Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Tomáš (T. Materna) musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi (P. Zedníček) a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné „učení“ i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem, jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška (A. Neubauerová) a za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

akisha 

všechny recenze uživatele

Hezké sépiové filtry, retro-atmosféra a ucházející výkony dětských představitelů, navíc natáčeno v městečku, kam jsem chodila na základní školu:) Bohužel mi ale dost vadilo, že hlavní hrdina byl ustrkován snad každou osobou, se kterou přišel do styku (až na kouzelnou babičku) a pořád byl bez vlastního přičinění "omylem" v průšvihu. Když se ale podívám na současný hnůj považovaný za českou pohádku, je tohle vysoký nadprůměr. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vánočně laděný příběh, v němž si kominický učeň stále stěžuje na zimu. Ale jako divák vnímám spíš slunné obrazy… I když filmaři natáčeli na Novoměstsku, v Jimramově, tak exteriéry nepřipomínají, že by panovaly nějaké holomrazy… A tak to scénáristé Alena Bartošíková a Václav Holanec musí „zachránit“ aspoň dialogem, ve kterém forman a kominík mezi řečí připomenou, že „taková zima bez sněhu dlouho nebyla“. Naštěstí se Štědrým dnem přichází i sněhová nadílka a útrpně se chovající hrdina je odměněn za svou dobrotu. Zajímavý nápad, patrná snaha o poetiku, ale i vtip (gastronomické vložky). Jen ten děj se sune tak nějak slimáčím tempem k očekávanému konci. Herecky průměrné – dětští hrdinové byli lehce zaměnitelní z daší spolupráce s Karlem Jandourkem – z Maharalu. Výpravou příběh připomínal trochu Bylo nás pět. Celkově: méně experimentů je někdy více. Protože tajemný Dům s ledňáčkem byl přirozeně jednoduchý na rozdíl od Domu U Zlatého úsvitu. A navíc – pohádková babička Libuše Havelkové působila věru kouzelně. Hudba: Zbyněk Matějů. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Lepší televizní film z prostředí první republiky o kominickém učni, který by raději byl cukrářem. A taky že by mu to šlo mnohem více. Myslím si, že zasadit film do prostředí první republiky byl dobrý tah, jinak by to byl jen průměrný až podprůměrný film, kdyby se odehrával v dnešní době. Ta prvorepubliková atmosféra jej dělá atraktivnější, hlavně ti veteráni, ta stará cukrárna, staré domy, soutěž cukrářů a vyhlášení soutěže skrz starý mikrofon, botky pod padesát korun... [1300. hodnocení, 71. komentář, 72%] ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Trochu neobvyklá a hlavně poměrně zdařila tv pohádka, která se takhle na nedělní pošmourné odpoledne určitě báječně hodí...Klasický vánoční romantický příběh, zajímavý a hezký námět, méně známé herecké obsazení, které ale, co se týká hraníí celkem obstálo. Střet lidského dobra a zla jak to ostatně v pohádkách už chodí, příjemné překvapení po dlouhé době v tomto žánru a na této tv a v tuto hodinu.. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Tento film mi v době jeho zrození úplně unikl a teď mě mile překvapil. Má náladu, kameru, hudbu, herce, vše je vyvážené a to, že se vleče, nevadí. Jako vánoční pohádku pro děti to lze chápat jen v případě, že jsou děti otrlé, protože útrapy hlavního hrdiny jsou chvílemi velmi nesnesitelné a stále stupňované. Film dobře působí i jako dokument určité doby. Mile mě potěšil Pavel Zedníček, ostatně jako vždy, když ze sebe přestane dělat pitvorného blbečka a skutečně začne hrát. Ráda se znovu podívám. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Na 39. Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana získal film "O kominickém učni a dceři cukráře" Zvláštní cenu poroty (za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem). (Karlos80)
  • Film se natáčel v Jimramově. Část filmu se odehrávala i v areálu bývalých vojenských kasáren, kde se natáčel seriál Četnické humoresky (1997). Natáčelo se také na zámečku Karlštejn. (marabart)

Reklama

Reklama