Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zapomeň na minulost, najdi svou budoucnost.
Hlavním hrdinou příběhu je čtrnáctiletý Juhani, který je pronásledován traumatickými zážitky z dětství. Po šesti letech stěhování mezi pěstounskými rodinami skončil v chlapeckém dětském domově na malém ostrově. Celé místo se řídí striktními pravidly nelítostného ředitele Olavi Harjuly. Jedinými obyvateli ostrova je osm chlapců, ředitel se ženou a dvěma dcerami a hospodyně Tyyne. Tato izolovaná komunita představuje svět sám pro sebe. Film Domov šedých motýlů staví diváka před mnoho zajímavých a tíživých otázek. Jak dlouho musí člověk platit za své chyby? Kdy může sám sobě odpustit a osvobodit se? A může vůbec? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (167)

Disk 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že Seveřani psychologická dramata jednoduše umějí. A finský Domov šedých motýlů sem po právu patří. Jedná se o příběh čtrnáctiletého Juhaniho, který je svým otcem poslán do dětského domova na malém ostrově, kde sídlí pouze ředitel, jeho manželka a dvě dcery, hospodyně a osm dalších problémových jinochů. Juhaniho pronásledují traumatické zážitky z dětství, kdy byl svědkem rodičovských hádek a smrti mladšího sourozence. Mrazivá atmosféra, výborná kamera, nádherná hudba a především vynikající herecké výkony představitelů chlapeckých rolí jsou zárukou toho, že na Domov šedých motýlů jen tak nezapomenete. Jen se připravte na to, že to s vámi řádně zamává. P. S.: Jen je velká škoda, že zrovna tento film se nedostal na velká plátna, to už by ten zážitek byl absolutní. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Drama o pubescentech s mysteriózní atmosférou a podkreslené krásnou hudbou. Život v izolované komunitě na ostrově -ředitel s finančními problémy se snaží dětský domov udržet chovem vzácných motýlů, hlavní hrdina zažívá první lásku a jeho nynější život se prolíná se vzpomínkami z traumatického dětství, do toho si jeho kamarád začne s ředitelovou ženou.. Takové na první pohled o ničem, ale přesto to má určité kouzlo. Škoda jen, že všechno bylo zajímavé, kromě nesympatického hlavního hrdiny. Dost velké negativum, přesto dávám 4 hvězdičky. Ale podruhé už bych to vidět nechtěla:) ()

Reklama

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Tak od tohoto jsem čekal víc. A přitom začátek byl tak slibný. Po příjezdu na ostrov bylo cítit napětí mezi novým přírustkem a zbytkem osazenstva, které vyvrcholilo nočním pokřtěním na ježka. Ale od tohoto okamžiku už to upadá a upadá. Místo party grázlíků, kteří byly vysláni na ostrov kvůli své povaze, vydíme jen slečinky, které se nezmůžou ani na slovo odporu. A zrovna tady bych čekal nějaké potyčky mezi mladíky, nebo asponˇ nějaký vzdor autoritě. Podívat se na to dá, ale víc jak jednou asi ne. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama o 13-ti letém Juhanovi, který se dostal na ostrov, kde se uzdravují mladí kluci z nešťastného života a z traumatizujících zážitcích z dětství. Bohužel jednoho dne zavítá na ostrov sociální pracovník a oznamuje řediteli, že je rada nebude dál sponzorovat a budou muset nadobro ostrov zavřít. Ředitelovi to nedá a začne vymýšlet nejvýhodnější alternativu jak z této prekérní situace ven. 88% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Už dlhšiu dobu som sa na neho chystal, potom som na neho zabudol a včera som sa opäť k tomu dostal - našťastie! Veľmi milé prekvapenie z fínskej produkcie. Zaujímavý námet, ktorý sa ani náhodou nedá nazvať klišé. Dej sa krásne stupňoval a postupne sa odkrývali akoby dve dejové línie hlavnej postavy - mladíka Juhaniho (jeho súčasnosť a jeho detstvo). Po nie práve ideálnom detstve prichádza na ostrov, kde spolu s ďalšími rovesníkmi s podobnými trpkými osudmi a riaditeľom ostrova plánujú pokus o nemožné. To všetko sa odohráva v panenskej fínskej prírode na osamotenom ostrove mimo civilizácie, čo ešte viac dodáva filmu na atraktivite... Napínavý a výnimočný film, ktorý určite zanechal silný dojem. Za všetko hovorí posolstvo: "Pokiaľ sa budeš držať svojej minulosti, bude sa ona držať teba." ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo v okolí fínskeho mesta Turku. (MikaelSVK)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu finské autorky Leeny Lander z roku 1991. (skudiblik)
  • Režisér Dome Karukoski nabídl jednu z rolí Mikko Neuvonenovi, který musel odmítnout, protože byl v době natáčení v Anglii. (Cheeker)

Reklama

Reklama