Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Losangeleští policisté Martin Riggs a Roger Murtaugh jsou na stopě pašeráků drog. Sledování účetního Lea Getze, který zpronevěřil mafiánské peníze, je přivádí k jihoafrickému diplomatovi Ruddovi. Oba detektivové mají dostatek důkazů, ale Rudd a jeho zabijáci pod rouškou diplomatické imunity nerušeně pracují dál. Riggs, přezdívaný "Smrtonosná zbraň", se uchyluje k nevybíravým metodám. Využije proti Ruddovi i jeho přitažlivou sekretářku. Mezi gangstery a oběma policisty vypukne nevyhlášená válka… Seržant Roger Murtaugh a seržant Martin Riggs z oddělení vražd se zapojili do pronásledování podezřelého vozu. Když pronásledované auto dostihnou, jeho osádka uteče, ale z kufru se vysypou zlaté mince – krugerandy z Jihoafrické republiky, které je zakázáno do USA dovážet. V Jihoafrické republice jsou černoši stále utiskováni, je uznávaná jen bílá rasa. Arjenovi Ruddovi, velvyslanci Jihoafrické republiky v USA, se nelíbí, že přišel o své mince kvůli černému Murtaughovi. V noci se pak k Murtaughovým vloupají maskovaní muži a Rogera a jeho manželku Trish pro výstrahu svážou. Roger si všimne, že muži mluví podobným jazykem jako ti stíhaní z auta... Druhý den rozhodne kapitán Ed Murphy, že Murtaugh s Riggsem budou ochraňovat korunního svědka Lea Getze. Sotva se s Leem seznámí, objeví se zabiják a Murtaugh s Riggsem musejí z hotelu odejít domů k Murtaughovi. Tam jim Leo vysvětlí, že pral peníze z drog. Neví pro koho, ale pamatuje si dům, kde měl jednou schůzku, a Murtaugha s Riggsem tam zavede. Riggs se jde podívat dovnitř a tam se strhne se přestřelka. Jeden z mužů uteče a Murtaugh s Riggsem ho pronásledují, což skončí bouračkou a smrtí pronásledovaného. Pakl se vrátí do domu s posilami a zjistí, že se jedná o dům s diplomatickou imunitou, v němž sídlí Arjen Rudd... Další den Murtaugh zjistí, že má pod záchodovou mísou bombu a musí čekat na pyrotechniky. Murtaugh i Riggs jsou naštvaní a jdou provokovat na konzulát Jihoafrické republiky. Riggs se tam seznámí s Ruddovou sekretářkou Rikou, která přijme jeho pozvání k němu domů. Stráví spolu noc, ale ještě než se rozední, jsou vyhnáni z postele vrtulníky a střelbou. Riggs doprovodí Riku domů, tam je omráčen a probere se až svázaný na molu v přístavu. Pieter mu začne vyprávět, že to on je zodpovědný za smrt jeho manželky a pak ho další dva muži hodí do vody. Riggsovi se podaří se z pout dostat, pod vodou však uvidí i mrtvou Riku. Vydá se mstít... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (585)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Dvojka je rozhodně více komediálnější, než jednička. Akce se tu najde především na konci filmu. Opět jde spíše o humor. Skvělý Mel Gibson spolu s Danny Glovere zde předvádějí opět skvělý herecký výkon. Dále mě bavil i herc Joe Pesci. Hudba podobně skvělá jako v jedničce. Film už se nebral tak vážně jako u jedničky, což vůbec nevadí. Dvojka má o trochu větší spád než u jedničky. Opět jsem se výborně bavil, takže celkově hodnotím na 97% = ***** ()

kinej 

všechny recenze uživatele

To co bylo v první „zbrani“, tak dobře načrtnuto, je zde dokonale rozvinuto. Postavy Riggse a Murtaugha jsou tak dobře vymyšlené a kompatibilní, že je možné prodrat je řadami zápletek a pořád to bude fungovat. Riggs, sympatický a občas šílený polda je životní role Mela Gibsona, protože obsahuje přesně ty herecké polohy, které mu nejvíce sednou - šílený vztek a šílená komika. To stejné platí pro usedlého Murtaugha Dannyho Glovera, jehož postavu navíc skvěle doplňují scény rodinného života, které jsou tak dobře napsaném že by divák skoro věřil, že se v rámci nějaké reality show dívá k někomu domů. Chemie herců zde funguje naprosto dokonale, což je tedy zásluhou tady zásluhou geniálního castingu, scénáře ,ať již jej napsal Shane Black, nebo kdo, a režiséra pro kterého je série zbraní jeho životním počinem. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Riggs a Murtnagh si do dvojky odnesli vše podstatné – vulgární a nakažlivě pubertální humor, výtečně odsejpavé gagy, slušný příběh a perfektní akční sekvence. A samozřejmě svoje hlavní představitele, kteří jsou tím hlavním kořením filmu – sebelikvidační magor Gibson tvoří s páprdovským Gloverem opravdu explozivní duo, které neumí nudit. Scénáristé jim navíc přivařili několik opravdu delikatesních soustíček k zahrání (slavná scéna s Murtanghovým hajzlíkem, reklama na kondomy a další "bejkárny"). I druhá Smrtonosná zbraň prostě patří mezi nejlepší "fízlovky" historie a jako akční krimi (komedie) nemůže zklamat. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tuhle ústřední dvojici fakt žeru, nejlepší policejní dvojka, jaká byla kdy na plátně k vidění. Ti dva se hledali až se našli, parádně se doplňují, černý polda, co má par let do penze a bílý šílený psychouš xD Jejich hádky jsou ještě brutálnější a ostřejší, ti dva jsou prostě k sežrání. Donner a jeho dva parťáci to zvládli na výbornou, řekl bych, že ještě o něco lépe než v prvním díle. Joe Pesci jako Leo se tam parádní hodil, scény, kdy jsou všichni spolu jsou k nezaplacení. Celá série je filmová perla:) Tak jsem hned po smrti Donnera sjel první a dva dny později druhý a ten jsem si dal v Dir Cut provedení, přidané scény nejsou nikterak důležité nebo ikonické :) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná zbraň 2 za prvním dílem ani trochu nezaostává, drží se svého našlápnutého tempa a servíruje snad ještě více humoru. Osvědčená dvojice Gibson-Glover opět kraluje a baví diváky nejen svými hláškami a chováním, ale také akcí, které je tu dostatek. Jako bonus se zde objevuje Leo v podání Joe Pesciho a také půvabná sekretářka, která vždy svou přítomností zpříjemnila dané scény. Pozitivně hodnotím také malou účast všech členů Rogerovy rodiny a jejich občasné soužití s Riggsem. Stejně tak mě potěšilo, že tvůrci nezapomněli na Martinova psa Sama. :) Zkritizoval bych pouze jednu jedinou scénu - bourání domu autem. Ta už opravdu překročila práh veškeré debility, ovšem dojem z už tak precizně vystavěné a mimořádně zábavné podívané nemohla zkazit. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (29)

  • Při destrukci Riggsova (Mel Gibson) karavanu je zničena i lahvička kolínské „Hero.“ Když vidíme Riggse poprvé vcházet do karavanu, běží v televizi reklama právě na tuto značku. (HellFire)
  • Martin Riggs (Mel Gibson) připojí lano k pilířům Ruddova (Joss Ackland) domu na kopci a strhne jej dolů. Tato scéna vyšla na půl milionu dolarů. (Kulmon)
  • V záběru na Riggsovu (Mel Gibson) ledničku je vidět diplom ze speciální armádní školy. (BloodMax)

Reklama

Reklama