Reklama

Reklama

VOD (1)

Adrenalinový nářez plný hrůzy a násilí! Po nečekaném hitu Rec, přichází pokračování, které si s předchozím dílem rozhodně nezadá! Do karanténou izolovaného domu, plného krvelačných bestií, vstupuje zvláštní jednotka, která má vše vyčistit a posbírat vzorky pro výzkum. Uvnitř ale čeká krvavé peklo, z nějž není úniku! (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (864)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Žánrově zprzněné, atmoférou a celkovým zpracováním, kvalitní. REC byl jiný zombie film, který těžil 100% z atmosféry, ruční kamery a karantény, akce trvala pouhou třetinu celého (krátkého) filmu. Dvojka na to jde zhurta, atmosféra karantény je nepoužitelná, protože vidíme, co se děje venku. Příběh je kombinovanější, proplétají se v něm dva pohledy lidí. Co mě na tomto pokračování pobouřilo, bylo zkurvení žánru. Téměř kultovní první díl udělal z umírajícího zombie žánru opět strašidelný film. Dvojka se zvrhla v perverzní představu scénáristů, kteří se sice za každou cenu snažili reinkarnovat vzpomínky a postavy jedničky, ale totálně přetočili celý její smysl. Aby se z jednoduchého schématu - epidemie, stal uchylný boj s démony, žijících ve dvou rovinách, šplhajících po stěnách, bych možná ještě pochopil, ale aby si hlavní roli střihnul kněz blábolící boží slovo, kterým hravě odzbrojí i ty nejagresivnější "démono-zombie", to už ne. Španělům se ovšem musí nechat cit pro akci a napětí. 70% 27.02. 2010 05/19 nejočekávanějších 2010 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Často se objevující srovnání obou dílů "REC" s dvojicí "Vetřelec" (1979) a "Vetřelci" (1986) se ukázalo překvapivě nosné a to nejen z hlediska totožných motivů a konceptů (první díl – stísněnost, napětí, neznámé omezené ohrožení, hrstka postav, civilisté; druhý díl – adrenalin, akce, známá zmnožená hrozba, více postav, speciální ozbrojená jednotka), ale především co do přístupu. Tvůrci se vyhnuli klasickému neduhu sequelů, kde se pouze mechanicky vrší osvědčené věci prvního dílu v nastavovaném vyprávění. "REC 2" je naopak ukázkový příklad ideálního modelu pro pokračování – přijmout úspěch jako hozenou rukavici a pokusit se předchozí film překonat. První pohled kamery tentokráte místo ideálního pohledu na akci převzatého ze senzacechtivé dikce televizních reportáží příznačného pro předchozí díl přejímá styl videoherních stříleček. Ataky se tak mění na frenetickou změť vypjatých bleskových vjemů s několika protichůdnými plány pohybu (kamera, postavy před ní a útočníci). "REC 2" ale především vyrazí dech geniálním a dramaturgicky precizním scénářem. Jestliže první díl pomalu směřoval od přízemí zamořeného domu po podkroví, zde si to speciální jednotka na začátku namíří rovnou nahoru. Děj najede na tematickou linii, kterou přineslo závěrečné, a tehdy lehce absurdně působící, odhalení prvního dílu a drží se ho s takovou nekompromisní vervou, že rázně smázne jakékoli nevěřícné pochybnosti na straně diváků. Vpravdě grandiózní je pak způsob, jakým vyprávění využívá pohledy několika kamer – každá změna hlediska dává vyprávění novou množinu motivů a také nový rozměr napětí. Po adrenalinové třetině s policisty přichází úchvatně absurdní, černohumorná, ale také emotivně vypjatá část z pohledu druhé kamery a jejích nositelů, přičemž příchod třetí kamery film směřuje do ryze hororových nadpřirozených končin. Při tom všem je "REC 2" vynikající divácký film, který napíná i atakuje, střídá sarkasmus, kritiku i radostnou zlomyslnost z nekorektní zábavy a hlavně v rapidním tempu neustále valí chytré a neprvoplánové atrakce. V kině to byl vskutku fenomenálně intenzivní zážitek. [Festival otrlého diváka 2010] ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Já, nadšena prvním dílem, jsem s patřičným diváckým očekáváním usedla do pohodlného křesla a těšila se na slibné pokračování "Zombies po Španělsku." Když mě však ani zhruba po hodině sledování děj nijak nenadchl, na chvilku jsem si schrupla, a procitla jsem těšně v závěru. Následovalo docela kvalitní WTF?, když se přede mnou odehrávaly scény, které byste našli snad v každém hororu o posedlosti démony a vymítání. Co to jako mělo být? Takže to jako už od začátku není vlastně o Zombies? Filmaři si s námi v tom případě hodně krutě pohráli a řekla bych, že tímto nečekaným zvratem zklamali hodně svých fanoušků. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chcem tým povedať, že ak sa to dostane von a budete musieť streliť do hlavy vlastné deti, bolo by fajn mať protijed.“ Komentár obsahuje spoilery. Prvý [REC] sa mi páčil (o trápnom americkom remake KARANTÉNA pomlčme) a na dvojku som sa tešil, nie riadne, ale tešil. Tvorcovia pokračujú v tom, čo sa páčilo minule (bleskové útoky, infikovanie telesnými tekutinami, nočné videnie, činžiak) a zároveň príbeh posúvajú originálnym smerom – kým prvý diel sa 90% času tváril ako „čistokrvná“ zombíčina, aby sme sa na konci dozvedeli, že „postihnutí“ boli v skutočnosti posadnutí diablom (!), dvojka s touto informáciou už začína, takže hoci sme v rovnakej budove (doslova PÁR minút po „jednotke“), dostáva príbeh vďaka nepríjemnému „satanskému motívu“ iný rozmer. Zároveň je to po dlhom čase prvý krvák, ktorý šikovne (v porovnaní s DOOMOM) vykráda mojich milovaných VOTRELCOV. Všetko sa samozrejme zvrtne v boj o holý život a hoci to má veľa logických lapsusov (ak kňaz vedel, o čo ide, prečo si so sebou nezobral o 20 chlapov viac?). Ale ani teraz mi to vďaka rozumnej dĺžke, drsnej akcii, dravej réžii a atmosfére neprekážalo. Kým prvý diel bol dráždivý originálnou myšlienkou „posadnutosť sa prenáša pohryznutím“, druhý diel (viď. retrospektíva „ako došlo k prenosu nákazy na moderátorku“) provokatívne ukazuje onoho „diabla“ ako slizkého červa (!). Prekážalo mi asi len to, že dej sa nikam dopredu neposunul a (takmer) sme skončili tam, kde minule, čo je troška neférové. P.S. Pre poriadok – nejedná sa o jednotku S.W.A.T. (jednotku S.W.A.T. majú len Američania, Španieli nie, je to podobná „zásahová jednotka“, ale prekladať ju ako S.W.A.T. je zavádzajúce) a to, že sa nejedná o zombíkov, sa prevalilo už na konci „jednotky“. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/satanske-horory-666/469-rec-2-8o- ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Výsledný dojem je lepší než po jedničce. Na mě to působí chytřeji, což je asi tím, že vidím, kde navazovali na jedničku a říkám si u toho "I ti kujóni scenárističtí!" A dále asi budu SPOILEROVAT. Ale ve výsledku to asi chytřejší není. Hordy démonických dětí pobíhají větrací šachtou tak dlouho, že původní kněz stihl zpráchnivět, a nikdo si toho nevšiml? V jedničce trvalo prvním nakaženým celé dny či hodiny, než se to na nich projevilo, a tady najednou blik cvak a plivou kolem sebe krev? A další věci. Na druhou stranu pointa s původem a hlavně povahou nákazy mě baví a závěrečné zhasínání a rozsvěcování světla byla vyložená lahůdka. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Pokračování si vyžádalo mnohem větší štáb, než první díl. Na projektu pracovalo přes 300 lidí. (KucC)
  • Náklady na výrobu byly v přepočtu přibližně 5,6 milionu amerických dolarů. (NIRO)

Reklama

Reklama