Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Úvodní hodinka je poněkud pomalejší a nudnější, avšak slouží k nastínění celé situace, jež sehraje klíčovou roli v druhé polovině filmu. Ukazuje situaci na letišti, cestující a vztahy mezi hlavními hrdiny - zaměstnanci letiště, ale také piloty a letuškami. S blížícím se koncem je snímek napínavý a poutavý, byť konec lze předvídat. Potěší herci a celková atmosféra snímku. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem už viděl několikrát, ale hodnotim až teď. V paměti mi to utkvělo jako taková ukecaná telenovela z prostředí letiště, ale vzhledem k hodnocení a oslavnejm komentářům, jsem si myslel, že si to prostě jenom blbě pamatuju. Dneska šel film v televizi a já jsem zjistil, že si to pamatuju velice dobře. Tam se opravdu celou dobu jenom kecá a kecá a kecá a nějaká ta katastrofická část se odehraje až někdy během posledních 30 minut. Jinak celou dobu sledujete, jak se tam snažej ručně vykopat nějaký zapadlý letadlo a do toho různý rozhovory typu: "Miláčku, kdy se vrátíš domu? - Asi se zdržim. Máme pohotovost. - Takže práce je ti milejší než já? Takhle se nedá žít, blablablabla..." Když se teda na konci děj konečně přesune na palubu letadla, tak se dá mluvit o nějakym napětí, ale to nevyváží předchozích cca 100 minut naprostý nudy. Tahle katastrofická "klasika" mě dost zklamala. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velké filmy dělají maličkosti, v tomto případě nejen herci v hlavních rolích, ale především ti ve vedlejších, od černé pasažérky, přes letištního technika až k půvabné Sebergové. V hlavní rolí září Lancaster a Martin, který pro mě překvapivě drží krok. Děj je skvěle vystupňován s řadou bočních příběhů, které jsou propletené a utváří výborný celek. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím starší, tým lepší. No, na mnohé filmy to platí a tento k nim určite patrí. Blockbusterovský nádych má tento film po mnohých stránkach, celá plejáda hereckých és, napínavá atmosféra a ten správny popcornový príbeh so svižným spádom. Napriek jeho pomerne prehnanej dĺžke je scenár stále atraktívny a nenudiaci, hlavne vďaka rozmanitému deju. 80%. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně dobře se na to kouká, i když se vlastně nic až tak zásadního neděje. Spousta postav a každá aspoň trochu zajímavá. Škoda, že ten konec není až tak drsný, jak si člověk sliboval podle Airplane!, ale i bez Macho Grande je to dobrý film toho typu, co se už dneska netočí. Super nápad rozdělene obrazovky! ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Poslední film Jessie Royce Landisové, Van Heflina i Thomasa Browne Henryho. (džanik)
  • Film a kniha sú inšpirované skutočnými udalosťami, keď 22. mája 1962 vybuchol let Continental Airlines č. 11 z O'Hare do Kansas City nad mestami Centerville a Unionville v Iowe a Missouri. Jeho pád je zrekonštruovaný v seriáli Letecké nešťastia a ich tajomstvá (od r. 2011). (Arsenal83)
  • Americká kostýmová návrhárka a dizajnérka Edith Head navrhla sériu oblečenia inšpirovaného filmom. Tento rad sa nazýval kolekcia „Airport Look“ a bol uvedený na trh módnou prehliadkou v januári 1970. Biznis plán však nebola úspešný a oblečenie bolo potichu stiahnuté z pultov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama