Reklama

Reklama

VOD (1)

Fanatismus je zhoubnější, než mor. Britsko-německý film se Seanem Beanem v jedné z hlavních rolí.  Léta Páně 1348, v anglickém království řádí epidemie moru. Smrt si nevybírá a kosí všechny bez rozdílu, v bezpečí před ní nejsou ani mniši za zdmi kláštera. Jedním z nich je mladý novic Osmund, jenž je rozerván mezi láskou k dívce Averill a láskou k Bohu. Rád by klášter opustil, ale také touží sloužit Bohu, a tak jej žádá, aby mu seslal znamení. V té chvíli do kláštera přichází biskupův vyslanec Ulric a přináší zvěst o vesnici, nepostižené morem. Mezi lidem se šušká o nekromantovi, který ve spojení s temnými silami umí křísit mrtvé, a takovým pověstem musí církev učinit přítrž. Vesnice se nachází uprostřed Velkého močálu a Ulric potřebuje průvodce. Osmund se sám nabídne a vydává se tak vstříc světu temnoty a krutého fanatismu.
Snímek Černá smrt, žánrově oscilujíci mezi historickým dramatem a hororem, nabízí kromě napínavé podívané také úvahu nad vztahem víry a moci a nebezpečím jakéhokoli fanatismu, plynoucího ať už z vypočítavosti, či hlubinných osobních pohnutek. Působivě zpracovaný příběh některými svými motivy dává vzpomenout kultovního Wicker Mana (1973) Robina Hardyho, Coppolovu Apokalypsu (1979), ale na mysl přijde i Vláčilovo Údolí včel (1967). Že tíhne k temnějším filmovým příběhům režisér Christopher Smith prokázal již svými předchozími hororovými snímky Metro (2004) a Izolace (2006). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (722)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1348, temný středověk, mor se šíří primitivní Evropou. Biskupův zmocněnec (opět drsný Bean), jeho tým a mladý pánbíčkář jsou na cestě vymést zlo z podezřele nákazou netknuté vesnice... / BLACK DEATH - opojně neveselý příběh o smrti, lidské špíně bez ohledu na to jestli věříte či nevěříte. Ke krátkému zamyšlení mě to donutilo. Svině hledej nejlépe už hned od člověka k člověku. Jinak tím ale nejsem dostatečně naplněn. Příběh je docela jednoduchý, akce po málu, a atmosféra mi to nevykompenzovala, až tak dobrá nebyla. Ten film je dobrý, hezky zpracovaný, ale až tolik na mě nezapůsobil. Tolik mě nebavil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vyneste své mrtvé.. Píše se 14.století, Stoletá válka proti Francouzům je teprve v plenkách a Anglii sužuje nemilosrdná Černá smrt (ti lidi už vážně nevěděli, jak se na den ulít z práce). No a kde se mor ještě nevplížil, tam dějí se dozajista čáry, takže jej do oněch míst v rámci křížové výpravy a politiky rovné šance raději přineseme. Pochopitelně, s božím požehnáním.. Lež a strach jako nástroj manipulace přináší záhubu napříč všemi vírami i ateismem, o tom není pochyb. Kdo ráno na záchodě rozsvítí vypínačem a považuje světlo za Boží znamení, když má pak průjem, svede to na Boží hněv a následné uklízení zasrané mísy si spojí s Božím trestem, tomu to asi budete těžko vysvětlovat, nicméně já bych nehledal ve Smithově snímku nějakou hlubokou myšlenku, či intelektuální tělocvičnu, ale jen syrové béčko s bohulibou partičkou kolem Boromira Beana (především ten plešatý, co vypadal jak tlustší brácha McConaugheyho - to byl povedený kousek), která chce do pohanské vesničky vnést trochu těch křesťanských tradic a vy si můžete mezi těma dvěma tábory přehazovat sympatie jako horký brambor. Tímto odpouštím kameramanovi, který občas zapomněl na ranního panáčka proti drkotám, i těm, kteří se ohrazují proti žánrovému označení horor. Horor přeci znamená "hrůzu" a myslím si, že osobní zkušenost z oné doby a ochutnání její vymožeností (pobyt v pohanské vodní klícce s vyhlídkou na protáhnutí kloubů mezi koňmi, či nepodařený start kacířské rakety na hranici) by ji ve většině z nás bez problému vzbudila.. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tvůrčím způsobem osobité, atypické a vyjmečně temné. Svým šedivým tónováním a neutuchající mysteriózní náladou to silně evokuje Annaudovu klasiku Jméno Růže. Jen Bean a spol trochu více šermují meči a sem tam někomu upadne ruka, noha a nebo rovnou hlava. Není to divoká bestiální jízda, ani horor. Zajímavě to ale osciluje v (anti)náboženské tématice, protože každý z hlavních hrdinů názorově vyjadřujě nějaký postoj k věci a zároveň každý z nich je v podstatě záporný. Tedy ryze individualistický a tématicky poměrně zdatný film o křesťanství a pohanství, příčemž nelze jasně definovat vítěze a tu správnou cestu. Se zvučnějším režisérem by to bylo možná ještě větší a působívější, tady ty ambice ale zcela jasně absentovaly, mělo se jednat o malý, komorní film. A je naprosto jasné, kde se tvůrci castingově inspirovali při skládání GOT. Carice van Houten božská a Bean - to je už stará známá písnička. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Christopher Smith mě doposavad každým svým filmem (Creep, Severance, Triangle) příjemně překvapil, takže jsem se na Black Death poměrně dost těšil, přestože historický horor není zrovna můj šálek čaje. Říkal jsem si, že Smith třeba vykouzlí pořádně temnou atmosféru, démonickou čarodějnici, odporné morem zabité vesničany, pár pěkných záběrů na bažiny a hluboké lesy, a budu spokojený. Bohužel nejsem. Black Death je velmi komorním filmem, natočeným takřka dokumentárním stylem, což pro danou tematiku nebyla zrovna nejšťastnější volba. Středověký horor chce pomalé nájezdy kamery, tmavé filtry a slabé osvětlení svícemi, nikoli zběsilého kameramana v akci povětšinou za denního světla. Příběh je navíc tragicky prázdný, první půlka filmu mě takřka vůbec nebavila, v druhé už to bylo o chlup lepší, ale taky žádná sláva. Celkově asi jen dvě scény dávají tušit, jaký měl film potenciál. Využít se jej však nepodařilo. Edit po druhé projekci, která byla způsobena několika komentáři, kvůli nimž jsem uvěřil, že jsem snad nějakou tu "genialitu" musel přehlédnout. Výsledek? Mírná nespokojenost přetrvává, zklamání mizí (tzn. přihození jedné hvězdičky). Zdejší "intelektuální poselství" (jo, říkám to jemně kousavým tónem) je pěkná věc, ale současně je dosti prosté. Podle mne se jedná o jeden z těch filmů, u nichž jsou diskuze, které se okolo nich rozběhnou, mnohem zajímavější než filmy samotné. Kdo nad Black Death bude chtít jásat, ten jásat bude. Kdo v něm bude chtít objevit Ameriku, ten ji v něm najde. Ale spíš vlastním přičiněním. Pro mě stále přetrvává dojem dokumentu z výpravného (a pravda - uvědomělého) larpu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Že může mít takovej špinavej, krvavej a syrovej film přímo úžasnou myšlenku a pointu? Ano, může. Největším nepřítelem není Ďábel, ani ta černá smrt, ale pověrčivost a fanatismus. Náboženskej fanatismus, kterej ve jménu boží lásky chce všechny obrátit na cestu pravou nebo je nemilosrdně potrestat. Musím říct, že i přes pár logickejch nedostatků v ději mě film uchvátil jak obsahem, tak zpracováním. Další důkaz, že na dobrej film stačí prostá inteligence. P. S. Docela se směju poznámkám v komentářích o militantním ateismu - odkdy se ateismus buduje pověrčivostí a vírou v nadpřirozeno. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (12)

  • V jedné scéně lze spatřit na zápěstí Ulricha (Sean Bean) tetování SUFC. Jako rodák ze Sheffieldu je věrný svému klubu Sheffield United, který samozřejmě ve středověku neexistoval. (rakovnik)
  • Lena Headey měla hrát postavu jménem Langiva. Nakonec ji nahradila Carice van Houten. Famke Janssen byla také kandidátkou na tuhle roli. (ČSFD)
  • Nepříliš optimálního využití kamerových efektů je možné povšimnout si při scéně, kdy se Osmund (Eddie Redmayne) vydává po stopách čarodějnice Langivie (Carice Van Houten) do lesního podrostu, kde ve vzduchu nehybně spočívají nepřirozeně velké dešťové kapky. (Conspi)

Související novinky

Středověk, mor, černá magie, zombíci

Středověk, mor, černá magie, zombíci

06.02.2008

Brrr! Už tahle kombinace zní nepříjemně, takže od britského gotického hororu Black Death neočekávejte žádnou vesnickou selanku. Jsme v Anglii během první vlny černé smrti, tedy epidemie moru. Jakoby… (více)

Reklama

Reklama