Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Nevidel jsem zatim verzi s Brandem (a na tu starsi s Gablem se nechystam), ale tahle se mi teda libila dost. Jak Hopkinse nemusim, tady mi byl fakt sympatickej - oproti tomu stejne tak sympatickej mi byl i Gibson (pricemz oba dva recenze mrdaj jako nevyrazny). Nejprve musim rict, ze pribeh o vzpoure na lodi Bounty je zkratka zajimavej a cini film sam o sobe zabavnym. Za druhy je tu spousta krasnejch ostrovanek, ktery rozhodne nevypadaj jako ty hnusny tlusty mareny, co tu na Zelandu (a puvodem z Polynesie) vidam dnes. Za treti me bavila vetsina postav, vcetne tech vedlejsich. Krome hlavni dvojky me bavil Lewis (zpocatku svine, pak ale loajalni Fryer), Theoden Hill (od zacatku sympatickej Cole), megasexy hlavni ostrovanka nebo mlady pivecko Heywood. Dojemny byl i placici kral, coz bylo sentimentalni, ale pochopitelny. Za me velmi prijemnych 85-90% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pekné obrázky, výborný Hopkins... a inak nič. Takýto prostučký príbeh bez bojov, veľkých emócií a dobrodružstva natočíte zaujímavo len tak, že to medzi postavami poriadne vyhrotíte, alebo v tom nájdete nejaké zaujímavé vrstvy. Donaldsonovi sa to nepodarilo. Nábeh tu bol (z báchorky o ukrutnom kapitánovi a hrdinskom vzbúrencovi sa stal príbeh o rozpade priateľstva muža, ktorý len nezvládol svoje poslanie a potom už bolo neskoro tú čvargu na palube učiť disciplíne, a muža, ktorý nezodpovedne uprednostnil kundu pred povinnosťou (drsné, ale tak to je). Celé je to však nesmierne vlažné (kazí to asi Gibson, ktorý tu nepodáva veľmi sústredený výkon a rozhodne nie je pre Hopkinsa dostatočnou protiváhou). S láskou spomínam na Croweovho Jacka Aubryho z Master and Commander - ten by tú hnusnú chamraď postavil do laty v priebehu niekoľkých minút ;-). Neesonova postava by mu po krátkej drezúre leštila topánky vlastným ksichtom a ešte by za to bola vďačná. ()

Reklama

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Velká nostalgie, toto jsem viděl jako malé klučina ještě za komančů na rakušácích a nemohl se vynadívat na ty nádherný polonahý tahiťanky a ty jejich tanečky :))) tuším, že od tý doby u mě blondýnky prohrávaj na celé čáře. Ale zpět k filmu, Hopkins je opravdu vynikající, bez něj by byl film sotva poloviční. Svou atmosféru a exotičnost to má i po letech. A navíc ty nádherný domorodkyně, za ně jedna hvězda navíc. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání se vzpourou na Bounty. Verzi z roku 1984 asi nic nechybí, nemá však krom výborných herců nic navíc. Ničím jiným se od desítek dalších námořnických dobrodružství neliší. Sice je tu spousta Tahiťanek spíše neoblečených než oblečených, skvělý Hopkins, mírně nadprůměrný Gibson, mladíci Neeson s Day-Lewisem a jako vždy bezchybný Vangelis, je tu dokonce i nádherné prostředí panenských ostrovů, ale to je vše. Na plátně se vlastně krom vzpoury (cca deset minut) nic zásadního neděje a sledovat jak posádka vyhlíží suchou zem či večeří v kajutě není nic, kvůli čemu filmy sleduji. Bohužel jsem měl ten problém, že jsem mezi postavami nenašel nikoho, komu bych mohl alespoň trochu fandit. Tím u mě film ztratil i to poslední, kvůli čemu bych byl schopen uvažovat o vyšším hodnocení. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cakal som pribeh o krutom kapitanovi voci ktoremu sa vzburi posadka na cele so srdecnym zastupcom. Dockal som sa pribehu o neschopnom kapitanovi a naivnom zastupcovi, ktory sa rozhodne zradit priatelstvo kvôli jednej kunde. Zo suboja dvoch silnych osobnosti sa stala one man show o jednom neschopnom kapitanovi. Hopkins ako jediny dopadol este dobre a mal aspon, co hrat. To Gibson v ulohe zastupcu je totalne nevyrazny. Rovnako ako zvysok superhviezdneho castingu. Sakra, ked uz dali dokopy takych hviezdnych hercov, tak preco to dali rezirovat tuctovemu rutinerovi, ktory mal slabsiu chvilku? Vysledkom je strasne plochy film s jednorozmernymi postavami. Pritom potencial na kvalitny film tam bol velky a napriek tomuto fadnemu spracovaniu je zaujimave sledovat ako sa to vyvinie az do konca. Takze odporucit tento film? Len v pripade ak mate smolu a nezozeniete skvelu verziu s Marlonom Brandom, ktora je o hodinu dlhsia a napriek tomu je ovela napinavejsia a absentuju v nej vsetky chyby, ktore som vytkol tejto verzii. 5/10. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Keď sú Bligh, Fryer a Christian v Blighovom dome a plánujú plavbu, kapitán Bligh sa vydá na cestu okolo pobrežia „Austrálie“. V čase plavby Bounty v roku 1789 sa to, čo teraz poznáme ako Austrália, bežne označovalo ako Nové Holandsko. Názov „Austrália“ sa začal bežne používať až začiatkom 19. storočia a oficiálne tak bola pomenovaná až v roku 1824. (Arsenal83)
  • David Essex a Sting byli zvažováni pro roli Fletchera Christiana. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama