Reklama

Reklama

V Los Angeles je zemětřesení běžná věc, a proto je zde úřad krizového řízení, jehož vedoucím je Mike Roark. Roark má právě dovolenou a má u sebe na prázdninách dceru Kelly, když přijde další zemětřesení a on musí do práce. Doktorka Amy Barnesová ze seismologického ústavu oznámí, že šlo jen o mírné zemětřesení, ale sleduje Asfaltové jezírko, v němž stoupla teplota, a je tím znepokojená... Záhy nato zemřou kvůli extrémnímu žáru pracovníci v kanálu pod MacArthurovým parkem. Mike Roark vleze do tunelu ještě se svým pomocníkem a nechápe, kde se tam mohl takový žár vzít. Do parku přijede i Amy Barnesová a chce kanál prozkoumat, ale park je hlídán policií a Roark ji nechce do kanálu pustit. Amy mu začne vysvětlovat, že se možná jedná o sopečnou činnost, ale aby mohla varovat obyvatele, musí mít důkaz. A ten může nalézt jen v podzemí. Roark ji tam stejně nepustí, ale Amy s kolegyní Rachel do kanálu vlezou tajně před úsvitem. Jenže v tu chvíli dojde k dalšímu zemětřesení  a Rachel zahyne... Amy měla pravdu o sopečné aktivitě. To uzná i Roark, který se nedostane do úřadu krizového centra, protože z Asfaltového jezírka začala tryskat láva. Roark pošle svou dceru Kelly se zraněnými a lékařkou Jaye Calderovou do nemocnice a zůstává, aby mohl řídit záchranné akce. Amy se k němu připojí... Amy řekne Roarkovi, že je potřeba lidi evakuovat, lávu není možné zastavit, jen zpomalit. A to sopečná činnost ještě neukázala vše. Roark nechá postavit  železobetonové zábrany, o něž se láva na chvíli zastaví a hasiči na ni podle rady Amy stříkají hektolitry vody. Láva vytvoří škraloup, nepřelije se přes zábrany a všichni se radují. Jenže Amy je přesvědčená, že láva teče i pod městem, v tunelu metra. Jeden vlak tam uvízl, takže to chce jít prověřit. Zavolá Roarka, který se sám přesvědčí a zjistí, že láva se řítí na čtvrť, kde je nemocnice, kam Roark všechny posílal do bezpečí – včetně své dcery... (TV Prima)

(více)

Recenze (270)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Katastrofické filmy mám rád, ale jejich problémem často bývá to, že jsou to po většinou strašný sra*ky. Naštěstí Volcano patří mezi ty lepší. Je to klasická rodinná podívaná s naprosto typickým směřováním děje, vtipnými hláškami, rádoby dojemnými scénami a absotutním happy endem. Herecké výkony jsou celkem standartní, hudba vkusná a díky krátké stopáži to hezky rychle uteče. Nicméně Dante's Peak s Brosnanem je mnohem, mnohem lepší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sopka patří k tomu druhu katastrofických filmů, které zcela rezignovaly na jakoukoli snahu zasadit své "drama" do byť jen minimálně hodnověrného rámce. Tvůrci předpokládají, že diváci sopečnou činnost nikdy neviděli a především o ní nic neví, případně je jim to jedno, pokud obdrží obvyklou dávku žánrových klišé a několik hereckých hvězd k tomu. Režie je řemeslně zručná, ale co naplat, krystalickou blbost scénáře nedokážu zkousnout. Podobným laciným béčkovým projektům čas od času dávám druhou hvězdičku za nechtěný humor, ale, proboha, biják s rozpočtem blížícím se 100 miliónům dolarů, s takovým štábem a hereckým obsazením by měl vypadat jinak...Celkový dojem 25 %. ()

Reklama

emo 

všechny recenze uživatele

Slabučká nudná blbinka, ktorú režisér absolútne nezvládol a trošku skúsenejší divák uhádne minimálne 5 minút dopredu, čo sa kedy komu stane. Keď sa nad tým zamýšľam, ľutujem tých američanov, keďže postava T.L.Jonesa mal byť expert na riešenie krízových situácií a pritom od začiatku do konca ani poriadne nevedel čo robí :-D ()

choze 

všechny recenze uživatele

The Coast Is Toast. Scénáristé se s tím moc nesrali. Jednoho krásného dne vybuchne uprostřed Los Angeles sopka. Bum! Wow! A pak...no, víte, pak teče po hlavní ulici láva...no, tak ta láva teče a hrdinové se ji snaží zastavit... I když jací hrdinové? To láva je hlavní postavou v blbém a unylém scénáři bez silnější scény, zato plném křečovité snahy neustále obkličovat lávou Tommyho Lee Jonese, toho času na vrcholu. Takže pokud máte zájem zhlédnout reportáž z boje s lávou v ulicích města, jste na správné adrese. Pokud dáváte přednost příběhu, doporučuju konkurenční, úspěšnější, vědecky přesnější a celkově lepší ROZPOUTANÉ PEKLO z téhož roku, uvedené o dva měsíce dřív. Spolu s DENNÍM SVĚTLEM nejslabší příspěvek vlny katastrofických kinofilmů v 90. letech, nominovaný na Zlatou malinu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu solídny katastrofický film. Veľmi dobré efekty a veľkolepé ničenie mesta dovtedy nespracovaným katastrofickým živlom - vytekajúcou sopkou. Škoda, že nedošlo aj na eruptívnu sopku. T.L. Jones vo svojej najlepšej filmárskej forme je dobrým ťahúňom, ale nik mu nesekunduje. Samozrejme, katastrofa je poňatá viac čiernobielo, pomaly až s edukatívnym rámcom, čo to ten živel pre prírodné vedy neznalých amerických vyžierancov pukancov vlastne znamená (čo sa to deje, čo to vystreľuje...ani pán Boh nevie). Keď hlavný hrdina plánuje zbortenie obrovskej budovy a linajkuje, kam by mala riečna láva tiecť, moje obočie sa dvíhalo - už vidím ozajstných vulkanológov, ako sa pri telke uchechtávajú. Nechýba ani tradičné klišé so záchranou decka...tentoraz pred padajúcou budovou (!). A bonbónikom bola záverečná spravodajská hláška "Sopka ukončila svoju činnosť". Keď si ale odmyslím argument realita vs. film, ide o solídny, dostatočne akčný film, ktorý nenecháva priestor nude. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Sopečný prach byl vyroben hlavně z roztrhaných a spálených novin. (Cheeker)
  • Přibližně ve 23. minutě se Rachel (Laurie Lathem) zmíní o incidentu v Paricutinu. Naráží tím na 1500 stop (457,2 metru) vysokou sopku, která vznikla během několika měsíců v roce 1942 v Paricutinu v mexickém státě Michoacan. (veronikajel)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama