Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

brutalbagr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení filmu 27% se mi první půlhodinu filmu zdálo jako příliš přísné. Druhé dvě třetiny filmu mne však přesvědčilo, že je nadhodnocené. Téma okupace v osmašedesátém je poměrně citlivé, z principu ovšem nemám nic proti tragikomedii na tuto dobu - vzpomeňme třeba na dokonalé Pelíšky. V Operaci Dunaj ovšem můžeme vidět naprosto nereálně vykreslenou náladu, vztahy i postavy. Češi se během půldne zpřátelí se svými polskými okupanty, ti pro změnu zase další den zaútočí svým čtvrt století starým a takřka nepojízdným tankem na moderní sovětský stroj, který bez výstřelu ustoupí. Na závěr - snad aby se ve filmu projevila ona tragikomičnost - zemře postava a to tak, že divák nechápe jak, proč, co se stalo. Prostě někdo musel umřít, scénáři bylo třeba dodat hořkosti. Ve výsledku ovšem člověku nezůstane v duši chuť hořkosladká tragikomediální, ale jakási vágně nakyslá; měl-li být snímek jakousi neformální omluvou za okupaci, pak se autorům jejich záměr nezdařil. Dávám filmu hodnocení 15% za několik málo povedených žertíků a za snahu. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Odvyprávět stejné historické období, se může jednou povést a jednou je to propadák. Porovnání PELÍŠKŮ, které se stejným obdobím zaobírají, nebo ČERNÝCH BARONŮ, které mají v sobě podobnou tématiku, s tímto snímkem, mají pro OPERACI DUNAJ katastrofální dopad. Film nejen, že není vtipný, ale i historicky nepřesný. Opravdu velké zklamání. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Katastrofální film. A to po všech stránkách. Nejde jen o nevalnou technickou kvalitu snímku, ale hlavně jde o to, s jakou drzostí dokázali tvůrci filmu natáhnout do úctyhodné délky zápletku s polským tankem havarovaným v hostinci onoho osudného srpnového rána v roce 1968. Kdyby alespoň šlo filmu o nějaký seriozní pohled na citlivé téma, ale je smutné, že počáteční nevraživost k polským okupantům postupně přeroste v sympatie, ale aby to nebylo málo, ve filmu je k vidění i scéna, kterak do vesnice dorazí i ruský tank a v rámci absolutní antipatie k ruským vojskům, se staneme svědky vražedného tankového polsko-ruského souboje, v tu chvíli bylo dílo zkázy dokonáno. Herecký ansámbl čítající jména, jako jsou Holubová, Polívka, Hrušínský, Issová, Dušek nebo i Menzel byl hozen opravdu do ledové vody a režisér neměl cit pro vedení herců, navíc byl i mizerný vypravěč a evidentně se spoléhal na to, že herce jen tak mimoděk vrhne na plac a děj se vůle boží. Jenže Menzel s Hrušínským jsou herecky skoro až zoufalí a zbytku obsazení mně bylo skoro až líto, že vůbec v tomhle mohli hrát. A tak se sám sebe ptám, proč tenhle film vlastně vznikl?! Jeho výpovědní hodnota je nulová a celkově je to jeden z nejhorších filmů, které jsem viděl. Jít na to do kina, tak chci vrátit vstupné. Ahaaaaaaaa! To měla být komedie!. Hahaha. Naprosto čistý odpad. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Psi lejno za zbytecny film: Operace dunaj. Nudny film, ktery mel potencial coby zabavna komedie ve stylu (Sedme roty apod.) ovsem zadny humor jsem zde nezaznamenal, jen otravne poucovani Jirky Menzela, pri kterem se mi chtelo zacit varit koprovou omacku. Tu totiz nenavidim. Shledal jsem to daleko praktictejsim nez sledovat cesko-polskou prehlidku narodnich zvyklosti v kabatu od otrhaneho husarskeho vojaka. ()

NORDEN 

všechny recenze uživatele

Film ktorý mal potenciál byť omnoho lepší. Verím že na tému rok 68 sa dá natočiť kvalitná dráma, a aj dobrá komédia (Pelíšky sú v tomto omnoho lepšie). Chvíľami som mal z niektorých scén pocit ako keby som pozeral nejaký Kusturicov film (kapela hrajúca na odchádzajúcom tanku, "pohrebná" hostina) A ak to má byť rodinná komédia, tak niektoré scény si v tom filme mohli odpustiť. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film vychází z divadelní inscenace, kterou Jacek Glomb úspěšně uvedl v divadle v polské Legnici. (Bart)
  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)
  • Polský tank ve filmu je ve skutečnosti tankem českým - nenašel se T34, který by mohl producent ze svých prostředků zaplatit. (hippyman)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama