Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý, netypický, odvážný dokument. V lehkém tónu a s humornou nadsázkou podávané poznání, že všechna náboženství těží z toho, že se člověk bojí smrti, a tak rád přijme jakoukoliv báchorku, která skýtá naději, že smrt není definitivní, a že všechny církve a náboženská hnutí daleko více než o blaho svých oveček usilují o to, získat nad nimi moc; ze které nemusí mít mnohdy víc, než právě ten pocit ovládání lidí. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Američania sa vyrovnávajú s americkým katolocizmom. Prízemné útoky striedajú tie o málo racionálnejšie, pozornosť som však zbystril až pri narážke na spoločný prameň všetkých náboženských legiend. Rozvinutia tejto myšlienky sa ale nedočkáme... Tragické, že takýto dokument vôbec musel ešte v 21. storočí vzniknúť, ešte tragickejšie, že vzhľadom na cieľové publikum musel voliť formu akú volil. Hlavne ale nerozumiem, prečo bolo potrebné útočiť na vieru ako takú a zameriavať sa na pomýlených jednotlivcov-fanatikov. Sústredený útok proti inštitucionalizovaniu (akejkoľvek) viery by bol ďaleko hodnotnejším príspevkom k téme. No pre autora ďaleko náročnejší... čím som si veľmi pravdepodobne svoju otázku hneď aj zodpovedal. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

sympatizujem so skeptikmi - a bill maher je ich nekorunovaný vodca, tento dokument si berie na paškál náboženstvo a aj keď sa z neho častokrát vysmieva (a častokrát právom) nerobí to urážlivo, ale sofistikovane, decentne a vtipne, ja som mal odjakživa k náboženstvám a cirkvám skeptický postoj, ale pán maher mi kopec ďalších vecí ozrejmil . . . nehovoriac, že som sa naozaj dobre bavil; výborný dokument! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Geniální kritika náboženství, spočívající v rozhovorech amerického komika s věřícími lidmi, ze kterých si dělá prdel pro iracionální věci, kterým věří. Některé z vět, které v dokumentu padly: Bill: "Není divné, že fakt, že se Ježíš narodil panně, je jen ve dvou ze čtyř evangelií? Redaktor textů asi řekl: to zrození z panny vyhoďte, to je nuda" - Bill: "... pokud Santa Claus dokáže objet všechny domy na světě ... Věřící: "Já na Santu nevěřím." Bill: "No ještě aby, vždyť je to absurdní, aby jeden člověk dokázal obletět všechny komíny na světě a hodil do nich dárky. Ale když jeden člověk slyší všechny prosby, to je něco jinýho." ... Bill: "Jste si na 100% jist, že po smrti půjdete na lepší místo?" Věřící: "I kdyby to bylo v popelnici, budu tam s Ježíšem." Bill: "Tak proč se nezabijete, abyste už byl na lepším místě?" Dokument doporučuji všem, kteří jsou přesvědčeni, že náboženství je pitomost, která nemá v 21. století co dělat. Nedoporučuji věřícím, kteří dělají z nepřemýšlení ctnost. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Bill Maher v podstatě využívá naprosto stejné prostředky jako ti, které likviduje (samotný dokument je neuvěřitelně manipulativně sestříhaný). Je velmi radikální a s velkou částí jeho názorů nesouhlasím. Nicméně sranda je to obrovská a člověku to dá dost námětů k přemýšlení a úvahám. Říká se "všeho s mírou", toho se však v Religulous nedočkáte. 8/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)
  • Maher proslul tím, že o Bohu mluví zásadně jako o „vesmírném taťuldovi“ a o Ježíší jako o „imaginárním příteli“. (kiddo)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama