Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 1

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (527)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Možno je to tým, že som čakal predošlými dielmi nižšie nastavenú latku, možno je to atraktívnym odyseovským konceptom a možno zmenou režiséra ale tretia výprava do tejto rozprávkovej zeme mi sadla najviac. Výsledok tentokrát napriek slušnému rozpočtu síce pôsobí lacnejším a komornejším dojmom a zamrzí aj potencialne zaujímavý, no nevyužitý "záporák" lenže všetko ostané funguje lepšie. Výmena ústredných charakterov, uveriteľnejší Kaspian a výraznejší emocionálny dopad hrajú prím, pričom nedostatky pomáha zaháňať aj rozumná minutáž a digitálny myšiak s hlasom Simona Pegga. I tak pochopiteľne nejde o žiadnu žánrovú klasiku a istá naivita je zrejme zakorenená už v predlohe ale na obyčajnú rozprávku to vlastne nedopadlo až tak zle. 70% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že to dopadne horšie, ale ešte sa to dá pozerať.150 mil. tam našťastie je vidno aj keď miestami sú efekty trošku slabšie. Zo začiatku cca prvá pol hodinka je zaujímavá, ale potom príde to čoho som sa obával. Chýbala mi tam hudba Harry Gregson-Williamsa, scenár trochu začínal slabnúť a efekty spolu sním. No našťastie sa to neskončilo v ešte väčšiu tragédiu a film si už len udržal mierne nadpriemernú rodinnú zábavu. Oproti predošlému dielu som si už na Bena Kaspiana Barnesa zvykol. 55% - 3* ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ešte horšie ako Kaspian. Tam sa aspoň bolo na čo pozerať a malo to bombastické finále, tentoraz je z toho len hallmarkovsky lacné a nudne jednotvárne putovanie po neveľmi zaujímavých lokalitách s nevzrušivými hrozbami. Zle animovaná zelená hmla ako hlavný zloduch, zle hrajúce ústredné duo, otravný potkan, ohavne gýčová loď a drak požičaný z Dračieho srdca. Navyše, hoci mi kresťanský duch Narnie inak nevadí, v závere ma tá Aslanova lopata ("Budem vás chrániť aj vo vašom svete, tam mám ale iné meno.") riadne tresla po čele. Pozitívne dojmy? Celková odyseovská koncepcia, odkazy na Raya Harryhausena a spočiatku neznesiteľný bratranec Eustace, ktorý sa svojím prístupom ("Milý denníček, plavím sa na smiešnej lodi s nenávideným bratrancom, otravnou myšou a šialencami, ktorí zrejme v dôsledku zlej stravy neustále blúznia o akejsi zelenej hmle!") nakoniec stáva najsympatickejšou postavou trilógie. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Nová Narnie má stejné vady, jako předešlé dva díly. Příšerné hlavní "herce" (tupé, naivní výrazy ve tváři Georgie Henley mě budou nějakou dobu strašit), samozřejmě kromě Bena Barnese, tupé dialogy a strašně umělé kulisy. Chvílemi jsem se všemu smál, ale to asi nebyl účel, chvílemi odvracel zrak a chvílemi jsem si přál, aby byl konec. Z některých dialogů mi málem upadly uši. Přesto všechno dávám 2*, protože je to lepší jak druhý díl. Jestli bude další díl, tak doufám, že vymění celé herecké obsazení a upustí od těch barviček. Režisérovi bych možná dal ještě jednu šanci. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Asi nejsnesitelnější ze všech 3 dílů. Michael Apted přece jenom přinesl trochu života do této nudné série a natočil pohodový film pro děti, který celkem příjemně uteče. V nějakých scénách vykoukne i téměř pohádková atmosféra a poprvý za celou sérii jsem neměl chuť Lucku uškrtit, takže to je veliký pokrok. Jenom je škoda, že příběhově to je nejslabší ze všech 3 dílů a vlastně se tam toho tolik zásadní nestane. I tak jsem ale, vzhledem k předchozím dílům, vcelku spokojen. 60% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (8)

  • Architekt Barry Robison chtěl vzdát hold všem, kteří pracovali na titulní lodi, a tak po dohodě s producenty a režisérem nechal pod nápis na vrcholu stěžně vepsat jejich jména. (pavlikv)
  • Mezi prvním a druhým filmem uplynulo v Narnii 1 300 let a sourozenci Pevensieovi zestárli o jediný rok. Mezi druhým a třetím dílem však uplynulo 14 let, avšak sourozenecké duo bylo opět o jediný rok starší. (pirate)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama