Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace šesté knihy fantasy série "Zeměplocha" Terryho Pratchetta. Příběh ne nepodobný "Macbethovi" v nastudování Divadla v Dlouhé... Dnes už takřka kultovní inscenace pražského Divadla v Dlouhé pobaví nejen znalce "Zeměplochy", ale i absolutní laiky, protože je v první řadě výbornou komedií. A víte-li něco o Shakespearovi a jeho "Macbethovi", pobaví vás Soudné sestry dvojnásob. Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se začaly dít nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři čarodějky - Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. Nelíbila se jim totiž krutovláda Lorda Felmeta, který dosedl na trůn poté, co zavraždil krále Verence, z kterého se tímto stal duch... Soudné sestry jsou vtipnou a svéráznou variací na "Macbetha" i jiné shakespearovské příběhy. Setkáte se tu s mnoha postavami tohoto temného dramatu: s vévodou a vévodkyní, kteří usilují (zprvu úspěšně) o trůn, s celým vévodovým dvorem včetně šaška a ducha zavražděného krále, s hereckou trupou, ale především s již zmíněnými třemi čarodějkami, kterým se nakonec podaří vrátit královskou korunu na tu správnou hlavu... Ale nebyl by to Terry Pratchett, aby se v příběhu neobjevily nové okolnosti, situace, se kterými Shakespeare nepočítal; a nakonec i překvapivé rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

suicide 

všechny recenze uživatele

Musím Divadlu v Dlouhé skutečně naplno zatleskat. Povedlo se jim udělat skutečně velmi dobrou adaptaci Pratchettovy předlohy tak, že i divák neznalý poměrů může odejít s pocitem skvěle strávených a zábavných dvě a půl hodin. Každý si může najít to svoje. Tvrdou lady Felmetvou, ostrou Bábi Zlopočasnou, pijanskou Stařenku Oggovou, šaška... Všechno z jemného britského humoru Terryho Pratchetta. A nad tím vším ční ještě výkon tomáše Turka coby vévody Felmeta. To, co předvedl Ledger jako Joker v Temném rytíři předvádí bez jakýkoli problémů Turek na podiu Divadla v Dlouhé již několik let. Neskutečné herectví. Musím říci, že bych původně dal jenom 4*, ale druhé shlédnutí a Tomáš Turek mě přesvědčili, ať ještě jednu hvězdičku přihodím... ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Nejlepší divadelní představení, jaké jsem kdy viděla. Úžasné kulisy, kostýmy, herecké obsazení - obzvlášť všechny tři čarodějky, Smrť a samozřejmě také šašek v podání Miroslava Táborského. Tuhle hru jsem viděla na živo a nemůžu si ji vynachválit - je to totiž hra hodná Terryho Pratchetta, a to rozhodně není málo. ()

Reklama

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak byla zfilmovaná/zdramatizovaná, či zanimovaná každá jeho kniha. Četl jsem všechny, až na Maurice a jsem za to rád. Mnohem více si pak užiji humor nabízený v divadelní verzi. Macbetha neznám, ale zhruba vím, o čem je. Užil jsem si to stejně. Zdá se mi, že čím víc člověk přečte jeho knih, tím více se stává nekritickým. Zahráno výborně, i když Smrtě jsem si představoval jinak (animovaná verze Soudných sester například). ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Na to, že šlo o školní akci, jsem se bavila až ukrutně dobře. Akorát první půle by se dala zredukovat na nějakých dvacet minut a naopak část po přestávce bych kapánek natáhla. Ale co na Smrtě a královnu se špičatejma prsama (a hlavně na ten odloženej pohárek) asi budu ještě nějakou dobu s úsměvem vzpomínat. Mohlo by bejt víc takovejch mimoškolních dopolední v rámci vzdělávání. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jsem příznivcem sci-fi a fantasy mě míjí což se dá přirovnat ke Spartě a Slávii. Byl jsem zvědavý, jestli se na tento kus bude dát dívat nefanouškovským okem , když o kosmologii Zeměplochy nic nevím. Trochu mě vyděsil i popis, že je kus střihnutý shakespearovskými motivy společně s problémy národního hospodářství, a s problémem xenofobní nesnášenlivosti. V Zeměploše jde prý o odraz nějakého skutečného světa a čarodějky zde zajišťují zeměploššskou stabilitu. Intenzivní přenos energií zde prý může mít až viditelnou podobu. Působí to na mě jako taková akční pohádka, veselá fantasy. V představení vidíme rychlé střídání scén, je tu výrazná stylizace postav a zajímavá práce se zvukem, nebo barevná výtvarná stylizace. Lze se kromě smíchu i bát. V druhé půlce mě zaujala pravdivá hláška "čas je jako guma, umíš si ho natáhnout jak se ti to hodí". ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Terry Pratchett po shlédnutí inscenace Soudných sester v Divadle v Dlouhé prohlásil, že se jedná o nejlepší jevištní zpracování svého textu, jaké po světě viděl. (suicide)
  • Představitel mrtvého krále Verence (Jiří Wohanka) měl v podobě ducha na nohou tenisky s vysokou měkkou podrážkou. Ta byla vyrobena kvůli tomu, aby se herec po jevišti pohyboval tiše jako duch. (Novom)
  • Divadlo v Dlouhé se k Terrymu Pratchettovi dostalo díky Jakubu Burešovi, synovi režisérky divadla Hany Burešové. Jakub Bureš zjistil, že Pratchettovy knihy existují i jako dramatizace Stephena Briggse. Soudné sestry se divadlu k jejich vlastní adaptaci zdály nejlepší pro jejich koncentrovaný dramatický příběh, ale také proto, že jsou vlastně parafrází Shakespearova Macbetha. (suicide)

Reklama

Reklama