Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace šesté knihy fantasy série "Zeměplocha" Terryho Pratchetta. Příběh ne nepodobný "Macbethovi" v nastudování Divadla v Dlouhé... Dnes už takřka kultovní inscenace pražského Divadla v Dlouhé pobaví nejen znalce "Zeměplochy", ale i absolutní laiky, protože je v první řadě výbornou komedií. A víte-li něco o Shakespearovi a jeho "Macbethovi", pobaví vás Soudné sestry dvojnásob. Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se začaly dít nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři čarodějky - Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. Nelíbila se jim totiž krutovláda Lorda Felmeta, který dosedl na trůn poté, co zavraždil krále Verence, z kterého se tímto stal duch... Soudné sestry jsou vtipnou a svéráznou variací na "Macbetha" i jiné shakespearovské příběhy. Setkáte se tu s mnoha postavami tohoto temného dramatu: s vévodou a vévodkyní, kteří usilují (zprvu úspěšně) o trůn, s celým vévodovým dvorem včetně šaška a ducha zavražděného krále, s hereckou trupou, ale především s již zmíněnými třemi čarodějkami, kterým se nakonec podaří vrátit královskou korunu na tu správnou hlavu... Ale nebyl by to Terry Pratchett, aby se v příběhu neobjevily nové okolnosti, situace, se kterými Shakespeare nepočítal; a nakonec i překvapivé rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

waits 

všechny recenze uživatele

Divadelní provedení v pořadí šesté knihy Pratchettovy Zeměplochy nedopadlo špatně. Jakožto velký fanda téhle (urban) fantasy si samozřejmě můžu hnidopišsky najít x příkladů toho, jak jsem si postavy nebo provedení nepředstavoval, ale neudělám to (ale ta Ježčí písen, ta, hm, mohla být divočejší). Jakási atmosféra knihy ve hře je, spousta gagů se opravdu povedla, některé postavy jsou téměř přesné (Smrt, Bábi Zlopočasná, šašek), některé ne, ale i tak jsou výborné (Magráta, vévoda). Pro ty, kterým se kus líbil dobrá příležitost sednout si a začít číst přece jen mnohovrstevnatější předlohu. A pak další. A další.. http://www.discworld.cz/knihy/ ()

easaque 

všechny recenze uživatele

velmi slušné divadelní zpracování jedné Pratchettových knížek na prknech českých divadel. Vytvořená atmosféra je dobrá, stejně jako kostýmy či herečtí představitelé, i když někteří (především mužští) se tu dost předvádí a trošičku to kazí. Ale náladu mi to nezkazilo a připomělo mi knížku, kterou jsem kdysi dávno četl. Takže 4 hvězdičky si určitě zaslouží. [ PŘÍBĚH: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Je paráda, že se toho sir Terry Pratchett dožil, že byl přítomen na premiéře, že se mu líbila, ale především jsem rád já, že se líbila mně. Jasně: Zpracovat cokoliv ze Zeměplochy je sázka do loterie, jelikož konkrétní humor se hraje konkrétně a to co přijde konkrétní mně, může jiným připadat konkrétní úplně jiným způsobem. Tady to ale naštěstí přišlo mně skoro stejně konkrétní jako jim. PARÁDA. Pro nezasvěcené: Všimněte si prosím, jakým způsobem se chová Bábi Zlopočasná. Nepřijde vám jako dost dobrá předloha pro Severuse Snapea? A pokud si přečtete čaroprávnost... ne. Žádné další spoilery. 5* ()

J.Bourne 

všechny recenze uživatele

Viděno v divadle a pecka. Pratchetta mám rád, ale obával sem se jak v divadle udělají tu správnou zeměplošskou atmošku. Obávat sem se nemusel. Fenomenální. Hrozně tomu pomohla i hudba a kulisy jako z obalů knížek. Herecky očekávaný koncert od Táborského a příjemně překvapila Svobodová a Turek, jehož vévoda mě snad bavil nejvíc. Třešničkou na hereckých výkonech byla stařenka Oggová. Dějově je to sice taková pohádka, ale prostě 5 hvězd bez diskuzí. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Musím Divadlu v Dlouhé skutečně naplno zatleskat. Povedlo se jim udělat skutečně velmi dobrou adaptaci Pratchettovy předlohy tak, že i divák neznalý poměrů může odejít s pocitem skvěle strávených a zábavných dvě a půl hodin. Každý si může najít to svoje. Tvrdou lady Felmetvou, ostrou Bábi Zlopočasnou, pijanskou Stařenku Oggovou, šaška... Všechno z jemného britského humoru Terryho Pratchetta. A nad tím vším ční ještě výkon tomáše Turka coby vévody Felmeta. To, co předvedl Ledger jako Joker v Temném rytíři předvádí bez jakýkoli problémů Turek na podiu Divadla v Dlouhé již několik let. Neskutečné herectví. Musím říci, že bych původně dal jenom 4*, ale druhé shlédnutí a Tomáš Turek mě přesvědčili, ať ještě jednu hvězdičku přihodím... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Divadlo v Dlouhé se k Terrymu Pratchettovi dostalo díky Jakubu Burešovi, synovi režisérky divadla Hany Burešové. Jakub Bureš zjistil, že Pratchettovy knihy existují i jako dramatizace Stephena Briggse. Soudné sestry se divadlu k jejich vlastní adaptaci zdály nejlepší pro jejich koncentrovaný dramatický příběh, ale také proto, že jsou vlastně parafrází Shakespearova Macbetha. (suicide)
  • Po představení, kterého se účastnil i Terry Pratchett, zazpívalo spisovateli celé divadlo písničku k narozeninám. Ten je při tom doprovázel loutkou malého šaška, kterou mu Šašek (Miroslav Táborský) dal před tím do ruky. Pratchett ji přijal jako dárek, takže bylo nutné na další představení vyrobit loutku novou. (Novom)
  • Terry Pratchett po shlédnutí inscenace Soudných sester v Divadle v Dlouhé prohlásil, že se jedná o nejlepší jevištní zpracování svého textu, jaké po světě viděl. (suicide)

Reklama

Reklama