Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Snaha nasadit zde ,,Pelíškovskou" partu s pár vyhasínajícími hvězdami a pár mlaďochy coby základní recept na divácký úspěch zde evidentně nevyšla. Nefunguje zde ani retro vlna a rádoby dramatická zápletka z okupace 1968. Nevěřil jsem jí stějně jako v Renčových Rebelech. Slovanská - Polská - uřvanost mi taktéž nesedla. Internacionální záměr tu nějak vyzněl mimo...Zkrátka nebylo to drama, nebyla to ani komedie, bylo to takové uřvané tesilovo - krepsylonové nic o ničem s jedním pěkným tankem. Celou dobu od výjezdu tanku jsem si říkal, že se to musí nějak rozběhnout, ale najednou byl konec (ten stál vůbec za to!) a nerozběhlo se nic. Jako vždy v těchto případech dávám jednu hvězdičku za snahu. Je to ale s odřenejma ušima a - odpad - mne svrběl na klávesnici! * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem i horší filmy, nebylo jich moc, ale nějaké se najdou. Děsí mě, kam spěje česká kultura, humor je nahrazen primitivním vulgarismem, místo herců se před kamerou pitvoří sbor těch, kteří by herci rádi byli. A všemu vévodí pitomý scénář, jenž se do závěru filmu obul s takovou vervou, až z toho šokem omdlévali i mravenci. Závěr filmu musel urazit i inteligenci plastové lahve. ()

Reklama

xavierr13 odpad!

všechny recenze uživatele

Já teda neviem, ale mne to prišlo ako naprostá hatlanina, taktiež veľké zklamanie. Na film som žiadne uputávky nevidel, recenziu som nečítal, ale vravel som si, že film s Menzlem, Holubovou, Hrušínským, Polívkou, Duškem alebo Issovou musí byť dobrý. Domnieval som sa, že opak je pravdou a možno to je tím, že je to skôr poľský film než český, tu asi ide o iné chápanie humoru. Vtipné scénky mi (až na pár českých vínimok) vtipné neprišli, krásná Helenka ma opravdu iritovala a ten koniec od príchodu ruského tanku bol opravdu slabý.Nepozerat strata času!!! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokus o polsko-českou komedii ze srpna 1968, která má říci, že jsme všichni kamarádi, až na Rusáky. Asi. Víc mi ale fakt film nedal. Když si koupíte stavebnici dejme tomu garáže, obsahuje všechny potřebné prvky. Jen je na vás, abyste je podle návodu poskládali, a to správně, aby vám skutečně vyšla garáž, a ne surrealistický obraz od Dalího. Podobně Operace Dunaj. Potřebné ingredience zde jsou a věřím, že dostat do ruky scénář a režii Jiří Menzel, který zde hraje, udělá z toho špičkový snímek s určitou zasněnou atmosférou, kde vše bude podřízeno určité myšlence. Jenže tohle dostali do ruky nějací mladí kluci polský a vyrobili z toho - blbost. Děj: v domnění, že je v ČSSR kontrarevoluce, jedou polští vojáci české bratry zachránit. Jeden tank omylem vysklí jednu hospodu. Zatímco po nich pátrá ruská manželská dvojka velitelů na sajdkáře. Po počátečních rozmíškách si všichni padnou kolem krku, nakonec zaženou Rusáky a s mladí s holkama odfrčí v tanku směr Vídeň. Pojetím je to trochu kombinace vojáka Čonkina, toho nejhoršího z Černých baronů a Tankového praporu, s inklinací k podobně nudnému a nepovedenému Stůj, nebo se netrefím! A že se v obrazu objeví parodie na seriál Čtyři z tanku a pes, to už je snad jen úlitba česko-polskému publiku středního věku. Ačkoliv by se z toho skutečně něco vytřískat dalo, vše plyne neuměle po povrchu - máme zde dvě mladé holky, co jiného s nimi, než je nacpat Polákům do postele - pardon na pažit u rybníka. A můžeme hned ukázat i nějaké to nahé ženské tělo (Martha Issová to kupodivu nebude, i když se k tomu uvnitř tanku schylovalo. A Eva Holubová překvapivě také ne.) Vůbec není využito potenciálu postav - Eva holubová jako rázná hostinská maximálně připraví "polský řízek", výpravčí v důchodu stráví polovinu filmu zavřený nešťastnou náhodou na záchodě a nikdo si na něho po celé dva dny nevzpomene a ani on nebuší na dveře, "opravář" v podání Bolka Polívky je pořád unavený a toť vše, Duškova postava sem tam pronese moudro jak z Pelíšků, jež někdo vypral v aviváži. Pak je zde ještě postava hluchoněmé servírky, kdy stále čekáte, že třeba radostí promluví, zamiluje se nebo něco takového, protože celou dobu je linie filmu vedena v rozpustilé taškařičné zábavě, a těžko se pak srovnáte s tím, jak její linii tvůrci naprosto pitomě a zcela proti žánru zakončili (SPOILER! Zastřelí ji jedna zbloudilá kulka.) To, že se postavy chovají jako dementi, to, že zde neprobublá ani jedna skutečná emoce, je už naprosto zbytečné psát. Stejně jako připomínat naprosto televizní podání s minimem exteriérů. A když už se konečně objeví zajímavá historka (připomínající film a knížku Grandhotel), myslíte, že je nějak zobrazena? Ne, kecá se o ní, jako by šlo o rozhlasovou hru. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Člověk si říká,jak je možné udělat s tolika dobrými herci tak špatný film.Toto sme byli zvyklí si neustále opakovat u Bollových filmů a v poslední době to čím dal častěji platí i v české kinematografii.Operace Dunaj sice není absolutní sračka (chvilku sem měl tendenci dát i dvě hvězdy) a pár opravdu vtipných momentů se v ní najde,ovšem její potenciál,který tu bezpochyby byl zůstal tradičně nevyužit.A aby toho nebylo málo,vše je degradováno (alespoň pro mě) naprosto debilním koncem...suma sumárum za první půlku bych byl ochoten Dunaji dát i tři hvězdy,ovšem za tu druhou si zaslouží zatracení...25% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Majitelem tanku "Beruška" je sběratel František Koch. (hippyman)
  • Film vychází z divadelní inscenace, kterou Jacek Glomb úspěšně uvedl v divadle v polské Legnici. (Bart)
  • Film bol natáčaný v meste Sobotka a na ceste medzi obcami Mladějov a Stéblovice. (dyfur)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama