Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Milí spolulidé a protilidé, možná jsme teď blíže pochopení, jaké je žít jen ze svých představ a z nich teprve vyhodnocovat chápání světa. Světa krutého a nepřátelského, který se neprávem pyšní odpoutáním od říše zvířat, pakliže nadále neumí ochránit svoje slabé a odlišné. A ještě hůř - nepochopil ani školský systém, který nás prostřednictvím experimentů na lidech v podobě integrace vrhá stále zpět a umožňuje tak oboru speciální pedagogiky popírat svou filozofii. Můj názor, ve kterém mě "Ben X" utvrdil, škoda nešťastného polodokumentárního úchopu, který částečně vykompenzoval burcující i katarzní závěr. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Šikana je v poslední době hodně věrný námět na film a je to také jeden z důvodů, proč jsem tenhle film vidět chtěl, protože jsem očekával silný zážitek, který mi dost možná zkazí náladu, ale rozhodně nebudu litovat, že jsem u něj ztrávil hodinu a půl, viz třeba Estonský Klass nebo švédské Zlo. Ono to nakonec ale bylo trošičku jinak, než jsem vlastně sám čekal. O šikaně to sice bylo, ale tak první půlku filmu a nakonec mě to tak překvapilo, že jsem tomu musel dát plný počet. Zas tak agresivní to totiž nebylo a ten námět rozhodně stojí za to vidět. Není to takové to, že by si člověk měl uvědomit jak se ke druhému chovat, a s otevřenou hubou zírat na závěr jednoho uzavřeného příběhu spíše šokovaně než překvapeně. Tady překvapení bylo na prvním místě a šok až na druhém, což je co se týče šikany trošičku zvláštní, ale když to člověk uvidí, po těch pár filmech právě o tomto tématu, tak to rozhodně příjme a hodně ho to potěší. Ben X je totiž film, který mladý člověk ocenit musí, obsahuje herní vsuvky, obsahuje život mladých lidí, obsahuje realitu, se kterou se setkává každý den, ale tohle je přecijen příběh člověka, kterého možná někdo nepotká za celý život. Rozhodně to stojí za to to vidět, a věřte, že šokováni budete, ale až na druhém místě, to první bude hlavně ohromné překvapení. ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Belgickej Tobey Maguire (nemůžu si pomoct) měl rád videohry, fantu a, kdo ví proč, lepily se na něj hezký holky, pak se ale ukázalo, že to není tak úplně pravda a ještě k tomu rozkopal na maděru celej počítač, tož to už jsi mě Bene nasral, takhle nejlepší kamarádi nebudem, holt budeš jen další z mnoha... Mazej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ak je k niekomu realita krutá, vtedy sa často snaží pred ňou utiecť do svojho sveta fantázie, alebo ako v tomto prípade, do sveta MMORPG počítačových hier. A šikana vie byť riadne krutá. Ale najhoršie na celej Benovej situácii bola skutočnosť, že mu nikto kompetentný nebol schopný pomôcť. Všetci pred jeho problémami zavierali oči. "To musí najskôr niekto zomrieť, aby sa veci začali riešiť?" Tento výrok nešťastnej Benovej matky je teda na mieste a v tomto kontexte mi záver prišiel ako dokonalé riešenie nepríjemnej a naoko neriešiteľnej situácie, za čo veľké plus. Zvyšok snímku mi však prišiel slabšie spracovaný, pričom k Benovej postave som si za celý čas nemohol nájsť cestu. Z toho dôvodu aj jedna z najdôležitejších scén (scéna v parku) na mňa nezapôsobila spôsobom tak ako bolo asi myslené, pocitovo to celé išlo mimo mňa. 70/100 ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Další film o šikaně ve škole. Leč v dnešní době a světě, bohužel naprosto běžná věc. Tento film zachycuje, jak je šikanován jeden žák, trpící zvláštní nemocí, podobnou autismu. Doktoři, mamka a spolužácí ho nazývají jiným. Tento snímek stojí za zhlédnutí a zamyšlení se pro lidi, co podobné svinstvo běžné na slabších a bezmocných, dělají.. Hodnocení - 75% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama