Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný, dnes již klasický, snímek podle knihy mého oblíbence Arthura Haileyho. Film se dobře udržel románové předlohy a podle mého v něm nejvíc zaujaly kupodivu vedlejší role. Paní Quinsetová vystřižená Helen Hayes (Oscar) a Joe Patroni, kterého si s chutí zahrál král vedlejších rolí George Kennedy. Přes kvalitu filmu doporučuji knižní podobu :) ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70% ... Na vtedajšie pomery celkom kvalitný katastrofický film, až na to že napätá atmosféra bola prerývaná vtipnými scénami takže to v konečnom dôsledku nepôsobilo tak intenzívne katastroficky, čo by som pri takomto filme označil skôr za negatívny aspekt, aj keď tie vtipy neraz pobavili. Chýbalo mi nejaké vzrúšo, nejaká gradácia. Zaujímavá zmeska postáv. Hudobná vložka sa mi moc neľúbila. Vzťahy na pozadí sú len tak ľahko načrtnuté a moc sa v nich tvorcovia nerýpu, škoda. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tehdy ještě tvůrci věděli, co takový Michael Bay nebo Roland Emmerich nikdy nepochopí. Že napětí ve filmu není přímo úměrné počtu explozí, že jde především o schopnost udržovat atmosféru a gradovat děj. Ve filmu jsou samozřejmě přítomna skoro všechna žánrová klišé, ale tvůrci s nimi uměli pracovat, koneckonců film vznikl jako adaptace knihy mistra oboru. Po dlouhé době jsem si to dnes zase docela rád připomněl. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

To se jen tak nestane, aby se člověk u filmu, který se často cituje s přídomkem "katastrofický" tak dobře bavil. Zdá se mi, že Letiště si tak trochu utahuje samo ze sebe (snad neúmyslně?) a nálepka "drama/thriller" by ještě měla být doplněna o "komedie". Vlastně se ani nedivím bratřím Zuckerům a Jimu Abrahamsovi, že se jali natočit Připoutejte se, prosím!, protože Letiště a tomu podobné filmy k tomu přímo vybízejí. Vtip je v tom, že Připoutejte se, prosím! mi osobně přišel ve své podstatě mnohem "katastrofičtější" a vypointovanější než Letiště, u kterého jsem si právě chvílemi připadala skoro blbě, že se musím pořád pousmívat, smát, a ta "katastrofa" jaksi nikde. Asi takle nějak: Legrace, legrace a teď Prásk! díra v letadle - a jó, počkat, my jsme vlastně v letadle a možná i spadneme. Ne, ale to ne, nespadneme, ti týpci tam dole jsou nějak moc v klidu, vlastně to nic není. -Aha, vypadá to, že té holce támhle něco je. Jo, ale je přece těhotná, tak to bude vpohodě, snad by nám nezkazila happyend a taky by to mohlo praštit s kapitánem... Pak jsem si říkala, jestli bych toho pobaveného úsměvu neměla nechat a nasadit vážnější tvář, abych nekazila tvůrčí záměr (kterýžto je v Připoutejte se poněkud jasnější :), ale když ono to prostě nešlo. Konec konců, nechci přece pořád jen kritizovat za naivitu a nevěrohodnost... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nez zacnete cist upozornuji dopredu ze cely komentar je spoiler ale nevidim jiny zpusob jak upozornit tech par jedincu kterych asi moc nebude co tenhle velmi precenovany film jeste nevideli aby se mu vyhnuli avizovane strhujici napeti se totiz nekona je to jenom neco pres dve hodiny nekonecny nudy z toho hodinu a pul se resi problemy se zapadlymi ranvejemi a ze do letadla asi nastoupil magor z bombou ten ji pak opravdu odpali nacez zabije jenom sebe a udela pritom malou diru do letadla to pak bez problemu pristane a je konec nuda nuda a zase nuda no co se da delat tenhle film serii letist rozjel a je bezkonkurencne nejslabsi to se nebojim napsat na ten vysokej rating bacha ten muze zmast ale opravdu zabavny dily jsou az ty ostatni asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit ale mne se to proste nelibilo ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Burt Lancaster, který spolu s Deanem ztvárnil vedoucí úlohu, si díky úspěchu snímku přišel také ke slušné sumě. Navzdory nečekaným příjmům Lancaster údajně film označil za "nejhorší brak, který kdy byl natočen". (džanik)
  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)
  • Skutečná hvězda tohoto snímku, letadlo Boeing 707, bylo pro záběry exteriérů zapůjčeno společností Flying Tiger Line (nyní sloučenou s Fedex). Po dokončení filmu byl stroj vrácen Flying Tigers a později byl prodán a prošel rukama několika majitelů. Skončil tragicky, nehodou během přistávání 21. března 1989 v brazilském Sao Paulu. (džanik)

Reklama

Reklama