Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Aky 

všechny recenze uživatele

Western ctící všechna pravidla svého žánru. Samozřejmě, že je to trošku pohádka - to proto, že je to western. Eastwood je v této poloze stejně výtečný jako vždycky, několik skutečně originálních nápadů, které se jinde nevidí, několik okamžiků, kdy napětí skutečně jen drnčí a tajemný pootevřený konec jako závěrečná ozdůbka. Není to absolutní vrchol, také nedávám 100%, ale 80, ale solidní western solidní Eastwood určitě. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo pistolnické charisma. Bez něj by ten film byl mírně řečeno o ničem. Clint však i v 55 letech působí parádně a oči se mu blýskají jako za mlada. Jen díky tomu je jinak prachobyčejný western alespoň částečně zábavnou podívanou. Notoričtí fandové žánru to možná ocení více, nicméně u mě jako člověka, který bere western jen jako občasný oddych, prostě jen lepší průměr. Není zde totiž nic navíc, co by si člověk zapamatoval a koneckonců ani závěrečný souboj nemá zdaleka takové grády jako slavné věci let šedesátých. Mírně mi vadily i poněkud přitroublé dialogy, ale to už taky k westernům patří. Abych to ale už dál nerozmazával, tak jen ve zkratce: Fandové westernů a obzvláštně Clinta Eastwooda, s klidem se na to podívejte, ostatní pak s čistým svědomím vynechejte. P.S. Bondovský Jaws velmi, velmi potěší:-) ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Westernová pohádka, v níž dobro (Kazatel= Otec=CE) přestřílí/pobije neskutečné množství padouchů. Scéna bitky s kusem "dobrého ořechového dřeva" je skoro jako z Mrazíka. Patrná snaha o řemeslně efektní podívanou (příroda, hudební podkres) u mě postrádá efektivitu. Jediný mrtvý ze skupiny trýzněných si za svou smrt může sám (alkohol, vychloubačnost). Sydney Penny si podobnou roli dospívající dívky (také Megan/Meggie) obdivující dospělého muže zahrála už v sáze Ptáci v trní. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Clint si chtel zavzpominat na zanr, kterym zacinal a stvoril vicemene nicim neurazejici, ale ani nijak oslnujici film. Mame tu westernove naprosto klasickej pribeh s predvidatelnym dejem. Navic s na western hodne pomalu plynoucim dejem a hodne malo prestrelkama. No a pak tu samozrejme mame Clintovo klasickou postavu bezejmennyho drsnaka s pekne presnou muskou. Ze zacatku se to tak sice nezdalo, kdyz vyskocil na scenu jako akcni kazatel, ale za chvily uz sklouznul do svy typicky postavy. U ktery je desna skoda, ze na zaver tak trochu vysumi do ztracena, celkove ten zaver neni buhvijak dobre vygradovanej. Nicmene i kdyz je film fakt pomalej, Clint je proste frajer, takze pred kamerou to charismaticky tahne a za kamerou to pekne natocil, takze ty dve hodinky docela slusne utecou, aniz by film zacal nudit. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najlepšie westerny sú proste s Clintom Eastwoodom, to je jasné. Toto bol skoro úplne prvý, ktorý som s ním videl a aj keď som bol malý chlapec, tak si ma proste Eastwood ihneď získal. Síce sa v tomto westerne veľmi nestrieľa, ale atmosféru má úžasnú a Eastwood opäť exceluje v úlohe muža s tajomnou minulosťou a finále stojí za to. V tomto westerne je myslím všetko klasické, čo očakávate od Clinta Eastwooda a pritom vo veľmi prívetivej a milej forme, žiadny veľký drsný snímok. Bledého jazdca som prvýkrát videl už pomerne dávno, ale pre svoje čaro a túžbu po prežitie snov je to podľa mňa film, na ktorý sa radi pozriete po rokoch znovu. Z môjho pohľadu ide o poctivú filmársku prácu, ktorá si nehrá na nejaké veľké umenie, alebo mimoriadnosť hodnú veľkej pozornosti. Práca kameramana je klasická, klasické sú dlhšie dialógy, dokonca je aj námetom podobné niekoľkým filmom, ale napriek tomu je to pozitívny film. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Počátky snímku sahají do konce sedmdesátých let, kdy si Clint Eastwood domluvil schůzku se scénáristy Shryackem a Butlerem, kteří už s ním dříve spolupracovali na filmu Železný stisk (1977). (ClintEastwood)
  • Natáčení se neobešlo bez problémů. Eastwood měl při jedné ze scén "v sedle" nehodu, která skončila zlomenou klíční kostí. Naštěstí se to stalo až během posledního dne natáčení. (ClintEastwood)
  • Děj filmu se odehrává v 19. století, ale Eastwood v něm prezentuje některé své názory na současný svět, především ochranu přírody a vykořisťování v kapitalistickém světě. Tato témata hrají ve filmu klíčovou roli. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama