Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

curunir 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý započal éru katastrofických filmov tak obľúbených v 70-tych rokoch minulého storočia. Príjemným oživením bolo delenie obrazovky, čím sa dokonale navodila aktuálnosť udalostí, pričom podľa mňa sa to najlepšie podarilo pri hádke Lancastera s manželkou, kedy sa nám dokonale ukázal ich súkromný život. A práve s tohoto dôvodu priblíženia ľudských osudov sú aj po rokoch tieto filmy omnoho kvalitnejšie ako súčasná produkcia, ktorá sa viacej sústreďuje na technickú stránku a osudy jednotlivcov necháva vlastne úplne bokom. Helen Hayes je vo svojej milej úlohe úplne skvelá, svoje postavy však dobre zahrali aj Dean Martin, Jean Seberg či George Kennedy. Film má trocha pomalší rozbeh, až sa zdá, že sa katastrofy nedočkáme, postupne však naberá takej rýchlosti boeingu, že dokonale pripúta do sedačky. Sprvu mienené 4* sú myslím na prilepšenie dostatočne obhájené a v mojich očiach film, ktorý dosahuje kvalít absolútnej špičky žánru - Skleneného pekla. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Podle příručky je tohle nemožné. To se mi na 707 líbí nejvíc. Umí všechno, jen ne číst. Pustil jsem si to předtím, než jsem zamířil na Václava Havla a křeslo před obrazovkou opouštěl ukonejšen; nic se nemůže stát. Letiště je jedním z filmů, jehož nemnohé kvality zmizíkuje znalost epigonů; to, jak málo se líší od Připoutejte se, prosím!. Dnes působí film podle předlohy Arthura Haileyho jako šablona plná klišé na všech úrovních: K nepřečkání dlouhá, vše-objasňující expozice, nenápadné staré báby = zlo, kněz fackuje hysterického pasažéra, starý prasák (Dean Martin, očividně pod parou) má radost z miminka, dříč si dá na oslavu dobře odvedené práce doutník. Osvěženími filmu jsou paradoxně též klišé - ta, která by dnes (bohužel) neprošla - rozvod jako dobré řešení, kouření v letadle a třeba z hlediska úzkostlivé bezpečnosti skandální názor pracovníků letiště: Neotravuj pasažéra tím, do čeho nám nic není. Trio Zucker / Zucker / Abrahams mělo s parodií strašně málo práce. Ve výsledku se ztotožňuji s výrokem Burta Lancastera: jde o nejhorší brak, který kdy byl natočen. ()

Reklama

SjamK 

všechny recenze uživatele

To se jen tak nestane, aby se člověk u filmu, který se často cituje s přídomkem "katastrofický" tak dobře bavil. Zdá se mi, že Letiště si tak trochu utahuje samo ze sebe (snad neúmyslně?) a nálepka "drama/thriller" by ještě měla být doplněna o "komedie". Vlastně se ani nedivím bratřím Zuckerům a Jimu Abrahamsovi, že se jali natočit Připoutejte se, prosím!, protože Letiště a tomu podobné filmy k tomu přímo vybízejí. Vtip je v tom, že Připoutejte se, prosím! mi osobně přišel ve své podstatě mnohem "katastrofičtější" a vypointovanější než Letiště, u kterého jsem si právě chvílemi připadala skoro blbě, že se musím pořád pousmívat, smát, a ta "katastrofa" jaksi nikde. Asi takle nějak: Legrace, legrace a teď Prásk! díra v letadle - a jó, počkat, my jsme vlastně v letadle a možná i spadneme. Ne, ale to ne, nespadneme, ti týpci tam dole jsou nějak moc v klidu, vlastně to nic není. -Aha, vypadá to, že té holce támhle něco je. Jo, ale je přece těhotná, tak to bude vpohodě, snad by nám nezkazila happyend a taky by to mohlo praštit s kapitánem... Pak jsem si říkala, jestli bych toho pobaveného úsměvu neměla nechat a nasadit vážnější tvář, abych nekazila tvůrčí záměr (kterýžto je v Připoutejte se poněkud jasnější :), ale když ono to prostě nešlo. Konec konců, nechci přece pořád jen kritizovat za naivitu a nevěrohodnost... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se nějakou administrativní chybou stanu ředitelem významného mezinárodního letiště, tak jsem si zcela jist, že mou pravou rukou bude dvojnice schopné slečny Livingstonové, všechny letušky budou vypadat jako úchvatně fackující Gwen a údržbu mi na ploše budou zajišťovat minimálně tři naklonovaní Joeové Patroniové. Jen tak to může fungovat a já budu moci zdravit správní radu zdviženým prostředníčkem. Dosud však ředitelem letiště nejsem a tak mi nezbývá než uznat, že se mi líbilo v kanceláří, na letištní ploše i v letadle a to je co říct, protože já si za letu musím nejméně dvakrát otevřít okénko a jednou vyjít hlavním vchodem na čerstvý vzduch. To platí zejména v letadle Global 2, ve kterém se hromadně kouří a každý si do něj může donést svou vlastní výbušninu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavným lákadlom bol pre mňa B. Lancaster. Miernym sklamaním pre mňa bolo, že bol iba jednou z mnohých postáv. Možno si tých postav režisér nabral až príliš, aj keď o žiadnej z nich nemôžem povedať, že by bola zbytočná, len im možno dal zbytočne veľa priestoru. Veľmi priemernú a ničím výnimočnú prvú polovicu zachraňuje tá druhá, kde už ide do tuhého. To bol dôvod, prečo som sa nakoniec po váhaní priklonil k slabším štyrom hviezdam. Tiež som si vyskúšal zopár adrenalínových jázd ako čierny pasažier a fakticky to má čosi do seba...70%. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Poslední film Jessie Royce Landisové, Van Heflina i Thomasa Browne Henryho. (džanik)
  • Patty Poulsenová, která hrála letušku Joan, byla skutečnou letuškou American Airlines. Zvítězila v soutěži krásy letušek, kde jednou z cen byla právě role v tomto filmu. (džanik)
  • Film se natáčel od 31. ledna do června 1969. Natáčelo se na mezinárodním letišti v Minneapolis/St. Paul, kde během zimy nebývá nouze o sníh. Zpočátku byly producenti nuceni jako náhražku použít bělené piliny, v dalším průběhu natáčení pak přišla skutečná sněhová bouře.

    Obdobie natáčania trvalo od 31. januára do júna 1969. (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno