Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

otík 

všechny recenze uživatele

Snad až zbytečně haněný romantický příběh z dob rytířů, ve kterém láska a věrnost něco znamenala. Filmově to sice není žádná sláva, ale pořád film nabízí slušnou středověkou zábavu, bohužel také toporné herectví a hrozně otravné písničky. Na druhou stranu pohádkových příběhu natočených v exteriéru a na skutečných hradech není hodně. Takže sice podprůměr, ale v celku slušný. Hudba: Petr Traxler ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska jsem si jen tak po návratu z práce pustil ČT s nevyřčenou otázkou čím nás dnes zase bude krmit a hned poznal tu dávnou na mandolínu vydrnkávanou melodii... I pohodlně jsem se usadil a nechal se odnést o více než 20 let zpátky... Zpátky na Krumlov, Točník, Žebrák, Kašperk a vůbec na všechna ta krásná místa kam jsem jezdil na středověké slavnosti. Tam pak vpíjel atmosféru ,,středověku a renesance'' jak jen to šlo... V těch dobách vznikla i tato záležitost. Hudbu nesložil nikdo jiný než Petr Traxler a ,,modří'' již jistě vědí, když napovím Skiffle Kontra. Tento romantický film rozhodně není pohádkou byť mnohé jistě mátly někdy až hrůzné kostýmy. Je to veliká škoda, protože příběh sám je velice poetický, vezoucí se na vlně romantismu. Chápu, že už tehdá mohl působit naivně a to nemluvím o přiblblém dnešku. Bohužel navzdory snaze udělat film výpravným, některé kostýmy (za všechny jmenujme prostředního rytíře - dal jsem mu pracovní název Měsíčník) byly hrozné. Jestli mám na něco vážně averzi je to rytíř ve fialových legínách a je úplně jedno zda v nich běhá Richard Gere nebo Filip Blažek. Měsíčník měl kombinaci zelené se žlutou, případně bledě modrou a bylo to barevně šílené i na devadesátky, které přály hodně barevné módě. Někteří rytíři měli jakési sukně připomínající ubrusy, jeden nebožák měl spodní lem obšit krajkou, byť od pasu nahoru byl oděn v turnajové brnění. Oni vůbec všichni ti zbrojnoši toulající se hradem v turnajovém brnění (tedy brnění určeném k turnajům aby se minimalizovalo zranění) byli k smíchu. Nesedla mi tam ani moc Jitka Ježková, z níž je dnes fešná čtyřicítka, ale tehdy to bylo ještě takové nic s velkýma očima a proklatě prázdným dekoltem .-). Komu to tam naopak slušelo byla Míša Kuklová v podobě lásky. Zvláštní byl i divně rozmazaný obraz, připomínající pohled přes zapatlané brýle a to zejména na skupinky zbrojnošů na slunci. Nevím zda to bylo odlesky od zbroje nebo záměr... Ať tak či tak, MC kazetu s písněmi Traxlera samostatně vydanou a zpívanou jen jeho skupinou, nikoliv herci jako ve filmu jsem měl a měl jsem ty písně i příběh moc rád. Proto jsem u tohoto počinu více než shovívavý. Je to otisk doby doby svým způsobem rarita jíž by dnes už jen těžko natočil. Otisk tehdejšího mládí (herců i mého), otisk nesoucí sebou kupy vzpomínek. Krásných vzpomínek. Čas mezitím poskočil mohutně vpřed, není už ani Petr Traxler, leč balada o krásné paní a třech rytířích zůstává... A tak dávám za tři jednoruční meče. Vím, že je to velkorysé hodnocení, ale ty odpady si to nezaslouží! * * * ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem po této dobrodružné historické hudební romanci pátrala. Zajímaly mě hlavně šermířské souboje, protože jsem kdysi v mládí jako romantická duše tento sport spolu s jezdectvím sama pěstovala. Se zájmem jsem se na film podívala. Škoda slabších hereckých výkonů, protože takový snímek s doprovodem poetických středověkých písní a dialogy ve verších, je v našich krajích ojedinělý. Tento baladický rytířský příběh o lásce byl natočen se slušnou výpravou ve skutečných přírodních a hradních exteriérech. Asi mu sluší spíš televizní obrazovka než filmové plátno. A taky by se hodila opravdu krásná paní. ()

lekr odpad!

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si že jenom české televizní pohádky stojí za hovno ale jak tak koukám i ty filmové. Nablblý příběh hrající si na baladu, která ale "nečekaně" skončí šťastně ( já tak nenávidím když se filmy nedrží předlohy ), notně pochmurná atmosféra, příšerná hudba a nezvládnuté herecké výkony. Nechutné kreace Blažka, Ježkové, Rajmonta, Pomeje i dalších jsou opravdu na blití....dětem by se to líbilo ale díky pesimistickému vyznění filmu opravdu pochybuju že by se na to mohli koukat. Pro děti nevhodné, pro dospělé nezajímavé....zajímalo by mě s jakou návštěvností producenti počítali... ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Ale ale, to jsou zdejší mentálové opravdu tak samolibí, že jakmile nějaká pohádka vybočí ze všemi schvalovaného klišoidního zpracování plného teplého sluníčka, zářivých disco kulis a velice povedených ftípků, u kterých se může prskat cukroví po stole, tak okamžitě pohádka stojí za starou bačkoru! A ta fujfuj poezie! Kdo to kdy viděl, aby se při pohádce muselo dávat pozor na správné metrum a jestli nám náhodou někam necpou daktyl místo trocheje, že? No tak vy chytráci příště sledujte něco žužu od Trošky, ať tady furt nemusím číst, jak jsou herci jako prkna a že jste čekali infantilní pohádku pro malé smrady! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na hradě Vysoký Chlumec u Sedlčan a ve Starém královském paláci na Pražském hradě. (SONY_)

Reklama

Reklama