Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (247)

Violeta 

všechny recenze uživatele

Seřezala bych na jednu hromadu všechny, který si myslí, že všichni se posadí na zadek z toho, že oni se neumí vyjádřit jinak než tklivou básní a jsou táák nepochopený. A to všechno vinou Davida Thewlise, kterej svýho Paula Verlainea střihl tak přesvědčivě, že mě opravdu vytáčel snad v každym záběru. Klobouk dolů, oběma pánům se zadařilo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film dokazuje, že Leonardo DiCaprio bol hereckým talentom dávno predtým, než sa stal svetovou superhviezdou. Inak nám prináša nie príliš prívetivý obraz tzv. prekliatych básnikov, z ktorých si neviem kto by mal brať príklad. Opilecké skazené monštrá, ktoré dokázali pod vplyvom absinthu len načarbať pár nezmyselných riadkov na papier. A pomedzi to rozvrátiť svoje rodiny a pohoršovať okolie. Prínosom je, že film sa nesnaží ich spôsob života vychvaľovať a v podstate vôbec nesúdi. Dáva divákovi priestor na vypracovanie si svojho vlastného názoru. ()

Reklama

iHyik 

všechny recenze uživatele

Film to byl bezesporu po herecké stránce skvělý, ale vyloženě mě štval. Postavy, které se chovají totálně tupě (DiCaprio manipulativní všeználek Rimbaud, Thewlis jako Verlaine, který dělá, že neví, co chce, ačkoliv mu to je jasné, jen si to odmítá přiznat a proto se ožírá, mlátí svoji ženu, která se taky chová jako koza a nechá si to líbit), tak přesně tyhle postavy mě na filmu neskutečně vytáčely. Nebyly ty erotické scény (ať už jakkoliv pohlavní, to mi nevadí), ale jednoduše ta pitomost postav, která k tomu ale samozřejmě musela patřit. Takže tři hvězdy hlavně za to, jak dobře je zahráli, ale jak moc mě tím srali. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio je nezmar a chameleón. Zásoba jeho talentu je v podstate nevyčerpateľná. Gestá, mimika, tisíce odlišných a fantastických hereckých polôh akými sa pravidelne prezentuje sú neprehliadnuteľné. Neexistuje zrejme rola s ktorou by sa Leo nedokázal stotožniť. Okrem neho parádny part odohral David Thewlis, minimálne rovnocenne kvalitný výkon ako Leo. Plné hodnotenie však hlavne za samotný príbeh, ktorý šlape ako hodinky, nemá žiadne hluché miesta, je uveriteľný a výborný. Agnieszka sa vytiahla. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak strašně moc jsem se těšila, že se mi tenhle film bude líbit, až jsem byla přímo děsivě zklamaná. Prokletí básníci jsou moje nejoblíbenější poezie a proto jsem čekala, že ve mně ten film bude vyvolávat stejné pocity, jako když čtu ty prohnilé verše, ale ono ne... Výkony představitelů jsou sice vynikající, ale oni spíš hrají v romantickém dramatu z Francie devatenáctého století než ve fresce popisující jednu z nejintenzivnějších etap vývoje poezie. Oni nepijí absinth, aby se dostali za dveře, které ještě nikdo nikdy neotevřel, oni ho pijí proto, aby se mohli chechtat zpití na ulici. Oni se nemilují proto, že by jim jejich nehynoucí touha nedala jinou možnost, mám pocit, že jenom aby hlavně naštvali Verlainovu manželku. Oni neumírají, protože by už na tomto světě nenacházeli uspokojení, ale pomalu vyhasínají. Možná je to pravda, ale potom je to nudná pravda. Také mi silně vadí absence jakékoliv dechberoucí scény. Strašně nerada to říkám, ale tenhle film mi přišel velmi... přízemní. A to je ta poslední věc, jak by mi měl připadat. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • Ze začátku filmu čte Paul Verlaine (David Thewlis): „Co jsem se naplakal za srdcervoucích jiter“, což je úryvek z Rimbaudovy básně „Opilý koráb“. (orkadimenza)

Reklama

Reklama