Reklama

Reklama

Saltová

Trailer 1
Akční / Thriller / Mysteriózní / Krimi
USA, 2010, 96 min (Director's Cut: 104 min)

Evelyn Saltová je špičková agentka CIA, kterou obdivuje i její nadřízený Ted Winter. Když se před dvěma lety ocitla v severokorejském vězení, kde byla podrobena mučení a výslechům, a posléze vyměněna, o její propuštění se zasloužil německý přírodovědec, arachnolog Mike Krause, který se stal později jejím manželem… Evelyn a Mike chystají rodinnou oslavu, když agentku požádá její nadřízený Ted, aby vyslechla zadrženého přeběhlého ruského špiona. Ten se představí jako Orlov a vypráví jí příběh údajně mrtvé ruské dívenky Čenkovové, která nezemřela, ale dostala se do rukou agenta majícího za cíl zničení Ameriky. Ten dívku spolu s dalšími „bojovníky“ vycvičil jako perfektní agentku. Ta se má v současné době vyskytovat v Americe, kde je jejím úkolem zabít ruského prezidenta Matvějeva, který přijel na pohřeb amerického viceprezidenta, který byl jeho přítelem. Orlov tvrdí, že agentka vystupuje pod jménem – Evelyn Saltová… Ted Winter a agent Peabody strnou: Ted tomu nemůže uvěřit, ale Peabody je rozhodnější. Zatímco Orlov se poté, co zabije dva strážné, kteří ho doprovázejí, dostává na svobodu, Evelyn je zadržena. I jí se ale daří uniknout a nastává divoká honička. Evelyn se marně snaží dovolat svému manželovi: na jeho mobilu je stále jen záznamník. Doma pobere pár věcí a pokračuje v útěku. Na dálnici přeskakuje ze střechy jednoho kamionu na druhý a je lehce zraněna. Když se zbaví pronásledovatelů, odjíždí do New Yorku, kde se v kostele svatého Bartoloměje vše chystá k pohřebnímu obřadu. Na místě jsou i agenti Winter a Peabody. Evelyn se podzemím z metra dostává do chodeb pod chrámovou lodí. Střelbou a výbušninami způsobí paniku a ruský prezident se propadá pod zem otvorem, který vytvořil padající lustr. Tam po něm Evelyn střelí. Prezident zůstává ležet na zemi a později zdánlivě umírá… To už ale agenti tajné služby Evelyn pronásledují. Ta má v jednu chvíli na mušce Peabodyho, ale nevystřelí. Je zadržena a v autě převážena do vězení. Zaútočí ale na muže, kteří ji doprovázejí, a po divoké honičce způsobí hromadnou nehodu. Opět se jí daří uniknout… Setkává se s Orlovem, který ji vítá – byl to on, kdo ji jako dívenku vycvičil na ruskou agentku – a seznamuje s plánem získat kontrolu nad americkými atomovými zbraněmi. Před očima Saltové zastřelí jejího manžela a předá jí pokyny pro další akci. Saltová se ale nečekaně obrátí proti němu a dalším vycvičeným „bojovníkům“ a pobije je… Dál ale hraje svou roli, podle pokynů se setkává s mužem jménem Shnaider, se kterým kdysi prošla výcvikem, a ona sama sehraje roli majora NATO Vlčka. Tak společně proniknou do prostor Bílého domu. Saltová má zabít amerického prezidenta. Ještě dříve ale rozpoutá útok Shnaider a je zabit. Saltová opět utíká, zdá se ale, že Ted Winter ji pod maskováním za majora poznal. Je dost dobře možné, že právě začíná „Den X“, kdy má dojít k frontálnímu útoku na Ameriku... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 008)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kurt Wimmer je idiot!! Parádní námět, skvělá a neotřelá výchozí situace, spousta akce a navrch solidní režisér. Jenže to, co tenhle scenáristický "zázrak" předvedl v druhé polovině, to je vyloženě na přes držku. Totální imbecilizace veškerého dění, absolutně zhovadilé motivace postav (resp. totální ignorace nějaké logiky jejich motivací a celková nedotaženost a nedořečenost)... A v neposlední řadě také totální stagnace a pád do šedých vod monotónnosti (a to i navzdory stálé akci). Škoda. Salt měla potenciál a skvělou Angelinu v hlavní roli. Scénář ale zabil všechno.. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jedinou výhrou tohoto filmu je Angelina Jolie. Opět je sexy, drsná i jemná. Opět září. Jenže..film mě nedostal do hloubky a bohužel jsem mu nevěřila. Ze začátku je Ev trošinku bambula, která netuší jak se chovat, kam kopnout a udeřit. A hle! Najednou holýma rukama zdrtí čtyři gorily, zabije ruského prezidenta a celý svět postaví vzhůru nohama. Scénář mi přišel nedomyšlený a okopírovaný. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Začínám litovat, že jsem na tom nebyl v kině. Osmdesátá léta ani studená válka neskončily, i záchrana světa v poslední sekundě je pořád in. Zvraty i akce jsou nehorázně přepálené, že se jeden musí smát, ale má to boží tempo a natočeno je to celé pěkně přehledně. Těším se na dvojku. Opravdu. Guilty pleasure roku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na krtky sice věřím, ale ne na bubáka. Zvláště když má zabít vlastního prezidenta." Tak nám ti zlí Rusové zase jednou chtěli dostat tu zlou Ameriku do jaderný přestřelky a proto probudili dvojitou agentku Evelyn Saltovou alias Natašu Čeňkovovou. Jenže ti zlí ruští agenti jsou rozlezlí po celém Bílém domě a tak budiž do budoucna jasný, že pokud některý svůj národ nade vše milující americký prezident jednou zmáčkne červenej knoflík, tak je to ruský spiknutí. A tento film je zase americká národní kravina, která mě však překvapivě pobavila, vypláchla mi mozek a pak se utopila v řece Potomac. Naštěstí prezident, Ústava i Deklarace nezávislosti přitom utrpěli jen povrchová zranění. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jestli chcete akční film s debilním scénářem, tak si najměte Kurta Wimmera. Pokud chcete, aby to bylo aspoň trochu koukatelné, tak si k němu přizvěte i Phillipa Noyce. Ten totiž své řemeslo nezapomněl a akční scény mu jdou opravdu od ruky, navíc je jich tu docela dost, pořád se tu něco děje a má to dobrý tempo. Takže jsem se určitě nenudil. Bohužel jsem se ale tolik nebavil, protože naprosto debilní scénář mě držel hodně při zemi. Kurt Wimmer totiž chtěl napsat tak strašně chytrej a komplikovanej thriller, že musel dát po každých 10 minutách nějaký zvrat. Nakonec to ale vůbec nedává smysl, postavy se chovají naprosto nelogicky a ke konci už mě to dost štvalo. A když vás kvůli tomuto štve film, tak už s tím ani Noyceovi přednosti moc nenadělají. A Angelina Jolie možná vypadá ze současných hereček nejlépe v akčních scénách a fakt jí to věříte, jenže s tím zbytkem už to tak slavné u ní není. Aspoň, že Liev Schreiber a Chiwetel Ejiofor si drží svůj standart. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Když je Evelyn (Angelina Jolie) na útěku ze svého bytu a běží po schodech k metru, tak míjí několik lidí. V dalším záběru na její pronásledovatele, kteří běží za ní po stejných schodech, však lidé na schodišti stojí jinak. (Faruco)
  • Scény automobilových honiček byly natáčeny v centru Albany ve státě New York v dubnu 2009. (FilmFan24)

Související novinky

Salt nám to ještě osolí

Salt nám to ještě osolí

08.06.2011

Akční špionážní thriller Salt vlastně nikdo nemá moc rád, natož aby měl nějaké oddané fanoušky. Vlastně je to jeden z těch snadno zapomenutelných „letních“ filmů. Avšak díky Angelině Jolie solidně… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Jason Statham ve válce s ruskou mafií

Jason Statham ve válce s ruskou mafií

13.02.2011

Plešatý britský řízek jde z akce do akce a je to tak dobře. Momentálně je nájemným zabijákem v remaku The Mechanic a brzy se stane agentem Nickem Stonem v akčním thrilleru Echelon. Ten vzniká podle… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama