Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne znepokojujici zalezitost a nad ocekavani dobrej film. Mame tu normalni filmy, pak filmy, ktery tvrdi, ze jsou podle skutecnejch udalosti a pak filmy, ktery se tvari jako nalezeny zaznam rucni kamerou. Tohle je znacne originalni mix mezi vsim, takze tu jsou jak dokumentarni zabery, tak dokumentarni overvoice a herci jsou predstavovani jako herci hrajici postavy a prehravajici udalosti ziskane behem rozhovoru a ze zaznamu. Samozrejme se muzem dohadovat, jak verohodne to pusobi, nektery dokumentarni zabery moc nevysli, ale proste to filmu hodne pridava. Ten se totiz rozjizdi pomalu, ale postupne pritvrzuje a stale graduje mysteriozni atmosferu a ke konci to zacne mit lehkej nadech hororu. Je az s podivem, jakou atmosferu dokazal vytahnou Osunsanmi vlastne jen z hromady "dokumentarnich" zaberu a rozhovoru, obcas pod hypnozou. Ve vysledku to je ale proste hodne pusobivy a Milla si zas po case strihla neakcni roli a je perfektni. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty jsou výborné.. jenže nic netrvá věčně a snímek se BOHUŽEL hodlal stát něčím víc než jen béčkem o mimozemšťanech a ve vlastních ambicích se kapánek zašmodrchal. Zajímavý nápad, z kterého se trošku stává módní vlna.. někoho nadchne, jiného naštve. Já zůstal někde na půli cesty, o to snáz se mi na něj zapomínalo!! ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmov o inteligentných a nadprirodzených veciach bude ešte veľa, každopádne tento medzi inteligentné a nadprirodzené určite nespadá. Je to len šikovne a účelne natočený mysteriózny thriller, ktorý využíva nefiktívno-fiktívne udalosti, ktoré sa stali-nestali. Režisér lišiacky použil všetky dostupné prostriedky, aby filmom vzbudil znepokojenie a spoľahlivo sa mu to podarilo. Každopádne, keby bol námet prezentovaný ako jedna epizóda z 'The X Files', určite by sa jednalo o jeden z vrcholných dielov. Priamo horrorových scén nie je vo filme veľa, ale podobne ako v nedávnom 'Paranormal Activity', keď prídu, tak stoja za to. Atmosféra je celkom dobrá, trošku trvalo, kým ma dokázal film zaujať, ale zaujímavé spracovanie, strih a kamera si ma veľmi získalo. Inak si ale myslím, že Osunsanmi veľkú budúcnosť nemá. 75%. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Paranormální aktivita se zelenými mužíčky natočená na trochu lepší kameru se slavnějšími herci? Nebo prodávání bludů pod rouškou senzacechtivosti? Film má své světlé okamžiky - většinou když někdo nelidsky řve, levituje nad postelí a trhá hlavou jako ve Vymítači ďábla, ale jinak je to takový narativní teleshopping, který slibuje, že když v následujících patnácti minutách neodejdete, dostanete pointu a k ní ještě jednou zdarma. A samozřejmě je to podraz. I bez Horsta. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

The Fourth Kind: stupidní sračka! Ala Paranormal activity. Když se něco mělo dít, tak rozmazaná kazeta. Bože, neuvěřil jsem ani slovu. Kupa pomatenců. Milla Jovovich u mne klesla na minimum. A mimochodem, taky se občas ve 3:30 hod. budím..... a jdu do práce A za oknem občas vídám kosi a holubi. Je možné, že mne taky unášejí a znásilňují :-) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Jak je uvedeno výše, údajně neexistují žádné záznamy, že by kdy Dr. Abigail Taylorová pracovala na Aljašce jako psycholožka. Na stránkách Alaska Journal of Psychiatry však byl umístěn životopis Dr. Tylerové a její články o poruchách spánku, emočních problémech, hypnoterapii a regresní terapii. Po masových vyhledáváních na internetu ale bylo vymazáno vše, co obsahovalo její jméno. Šlo o součást reklamní kampaně. (Kailo)
  • Natáčení filmu probíhalo v Bulharsku. Úvodní záběry, které mají zobrazovat město Nome, je ve skutečnosti Squamish v Kanadě. (_ksilt)
  • Podle propagačních údajů Universalu je film založen na výsleších psycholožky Abigail Tylerové, ale o žádné Abigail Tylerové nejsou na Aljašce, kde k událostem došlo, nikde žádné záznamy. Ředitel Aljašského psychiatrického institutu Ron Adler ani prezident Aljašské psychologické asociace Denise Dillard o Abigail Tylerové v životě neslyšeli. (3DD!3)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama