Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

brutalbagr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení filmu 27% se mi první půlhodinu filmu zdálo jako příliš přísné. Druhé dvě třetiny filmu mne však přesvědčilo, že je nadhodnocené. Téma okupace v osmašedesátém je poměrně citlivé, z principu ovšem nemám nic proti tragikomedii na tuto dobu - vzpomeňme třeba na dokonalé Pelíšky. V Operaci Dunaj ovšem můžeme vidět naprosto nereálně vykreslenou náladu, vztahy i postavy. Češi se během půldne zpřátelí se svými polskými okupanty, ti pro změnu zase další den zaútočí svým čtvrt století starým a takřka nepojízdným tankem na moderní sovětský stroj, který bez výstřelu ustoupí. Na závěr - snad aby se ve filmu projevila ona tragikomičnost - zemře postava a to tak, že divák nechápe jak, proč, co se stalo. Prostě někdo musel umřít, scénáři bylo třeba dodat hořkosti. Ve výsledku ovšem člověku nezůstane v duši chuť hořkosladká tragikomediální, ale jakási vágně nakyslá; měl-li být snímek jakousi neformální omluvou za okupaci, pak se autorům jejich záměr nezdařil. Dávám filmu hodnocení 15% za několik málo povedených žertíků a za snahu. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Já jsem si říkal, jestli je to vůbec možné, to co vidím... Skoro jsem si myslel, že poláci nastříhali do nějakého svého vojenského kameňáku pár scének z českých filmů a seriálů a hotovo. Ale ono to je myšleno jako věc nová. Inu, nehrozí tu, že by nějaký z herců předvedl neotřelou polohu či snad aspoň záblesk civilnosti. To už ti "Rebelové" naťukávají téma okupace lépe... ()

Reklama

standsiller odpad!

všechny recenze uživatele

Od obsadenia, ktoré bolo do filmu vtesnané som čakal omnoho viac. Čo však pomôžu herci, keď tu zlyhal iný faktor? Až na pár úsmevných momentov tento film nevypovedá o ničom. Niekto prišiel, ostal, zavadzal a do všetkého hrala jazyková bariéra a situovanie ku koncu známych 60-tych rokov. Pravdy sa človek v tomto filme nedočká. Ospravedlňuje to jedine titulovanie "komédia" ale tá dráma, ktorá sa tomu pripisuje tiež. Nerozumiem prečo. Len tam pichli niekoho kto príde o život aby človeka na chvíľu odpútal od "uvoľnenej atmosféry" . Pričom z tohto celého pri troche šťastie mohol vzniknúť zaujímavý snímok v štýle " Pelíšky" . ()

Apeiron71 odpad!

všechny recenze uživatele

Další nevtipná a trapná komedie.Filmaři jako by neznali jiné téma než druhou světovou válku a okupaci 1968.Je to už omleté a neoriginální.Z filmu je silně cítit přepis z divadelní hry a to hlavně díky velmi málo lokacím,kdy převážná část děje je situována do hospody.Ani takoví herci jako Hrušínský,Polívka,Dušek,Holubová tento blábol nezachránili... ()

Ziral odpad!

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit jak si Poláci mohou dovolit takto zesměšit tragické dny našeho národa ! Taková slátanina nemá obdoby, divím se našim jinak vynikajícím hecům, že se nechali vtáhnout do takového neomluvitelného propadáku o kterém museli všichni předem vědět jak dopadne, nebo nás diváky mají také už za trouby, kteří spolknou vše ?? Jak by asi Poláci reagovali, kdyby jsme my zsměšňovali jejich Varšavské povstání ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film vychází z divadelní inscenace, kterou Jacek Glomb úspěšně uvedl v divadle v polské Legnici. (Bart)
  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)
  • Polský tank ve filmu je ve skutečnosti tankem českým - nenašel se T34, který by mohl producent ze svých prostředků zaplatit. (hippyman)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama