k mým nej. českým filmům.Hanák je na vedlejší koleji a nemá vůbec co hrát, nechápu, že v tom hereckém ansáblu nechá Vorel v hlavní roli svýho syna, kterej umí všeho všudy dvě grimasy a dělá celýmu filmu ostudu, hereckým legendám po jeho boku ostudu, sobě ostudu, svému otci ostudu a vlastně je ostudou celého tohodle ekologického škváru.Postavy sou neskutečně nesympatický, hlavní představitelka je otravná a vymaštěná zapráskaná hipízačka, její matka vypaštěná alternativní kráva, sousedi zamyndrákovaný vesnický křupky a chudák Hanák má v tomhle bordelu chuť na město a já se mu vůbec nedivím, jelikož mě Vorel starší dopřál asi dvě vtipný scény a jen chození a vychvalování lesa a vesnice, až sem čekal, kdy každej začně šukat s každym a veverky s liškama jim u toho budou hvízdat Led Zeppelin.Je to škoda, první díl byl boží, druhej je jen snůžka hipízackejch žvástů a žraní hub...jenže to už tu bylo pane Vorel a já chápu, že máte svého syna evidentně rád, ale jestli s ním hodláte posrat i Vejšku a nenecháte to hlavně na Jirkovi Mádlovi, zabijete svůj další skvělý film a další fanoušek, kterého ztrácíte se na vás definitivně vysere....aspoň, že máte toho Schmitzera......35%. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Docela nechápu, že čeští akademici tenhle film při Lvech přehlédli. Nevyhrál by, jistě, v konkurenci Ve stínu by to šlo dost těžko, ale mezi nejlepší pětkou být rozhodně měl - třeba místo tolik přeceňovanýho Okresního přeboru. Takový mrštíkovský rok na vsi a v lese, který sice dost idealizuje, ale zároveň naznačuje, že všechno na venkově úplně v pohodě není. V pohledu na postavy je vzácně realistický (žil jsem tam dost dlouho, abych věděl, jak vypadali moji sousedi), žádný uválený zjevy jako ve většině "zemitých" venkovských filmů, prostě normální venkovský lidi. I proto se tam neherec mladý Vorel dost hodil, je to jeho jediná role, kde mi nevadil, totéž platí i o Linhartové; Jiří Schmitzer a Bolek Polívka jsou taky perfektní. Sice jsem ideologicky úplně jinde, než je tohle new age a ta potrhlá Nimcová, já bych z Prahy už paty nevytáhl, ale poetika lesa a klidu čiší z každýho záběru. I když tedy nevím, jak moc by byla reálná svatba s dívkou čerstvě školou nepovinnou, no, ale to je detail. Hlavně za atmosféru musím Cestě do lesa (a to mi Cesta z města připadá jako nebetyčná ptákovina, nemám rád to obsazování neherců, jako je Tomáš Hanák a podobně) dát nejvyšší body ze všech Vorlových filmů, co jsme kdy viděl. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zvláštní poetika, za kterou Vorlovi klidně zatleskám, a hodně trapných momentů, které si měl strčit, pardon vetknout, za klobouk. Když mezi hereckou sestavou sympatiím vládne Vorel mladší, který už mimochodem pěkně vyrostl z gymplácké žumpy, tak je něco divného. O Aničce ještě uslyšíme, a to je dobře, naopak Bolek, Holubová a větší část Sklepa už má to nejlepší dávno za sebou. Jiří Schmitzer jako největší ze všech zúčastněných herců je sražen do kolen věčnou potřebou režisérů dávat mu neustále stejné typy rolí. Zmínku si zaslouží i kamera a post efekty, v prvním případě občas vynalézavá a občas kýčovitá, ve druhém případě vždy nechutné; a hudba, která se snaží a chvílemi jí to docela jde. Ať tak či onak, Cesta do lesa je jedním z nejlepších českých filmů loňského roku a já jsem tím překvapen. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od stále trochu rozporuplné Cesty z města (kterou mám ale čím dál raději) je tohle velký skok vzhůru. Cesta do lesa má opět podivný (ne)příběh jako její předchůdkyně a tytéž bizarní postavy hrané úmyslně přehrávajícími (ne)herci, ovšem co se týče atmosféry a poetické nálady, je to mnohem méně agresivní a mnohem příjemnější konejšivý film, který přes všechny ty bizarnosti dokonale a uvěřitelně vypovídá o životě na vesnici a v přírodě, o běžných starostech běžných lidí, o jejich hodnotách... Vorel nemoralizuje, ale zároveň nám ukazuje, jak to všechno zná a vidí on a jak si představuje, že by to mělo fungovat, aby bylo na světě krásně. Z herců musím kromě  všech těch osvědčených es vyzdvihnout hlavně perfektní ústřední dvojici. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. " Cesta z města " se mi líbila, ale od této dvojky jsem moc nečekal. Nevím, čím to přesně je, ale tenhle film má prostě své kouzlo. Mám rád filmy, které se odehrávají v lese a tady je les prostě skvěle natočen. Tak dobrou kameru jsem v CZ filmu dlouho neviděl, naposledy snad ve " Venkovském učiteli ". Skvěle jsou natočeny např. dřevorubecké záběry a hon na divočáky. Herci mi, zde prostě sedí a na to " Vorlovské přehrávání " jsem již zvyklý, takže mi nevadí. Sice zde není, tak nabitý soundtrack jako v prvním díle, ale i to málo stojí za to. Není to sice film pro každého, ale kdo má " Vorloviny " rád, tak určitě nebude zklamán ( jako to bylo např. u filmu " Ulovit miliardáře " ). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Film má být oslavou české krajiny. (Mr.Hudson)
  • Tomáš Vorel mladší musel kvůli roli adjunkta revírníka zhubnout 10 kilo. (MTHRFCKR)
  • Ve středu 10. srpna 2011 začalo hlavní natáčení nového filmu Tomáše Vorla Cesta do lesa, pokračování úspěšné Cesty z města z roku 2000. Předtáčky běží od května 2011, konec natáčení je plánován na květen 2012. (POMO)

Reklama

Reklama