Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Diskuze

enemy of god

enemy of god (hodnocení, recenze)

zas tak strašný to určitě nebylo-3*,překvapilo a pobavilo mě jak poláci uměj strašně dobře vyslovovat slovo "kurrrwa":-)

aallff

aallff (hodnocení, recenze)

Myslím si,ře takoví herci,jcí zde hrají,by se vůbec k něčemu tak stupidnímu neměli propůjčit-opravdu nechápu jak do tohoto filmu mohli jít-stupidita každým kouskem

Zatox

Zatox (hodnocení, recenze)

me se film moc libil humor vybornej (mozna to bude tim ze sem se na to koukal s titulkama) :)

špacír2

špacír2 (hodnocení, recenze)

Jak někdo může dát peníze na takovou sra*ku, to nechápu. O to víc překvapující je pro mě obsazení z české strany.

hejhalo2

hejhalo2 (hodnocení, recenze)

nechapem tu premrstenu kritiku k tomu filmu, polka ludi to ohodnotila ako odpad a pritom si myslim ze je to uplne v pohode film, mozno ludia uz nechapu o com su medziludske vztahy :) stokrat to pozerat nebudem, ale za pozretie to urcite stoji :)

kerm

kerm (hodnocení, recenze)

Na Operaci Dunaj jsem byla v kině tři dny po premiéře, očekávala jsem, že bude plno. Při začátku bylo ale v sále jen šest lidí. Z toho dva znechuceně odešli asi ve čtvrtině. To už o filmu možná ledcos může vypovídát. V podstatě je jen o tom, jak čtyři polští vojáci naboří tankem do české hospody, nemohou odjet a seznamují se s místními obyvateli. Film mluví chvíli česky a chvíli polsky s titulkami. Vtipné bylo třeba jak Eva Holubová, neboli Andrea, obalila vojákum místo řísku ručníky. Naopak trochu trapný byl smuteční pochod se stále živým ,,bývalým výpravčím" panem Kulkou v podání Rudolfa Hrušínského. Dobré výkony odvedli z českých herců například herečky v Martha Issová v roli Andreiny dcery Petry a Monika Zoubková v roli poněkud naivní Helenky, která sveda vojáka a byla nahá u rybníka. Konec filmu byl poněkud zvláštní. Sovětští vojáci zabijí od narození hluchoněmou Lídu a ty čtyři polští vojáci spolu s Petrou a Helenkou odjíždí na tanku do Vídně.

Fenquick

Fenquick (hodnocení, recenze)

Tak toto je debilita hodná snad jedině produkce TV Nova s kombinací režie Zdeňka Trošky, to vše v polské variantě. Hnus.

type_B

type_B (hodnocení, recenze)

Hopkins: no ale možná je to proto, že většina českých nových filmů není moc dobrá. krom toho to neplatí paušálně.

type_B

type_B (hodnocení, recenze)

huh, česko-polské béčko? sledovat! v jedné recenzi jsem však četl, že to prý pelíškům nesahá ani nikam... tak uvidíme, už pelíšky byly extrémně pitomé... tak uvidíme.

svorad

svorad (hodnocení, recenze)

Máš pravdu, u některých filmů to tak je a mě to taky štve. Mám ale pocit, že tenhle film už běžel v Karlových Varech, tekže ho snad většina hodnotitelů viděla tam ...

Saur.us

Saur.us (hodnocení, recenze)

Nechápu proč admini nezakážou hodnotit film, kterej ještě ani nevyšel do kin... a kterej tady lidi hodnotěj jen podle traileru

hrtak

hrtak (hodnocení, recenze)

KVIFF: poměrně příjemná komedie, která se točí okolo toho že polský tank nabourá do hospůdky v malém městečku kdesi na severu čech. Film je napůl česky a napůl polsky. Je až překvapivé, že tato koprodukce dopadla tak dobře.

gumbo

gumbo (hodnocení, recenze)

Tak tohle tu zatím proběhlo nějak bez povšimnutí. Přitom námět vypadá dobře, spousta známýc jmen by také mohla být zárukou. Těším se...uvidí se za měsíc a půl jestli ne zbytečně

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama