Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

choze 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší (a údajně i vědecky méně pitomé) než tupá a Zlatou malinou po zásluze ověnčená konkurenční SOPKA z téhož roku a celkově jeden z lepších zástupců vlny katastrofických filmů v druhé polovině 90. let (DENNÍ SVĚTLO, TWISTER, DRTIVÝ DOPAD, ARMAGEDDON, POVODEŇ, TITANIC...). Oproti nudné SOPCE a jejímu reportážnímu stylu nabízí svižně odsýpající příběh poctivě budující napětí ticha před bouří, sympatické postavy a několik silných zapamatovatelných scén (horký pramen, cesta přes jezero kyseliny, most, jízda přes lávu) soustředěných převážně v silném finále, které víc než dostojí českému distribučnímu názvu filmu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Rozpoutané peklo je v programu našich televizí. Co jsem se vrátil nestačím čučet; za dva tejdny je tahle slátanina to nejlepší, co jsem v bedně našel. Možná mi namítnete, že jsem měkkej, když v sobotu večer nečekám do půl jedný, abych viděl fakt dobrej film s fakt výbornejma reklamama, ale když já mám po večerech na práci taky něco jinýho, než čekání na dobrej biják. Až si Šlesingr zláme hůlky, Jágr přerazí hokejku a Kreuziger sedne na trestnou k Armstrongovi, televizi zmačkám a vyhodím z okna, protože momentálně se v ní dá koukat jedině na sport. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Stavba tohto katastrofického spektáklu je strihnutá podľa osvedčeného vzoru. Najprv spoznáme postavy, potom príde varovanie a potom... Grandiózny trikový ohňostroj, ktorý v žánri sopečných thrillerov nemá obdoby. Perfektný snímok pre veľké plátno a kvalitné ozvučenie. V tomto prípade mi absencia akéhokoľvek umeleckého pozadia nevadí. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Neškodná hollywoodská hračička, chytře orientující své omezené ambice do sféry nápaditě dobrodružného rodinného snímku. Okrajově ve stylu Twistera - s horším vizuálem a méně chytlavým akčním drajvem, zato však s neméně sympatickými hrdiny a uvěřitelnějšími hero-scénami, které jsou sice určeny k zábavě u domácího kina a s volume pořádně doprava, ale nesnaží se (snad jen s jednou výjimkou) dělat z diváků blbce (jako to prováděla stejně stará Sopka). Vzhledem ke kvalitám je zdejší hodnocení opravdu hodně zcestné.. 80% ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Když začnou vřít místní termální prameny, končí poklidný život obyvatel severoamerického městečka. Tento snímek považuji za jeden z lepších filmů v oblasti katastrofického žánru. Přijde mi, že bývá neprávem opomíjen v různých žebříčcích. Poprvé jsem film viděla jako malá a natolik mě uchvátil, že ho do dneška nemohu dostat z hlavy. Je doprovázen slušnými trikovými scénami výbuchu sopky, byť možná v některých okamžicích méně reálnými, přesto oproti různým fantasmagoriím, kde si scénáristé neodpouštějí vymyšlenosti, zůstává stále příběh tohoto snímku poměrně velmi reálný. Takové hodnocení dávám pouze filmům, k nimž se čas od času s chutí vracím a které mi poskytnou vždy téměř ten samý emocionální zážitek jako při prvním shlédnutí. Tento film obsahuje scénu, která mě jako malý dítě naprosto sebrala. Jde o moment, kdy babička Ruth seskočí do řeky plné kyseliny, aby zachránila rodinu své snachy. Vzápětí na to umírá. No co vám budu povídat, jako malá jsem z toho měla celkem trauma, protože jsem si v tom představovala svou babičku, kterou jsem nadevše milovala. Do dneška mám z této scény divný pocit. Shrnuto podtrženo, skvělý film. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (62)

  • Tričko, ktoré Greg (Grant Heslov) nosí prvý deň pozorovania Danteho vrcholu, je graf znázorňujúci erupcie kaskádových sopiek za posledných 4000 rokov. (MarcelB)
  • Zemetrasenia boli dostatočne silné k zničeniu budov, ale stromy pozdĺž chodníka zostali neporušené. (Pat.Ko)
  • Keď Paul (Charles Hallahan), Greg (Grant Heslov), Terry (Kirk Trutner), Stan (Tzi Ma) a Nancy (Arabella Field) dorazia na Dante's Peak (čas 21 min), Stan poznamená, že obyvatelia mesta sa musia pri hore cítiť príjemne a Nancy poznamená: „Áno! Presne ako Pompeje.“ Sopka Vezuv neďaleko dnešného Neapola vybuchla 24. augusta 79 n. l., zničila Pompeje a Herculaneum a zabila 16 000 ľudí. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama