Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Matka na sociálku, otec do kriminálu, holka na psychoterapii. Tak se mi jeví výsledek jednání postav tohoto filmu. Drama o příliš brzkém sexuálním dospívání dívky ve věku dítětem, ale s tělem ženy, je nepříjemné. Zejména proto, že hlavně její rodiče jsou extrémně sobecké a neempatické osoby, otec navíc násilník a v sousedství taky nežije moc milé osazenstvo. Jenomže mi to celé přišlo odcizené, příliš vykalkulované a spíš jsem v příběhu viděla, že jím režisér maskuje vyprávění o vlastním sexuálním dospívání a orientaci. SHRNUTÍ: Jak dospět, když vám všichni okolo buď dospět zakazují nebo vás rovnou staví do pozice dospělé. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tieto dôvernosti sa dajú akceptovať len s veľkým úsilím ( ale film je natočený dobre ). Rozohrať hru o 13-ročnej nymfomanke, ktorá len začína objavovať svoju sexualitu ( tento rozpor je úmyselný ) a pritom sa chová ako svätý za dedinou bez štipky emócie, je síce atraktívny materiál, ale má mnoho úskalí. Úskalie je práve v samoúčelnom chovaní hlavnej predstaviteľky. 3+ ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nadržaná trinástka je dosť kontroverzná téma, našťastie aj pre ukľudnenie diváka ju hraje o dosť staršia herečka a explicitné zábery sú úplne vynechané. Aj bez nich je vo filme sexu viac ako dosť, až sa väčšina toho nedá uveriť alebo sa nedá uveriť ten vek. No film má svoje vlastné pravidlá, je to trochu úlet, a tak sa mladé dievča objavujúce sexualitu nespráva podľa predstáv spoločnosti, ani podľa predstáv dospelých alebo tunajších diskutérov. Okrem toho film zvládol riešiť obdivuhodné množstvo ďalších veľkých tém ako rasizmus medzi nebelochmi, domáce násilie alebo vojna v zálive. A možno ako scenáristická recesia aj posúdenie, kto je väčší americký vlastenec na základe toho, či má vyvesenú americkú vlajku na vlastnom stožiari trvalo, teda s nočným osvetlením. Myslíte, že najväčší vlastenec bol biely? –—–– Znakem inteligence je schopnost udržet v hlavě dvě protichůdné myšlenky naráz. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Film mě poměrně oslovil a líbil se mi svým zpracováním a příběhem o mladé "nevinné" půvabné cizince, po které všichni touží, nicméně ta její údajná nevinnost a nesmělost mi přišla místy až extrémně nehodící se k jejímu přístupu k sexu ala houska na krámě, neboli vyspim se s každým, kdo si o to řekne, ani nebudu protestovat, před každým se svlíknu, atd. Jako neumim si představit být k tomu ve třinácti až tak laxní, jako byla ona - mimoto na třináct nevypadala ani náhodou, a v tomto věku jsou ty rozdíly opravdu znatelné, takže bych ocenila, kdyby věkově herečka skutečně odpovídala, člověk pak získá zkreslené představy o stáří. Samozřejmě otce jsem jí nepřála a líbili se mi sympatičtí sousedi, jež ji poskytli azyl, stejně jako její černý přítel....ale celkově bylo ve filmu pár absurdních scén, nepřišlo mi to úplně reálné, např. to jak někdy mluvila hrozně potichu a stydlivě a jindy zase tvrdě vystupovala proti sousedům, a právě ten její přístup k sexu. Cca 70% ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Zase další zajímavý film o dospívání. Hlavní hrdinka (hezká exotická holka) hraje naprosto skvěle, ten zmatek mezi naprostou nevinností, náhlým probuzením hormonů a touhou po poznání neznámého ... a kolem začínají kroužit mlsní kocouři, nejvíc ten ze sousedství a bylo by divné, kdyby se mu to nepodařilo...Trošku mi chybělo, že se nedozvíme téměř nic, co se dívce honí v hlavě, že by to byla jen touha po sexu, to je nepravděpodobné a pak v tomto vyznění i ten kocour (přitom tyhle kocoury, kteří zneužívají děti, ať už holky nebo kluky, bytostně nesnáším) je částečně obětí vyzývavé myšky. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama