Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (367)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Regulérní dvd béčko/céčko jako prase, které se nějakou "ZÁHADOU" dostalo až do kin.Renny Harlin jako tvůrce spadl do propasti zoufalého rutinérství, obyčejnosti a nudy.Připomělo mi to found footage hovna točený ruční kamerou kd jakým puberťákem, jakých je v americké produkci mrak, tady ten ansábl zoufale netalentovaných neherců ovšem vede člověk, který v kinematografii přeci jen kdysi jméno měl a možná i díky tomu, se dá místy mluvit o něčem, co by se dalo nazvat snad i filmem nebo tak něčím.Např. scéna s lavinou je opravdu výtečná a s překvapivě dobrými triky, při naháněčce v bunkru to mělo místy opravdu atmosféru a našla se i nějaká lekačka.To ovšem nestačí a celkově to film, ve kterém je hora kolosálních scénáristických píčovin, nesympatických herců a tupého a neuvěřitelně předvídatelného konce, nezachrání.Hlavní hrdinové vám budou u prdele a celou stopáž pro mě bylo největší ZAHÁDOU, jak mohla jedna píča v manželství udělat z akční ikony Horu Sraček, která za posledních 20 let natočila doslovu horu píčovin.Pokud můžu ještě dodat, nadávat scénáristovi, že napsal sračku jen proto, že se jmenuje Vikram, svědčí opět o totální demenci jedné zdejší hvězdy, pravdou ovšem zůstává, že Vigvam se opravdu moc nepředvedl a jeho scénář působí, jako by ho psal 14 letý zhulený osmák při přestávce mezi zeměpisem a dějepisem.20%. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Fuf, ako vidím tunajšie hviezdičkové hodnotenie, asi budem musieť nazvať Devil's Pass mojím guilty pleasure. Tento horor som mal v pláne zhliadnuť už pred nejakou dobou, pretože ma pôvodný tragický a hrôzunaháňajúci incident z roku 1959 kedysi veľmi zaujímal. A i keď Renny Harlin spracoval Záhadu Hory Mŕtvych jemne amatérskym spôsobom, ktorému by sa dalo viacero vecí vytknúť (napríklad to vtipné použitie CGI k záveru), nutno podotknúť, že scenár nestojí za pokrčenie a vyhodenie (i keď niektorí diváci tvrdia opak) a atmosféra je na prekvapenie väčšinu času celkom slušná . Bavil som sa, dejová línia ma nenudila, naopak, moju fantáziu rozvírila natoľko, že sme s priateľkou po filme viedli o danej udalosti menšiu diskusiu a hľadali na internete doplňujúce informácie, ktoré by podporili naše teórie. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím, mně tedy připadalo, že tvůrci docela chytře (v rámci žánru found footage horror) používají reálná fakta o výpravě s mišmašem vlastní fantazie, aby vytvořili něco svého, trochu strašidelného, trochu zábavného, trochu (nechtěně) legračního. Samozřejmě od toho člověk nesmí čekat nic jiného, rozhodně ne žádné objasňování nebo teoretizování, jak to doopravdy mohlo být. Těm, které zajímalo spíš to reálné, bych doporučila díl pořadu Fakta vítězí na Youtube, Patrik Kořenář to tam všechno moc krásně rozebírá a vysvětluje a dokládá na základě opravdických informací a hledání v archivech a tak. Nyní budu mírně spoilerovat: Jediná výtka, kterou reálně mám, je vůči těm deskám, které hrdinové našli. Škoda, že do toho museli zatahovat ten Filadelfský experiment a že k onomu "vysvětlení" nedošli nějak ukotveněji k místu samému na místě sami. Během sledování jsem si ještě říkala, že s těma zombíkama už to trošku potentočkovali, ale jakmile to dospělo ke konci, tak jsem z toho měla dětskou/stupidní radost. Hihihi. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Devět zpackaných životů, desítky nevyřešených a nevysvětlených otázek. Dnešní doba často nehledá viníky mezi lidmi, ale zvlášť ve filmové branži za leccos můžou zombie, zlí mimozemšťané, v dětství týraní psychopati nebo Rusové. Nízkorozpočtový horor Záhada Hory mrtvých patří na videotrh. Přesto v tuzemských kinech „potěšil“ hrstku diváků, kteří zřejmě chtěli vědět, kam se posunul akční specialista Renny Harlin. Ten na to šel po dvou liniích. Nejprve slušně pobavit a následně znepokojit nejrůznějšími konspiračními teoriemi. Tyhle události se totiž skutečně staly – jenže koho to zajímá? Kochání zasněženou krajinou je poměrně fajn, objevování lidských jazyků, stop ve sněhu nebo tajných bunkrů vlastně taky, i když všechno mohlo být o polovinu kratší. Digitální lavina pak potěší asi nejvíc, protože úkryt v bývalém vojenském bunkru s opuštěnou tajnou laboratoří už je mišmašem mezi bránou času a zběsile poskakujícími zombíky. Ale to už prozrazuji moc. Formálně je to nuda, nic moc nevymyslí ani právě vyhořelý Fin Harlin. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Film vychádza z otrasnej reálnej udalosti, ktorá sa stala kedysi v Rusku a je ďaleko zaujímavejšia ako samotný film. Keď už nič iné, aspoň upriamuje pozornosť na ňu. Ako zahynuli alebo boli usmrtení členovia výpravy, vedenej Igorom Ďatlovom, dňa 2. februára 1959, zostáva dodnes veľkou záhadou, aj pretože sovietska kriminalistika a možnosti rôznych expertíz boli vtedy na nižšej úrovni. Črtajú sa mnohé hypotézy a vysvetlenia: od lavíny cez skúšky tajných zbraní až po mimozemskú intervenciu. Jednej členke výpravy dokonca chýbal jazyk, mäkké tkanivo okolo úst a nebola zakrvavená, viacerí členovia nemali oči, ich telá našli v spodnej bielizni v neprirodzenej polohe, čo by nasvedčovalo skôr úmrtiu z podchladenia, ktoré je spojené s paradoxným vyzliekaním a zahrabávaním (http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothermia), ale to už odbieham... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)

Reklama

Reklama