Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Stará oldschool " kovbojka " . Sentiment ma po rokoch zasiahol do srdca, mocno ukolísaný plazivými tonmi saxofonu, ktoré sa objavili v snád každom filme tamojšej doby. Vždy si ma podmanili ' parťácke- buddy- filmy, kde jeden bol ten " polite " a druhý outsider, okorenené cinickým humorom: " No, já jsem tak slabej. " " Aby ne, když Ti vaří tvoje žena. " a na koniec správna bitka so správnymi kecami, ako to bolo v 80- ich rokoch zvykom, film pekne natiahnuť. A nedajbože, aby divák opustil sedadlo kina, čo i len na minútu sa ísť vyšťať, a tak oželel svojich 12 Kčs :) P. S. A Gary Busey hrá tích grázlov snád doteraz.... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V dospelosti ma jednotka baví oveľa viac ako v detstve, kedy som preferoval komediálne pokračovania. Je to najmä pre jej hustú atmosféru rozpáleného Los Angeles za zvukov neskutočnej jazzovej hudby Michaela Kamena, čo predstavuje úplne definičný genius loci dekády i žánru. Čo ma stále nebaví je posledná tretina, ktorá napriek napätiu a akcii je strašne naťahovaná až ubíjajúca. Má štyri nosné pasáže - v púšti, v sklade, v meste a pred domom - pričom každá z nich by mohla byť regulérnym finále. Čo je nutné odstupom času poznamenať, dnes by asi nebolo možné nakrútiť seriózny film o dvoch hrdinských policajtoch, ktorí nedokážu nič vyriešiť (všetky stopy im priniesla náhoda), ale zato veselo strieľajú okolo seba a krágľujú jedného za druhým. Vďaka za osemdesiate roky (aj za to, že sú už za nami). ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michael Kamen: 1. Meet Martin Riggs" ,2. Amanda" ,3. Suicide Attempt" ,4. The Jumper/Rog & Riggs Confrontation" ,5. Roger" ,6. Coke Deal" ,7. Mr. Joshua" ,8. They Got My Daughter" ,9. The Desert" ,10. We're Getting Too Old For This" ,11. Hollywood Blvd Chase" ,12. The General's Car" ,13. SOB Knows Where I Live" (Orchestral Version) ,14. Yard Fight/Graveside" ,15. The Weapon" ,16. Nightclub" ,17. Lethal Weapon" - by Honeymoon Suite ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

To takhle jednou na jednu misku vah usedl dosluhující policista Murtaugh, bezkonfliktní, bez škrábanců či jizev a s velkou rodinou, domem a lodí na triku. Na druhou misku se s lahví tvrdýho a nábojem s dutou špičkou dokodrcal ostrostřelec Riggs, týpek, který nemá co ztratit, nepřátele mydlí svojí os frontalis a z psychologického hlediska je definován: se sebevražednými sklony. První kliďas a milující otec, druhý výbušný exot, jenž bojuje s krutým osudem. A misky vah jsou vyrovnané. Role obou charakterem rozdílných strážců zákona se skvěle doplňují a jejich představitelé vytvořili jednu z nejkomplexnějších filmových dvojic. Dále budu už jenom přičítat: skvělé hlášky (50, 60, 90, 93, 94, drž hubu, pleteš mě... řídil jsem ten seskok... načež vona řekne do prdele), dynamický děj, slovní přestřelky, vtipné i napínavé akční scény, dobrý záporá(ci/k), atmosféra, prostředí, hudba... zkrátka všechno sedí na výbornou a z mé strany tak maximální spokojenost. 30 miliónů dolarů(rozpočet)/120 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/30 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Stejně jako Martin Riggs je i jeho představitel Mel Gibson velkým fanouškem komediálního uskupení The Three Stooges. Produkoval dokonce biografickou komedii Tři panáci (2000). (ČSFD)
  • Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona (Riggs). Busey také díky této roli znovu nastartoval svou kariéru. (HellFire)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama