Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokus o polsko-českou komedii ze srpna 1968, která má říci, že jsme všichni kamarádi, až na Rusáky. Asi. Víc mi ale fakt film nedal. Když si koupíte stavebnici dejme tomu garáže, obsahuje všechny potřebné prvky. Jen je na vás, abyste je podle návodu poskládali, a to správně, aby vám skutečně vyšla garáž, a ne surrealistický obraz od Dalího. Podobně Operace Dunaj. Potřebné ingredience zde jsou a věřím, že dostat do ruky scénář a režii Jiří Menzel, který zde hraje, udělá z toho špičkový snímek s určitou zasněnou atmosférou, kde vše bude podřízeno určité myšlence. Jenže tohle dostali do ruky nějací mladí kluci polský a vyrobili z toho - blbost. Děj: v domnění, že je v ČSSR kontrarevoluce, jedou polští vojáci české bratry zachránit. Jeden tank omylem vysklí jednu hospodu. Zatímco po nich pátrá ruská manželská dvojka velitelů na sajdkáře. Po počátečních rozmíškách si všichni padnou kolem krku, nakonec zaženou Rusáky a s mladí s holkama odfrčí v tanku směr Vídeň. Pojetím je to trochu kombinace vojáka Čonkina, toho nejhoršího z Černých baronů a Tankového praporu, s inklinací k podobně nudnému a nepovedenému Stůj, nebo se netrefím! A že se v obrazu objeví parodie na seriál Čtyři z tanku a pes, to už je snad jen úlitba česko-polskému publiku středního věku. Ačkoliv by se z toho skutečně něco vytřískat dalo, vše plyne neuměle po povrchu - máme zde dvě mladé holky, co jiného s nimi, než je nacpat Polákům do postele - pardon na pažit u rybníka. A můžeme hned ukázat i nějaké to nahé ženské tělo (Martha Issová to kupodivu nebude, i když se k tomu uvnitř tanku schylovalo. A Eva Holubová překvapivě také ne.) Vůbec není využito potenciálu postav - Eva holubová jako rázná hostinská maximálně připraví "polský řízek", výpravčí v důchodu stráví polovinu filmu zavřený nešťastnou náhodou na záchodě a nikdo si na něho po celé dva dny nevzpomene a ani on nebuší na dveře, "opravář" v podání Bolka Polívky je pořád unavený a toť vše, Duškova postava sem tam pronese moudro jak z Pelíšků, jež někdo vypral v aviváži. Pak je zde ještě postava hluchoněmé servírky, kdy stále čekáte, že třeba radostí promluví, zamiluje se nebo něco takového, protože celou dobu je linie filmu vedena v rozpustilé taškařičné zábavě, a těžko se pak srovnáte s tím, jak její linii tvůrci naprosto pitomě a zcela proti žánru zakončili (SPOILER! Zastřelí ji jedna zbloudilá kulka.) To, že se postavy chovají jako dementi, to, že zde neprobublá ani jedna skutečná emoce, je už naprosto zbytečné psát. Stejně jako připomínat naprosto televizní podání s minimem exteriérů. A když už se konečně objeví zajímavá historka (připomínající film a knížku Grandhotel), myslíte, že je nějak zobrazena? Ne, kecá se o ní, jako by šlo o rozhlasovou hru. ()

Eraserhead odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnocení "odpadem" se u mě vyskytuje dost zřídka. Nyní s hrůzou zjišťuji, že posledních pět "odpadů" jsem přiklepl české kinematografii. Navíc u filmu s "pelíškovským" obsazením se nechce věřit, že něco takového může nastat. Bohužel může. Jediný, kdo letos dokázal do české komedie dostat vtip, byl Robert Sedláček v Mužích v říji. Vše ostatní (včetně Dunaje) je jen těžká nuda (2 Bobule) až trapnost (Ulovit miliardáře). ()

Reklama

Rada.Shoa 

všechny recenze uživatele

Au au au...tak nevím! Myslel jsem, že když se o Polsku říká že tam vše stojí za nic, nebude to doslova pravda. Bohužel tento "produkt" to velmi jednoznačně potvrzuje. Asi když vezmeš český národní umělce a dáš jim najíst a napít něčeho místního z už zde zmíněného Polska :D absolutní sra*ka, a to i s Menzelem místo třešničky na dortu ... Za něj teda 1* ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Odvyprávět stejné historické období, se může jednou povést a jednou je to propadák. Porovnání PELÍŠKŮ, které se stejným obdobím zaobírají, nebo ČERNÝCH BARONŮ, které mají v sobě podobnou tématiku, s tímto snímkem, mají pro OPERACI DUNAJ katastrofální dopad. Film nejen, že není vtipný, ale i historicky nepřesný. Opravdu velké zklamání. ()

Ziral odpad!

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit jak si Poláci mohou dovolit takto zesměšit tragické dny našeho národa ! Taková slátanina nemá obdoby, divím se našim jinak vynikajícím hecům, že se nechali vtáhnout do takového neomluvitelného propadáku o kterém museli všichni předem vědět jak dopadne, nebo nás diváky mají také už za trouby, kteří spolknou vše ?? Jak by asi Poláci reagovali, kdyby jsme my zsměšňovali jejich Varšavské povstání ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film bol natáčaný v meste Sobotka a na ceste medzi obcami Mladějov a Stéblovice. (dyfur)
  • Majitelem tanku "Beruška" je sběratel František Koch. (hippyman)
  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama