Reklama

Reklama

Dost hvězd na pět reklamních kampaní, dost vášně, moci a hrabivosti na deset filmů. Plus ohnivá záplava zvláštních efektů... Irwin Allen, producent Dobrodružství Poseidonu a Skleněného pekla přichází s filmem Když se čas naplnil..., pokračujícím v tradici spektakulárních katastrofických snímků. Spící sopka na ostrově v jižním Pacifiku neočekávaně vybuchuje v zuřivé erupci. Mezi těmi, kteří se díky scénáři Carla Foremana a Stirlinga Silliphanta ocitají v ohrožení, jsou nesmlouvavý ropný těžař Paul Newman, hotelový magnát William Holden a Jacqueline Bisset jako PR manažerka, která se musí mezi oběma rozhodnout. Která z důvěrně známých tváří přežije v situaci, kdy nic jako bezpečná půda neexistuje? Dívejte se – a mějte se na pozoru. Tak jako proudí láva, proudí i výjimečné a intenzivní filmové vzrušení. (Magic Box)

(více)

Recenze (101)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Filmový ekvivalent ke „hře na lávu“, při níž jste s kamarády lezli po opičí dráze a nesměli se dotknout země, jinak jste prohráli. Když se čas naplnil oproti jiným katastrofickým filmům bohužel nabízí jen velmi málo atrakcí, díky kterým divák může pociťovat nějaký strach o postavy. A nemít k tomuto snímku nostalgii z dětství, byl bych asi i přísnější. Aspoň to hvězdné obsazení to stále velmi dobře táhne kupředu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po najlepšom katastrofickom filme všetkých čias Sklenené peklo, ako ho trefne nazval Wacoslav1 sa Newman rozhodol znova vstúpiť do tohto žánru. Tentoraz sa namiesto horiaceho mrakodrapu musí popasovať s rozpálenou sopkou. V duchu pokračovaní musí byť všetko veľkolepejšie. Aj keď tie dva filmy okrem Newmana, Holdena + možno ešte nejakého ďalšieho herca spolu nesúvisia. Film obsahuje všetky tie obohrané klišé o včasných varovaniach, ktorým nikto neverí, o zloduchovi ktorý sabotuje každé rozumné rozhodnutie, je tu geroj, ktorý ako jediný má rozum, nejaké vedľajšie postavy so svojimi mikropríbehmi (v momente keď jedna postava prezradí, že je bývalý provazochodec, tak si buďte istý, že dostane príležitosť prevetrať svoje staré kosti) o ktoré by sa mali neskôr báť atď. Problém je, že všetky tie postavy sú dosť nevýrazné a moje sympatie si nezískali. Zaujať môžu jedine hviezdnymi tvárami, ale vzhľadom na vek filmu už ani to na dnešného diváka príliš nezafunguje. Paul Newman mi tu naviac pripadal dosť nesympatický a oveľa väčšia charizma vyžarovala z hlavného zloducha Jamesa Franciscusa. Po 50tich minútach sa rozpúta peklo: Nie, nemám na mysli to s Brosnanom. Aj keď to tiež nie je žiadna sláva, tak po trikovej stránke stále obstojí. Tento film už nie. Sopka si párkrát zachrchle, poobstreluje jeden luxusný hotel a jednu osadu zmetie menšia vlnka. To je tak zhruba všetko. Zvyšok filmu sa zopár statočných vydá na vandrovku miestnym lesom v snahe dostať sa na druhú časť ostrova a akonáhle sa tam časť z nich dostane, tak je koniec. Som jediný, kto mal pocit, že je film náhle utnutý? Výsledkom je priemerný katastrofický film, ktorý už príliš zastaral a dnes najviac nadchne fanúšikov čiernobielych nemých filmov. 4/10. ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľký niekdajší blockbuster, ktorý však ako keby zaspal dobu minimálne tak cca o 5-10 rokov. Keď to zrovnám s o šesť rokov starším Towering Infernom, tak to bola doslova iná liga. Inak obsadenie slušné, vidieť, že to boli pre niektorých zúčastnených také posledné "väčšie" úlohy a zišla sa tu v podstate dohrávajúca "stará garda". Film neskutočne zostarol, čo je opäť obrovský rozdiel voči Towering Infernu, ktoré patrí medzi najlepšie katastrofické filmy všetkých čias až do súčasnosti a to nielen tématicky, ale paradoxne napriek svojmu vysokému veku, aj po technickej stránke. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Posledná lastovička katastrofického boomu, ktorý odštartoval v 70. rokoch. Celkom vydarený sopečný thriller, ktorý sa však rozbieha dosť pomaly, a keď už aj prídu na rad deštrukčné sekvencie, tak veľmi neoslnia. Klasicky strihnutý, ničím neohúri. Taká priemerná žánrovka. Katastrofický film ale mohol odísť vo velkolepejšom štýle. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších katastrofických filmů o záchraně jediných inteligentních lidí ze snobáckýho hotelu. Výborní herci a jejich výkony, pobaví a neznudí ani neznechutí a i když tu je spousta hovadin spojených třeba se sopkou, stačí si vzpomenout na jiný americký blábol s mnohem horším obsazením z roku 1997 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Celý štáb se musel potýkat s problémovým alkoholikem Holdenem. Když měl přijít ráno na natáčení, objevil se o mnoho hodin později a pak se opil do němoty. Protože i jemu samotnému bylo jeho chování trapné, souhlasil s tím, že se nechá hospitalizovat, a na natáčení se vrátí za šest dní. [Zdroj: O'Brien Daniel, Paul Newman, Xyz, Praha 2009] (Mikino00)
  • Paul Newman uvedl, že tento film byl jediným, který točil pouze pro peníze. (SONY_)
  • Spolu s prepadákom Za dobrodružstvom Poseidonu všeobecne uznaná najväčšia finančná katastrofa žánru katastrofického filmu (oba filmy pochádzajú z dielne producenta Irwina Allena). (POMO)

Reklama

Reklama