Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film, ale docela se mi líbí. Je docela unikátně napsaný, spousta dialogů je napsaná ve stylu poezie, díky čemuž mají krásné tempo, takže film docela utíká. Děj není nic moc, obzvlášť jeho konec mi přišel slabý, ale i tak jsem si ho užil. Hudba se mi taky moc líbila. Herecké výkony taky nebyly úplně k zahození. Prezentace byla většinou nevýrazná, druhá polovina filmu je taky nějak zvláštně rozmazaná, což se mým očím moc nelíbilo. Ale jinak je to podle mě taková standardní neofenzivní pohádka. 6/10 ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Ale ale, to jsou zdejší mentálové opravdu tak samolibí, že jakmile nějaká pohádka vybočí ze všemi schvalovaného klišoidního zpracování plného teplého sluníčka, zářivých disco kulis a velice povedených ftípků, u kterých se může prskat cukroví po stole, tak okamžitě pohádka stojí za starou bačkoru! A ta fujfuj poezie! Kdo to kdy viděl, aby se při pohádce muselo dávat pozor na správné metrum a jestli nám náhodou někam necpou daktyl místo trocheje, že? No tak vy chytráci příště sledujte něco žužu od Trošky, ať tady furt nemusím číst, jak jsou herci jako prkna a že jste čekali infantilní pohádku pro malé smrady! ()

Reklama

Heretique 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější česká pohádka (bez nadsázky), sice pro děti a kohokoliv s fantazií infikovanou prostoduchým obrazem současnosti v telce asi složitá, možná i nepochopitelná, nicméně přijde mi, že je tu krásně zachovaná poetičnost středověkých milostných písní se vším všudy. Věrohodná je i hudba Traxlerů, ve které jsou obsaženy důležité body příběhu. Postava šaška je přesně podle mých představ - blázen, který má výsadu říkat pravdu. Navíc je zřejmá typizace ostatních postav (král, rytíři, princezna, štolba, láska a strach), kdy každá z nich představuje nějaký lidský charakter. A pokud jsou některé výkony trochu prkenné, přičítám to právě silné stylizaci. Víc takových pohádek! ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatné - ale rozhodně se to nedá považovat za snímek pro děti (záměrně nepíši za pohádku), už jen pro tu poezii, která nejmladší diváky nenadchne. Na druhou stranu, když to není pro děti, tak pro koho? Dospělého tento film zaujme snad ještě méně... Každopádně Filipu Blažkovi podobné role sedí dokonale a ani tady tomu nebylo jinak. To Ježková, jako princezna, už mi tam seděla méně, ale přežil jsem to... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem na tom byl v kině. A přišlo mi to divný, i když mi bylo teprve necelých 10... O několik let později potvrzeno... Je to divný... Jen rádoby poetické (trapné žalo(stné)zpěvy) nepřiměřeně brutální, s nemožnými herci, nemluvě o snaze o divadelní dramatičnost (hovory s šaškem)... Slabota... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na hradě Vysoký Chlumec u Sedlčan a ve Starém královském paláci na Pražském hradě. (SONY_)

Reklama

Reklama