Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

kwoky 

všechny recenze uživatele

Divadelní verzi minulý rok jsem si užil víc. A i v ní hrála Lucka Zedníčková skvěle. Tohle se prostě trochu vymyká běžnému systému hodnocení. Všechny herecké výkony jsou skvělé, jen prostě některé scény úúplně nezafungovaly jak měly. Celek je ale i tak hodně dobrý a stal se právem klasikou. P.S.: Jak mohl takový hňup jako Havelkova postava okouzlit takovou slečnu, to mi zůstává rozum stát. Prakticky sbalila ona jeho :) ()

ouf 

všechny recenze uživatele

Ano . Výborně . Zbožnuji anglický humor a typický český představitel je Jirotka. Výběr herců nadpřirozenou usedlostí. Troufnu si tvrdit , že z tak strašně mělkýho bazénku případně možných stvárnitelů raracha se hodí Vízner naprosto. Jeho chlad , takt , no nejlíp on. Ondra Havelka taky bravůrně , on i jinde působí tak přítomným , plachým dojmem.Za upozornění stojí i Lasica aliaz doktor Vlach , který diváka naprosto odzbrojuje intelektuálním vtipem . Poněkud slabší se mi jevil Petr Vacek ale na něm až tak nic nedrží. Seriál narozdíl od filmu se více podobá knižní předloze což ocení především právě ti , co jsou knihou poznamenáni. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Seriál, který má velkou snahu, ale na svou knižní předlohu nikdy v životě nedosáhne. Záměrně jsem si vybrala ke zhlédnutí seriál a ne film, abych viděla i vystřižené scény a měla zážitek o trochu delší. Psané formě jsem se musela smát nahlas, zde jsem tohle ovšem postrádala. Přesto byly postavy stvořeny zhruba tak, jak jsem si je podle popisu v knize představovala. Tento seriál by potřeboval ale mnohem víc dílů, aby dokázal věrneji citovat velmi obsáhlé dialogy, které mají mnohem vtipnější vyznění, když jsou napsány. Za to ale asi nikdo nemůže. Jako zpestření k maturitnímu učení určitě doporučuji, ale ještě více doporučuji si Saturnina přečíst, je to asi nejvtipnější kniha, kterou v seznamu najdete. ()

Skrivan 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem nechápal, jak někdo mohl z tak útlé a jednoduché knížečky natočit seriál s délkou dvě a půl hodiny. Odpověď je prostá, je to zkrátka prakticky doslovná adaptace. Což místy potěší, místy je to roztomilé, ale místy také až otravné nebo zbytečné. Co se ale musí nechat, je výborný situační humor a bravurní herecké výkony, které jsou vlastně minimalistické, ale o to geniálnější. Celkově vzato může seriál Jirotkově předloze velice zdatně sekundovat. ()

honza2510 

všechny recenze uživatele

Hodně mě zklamalo to, že film se neshoduje s tím co je psáno v knize (například bílý rapid je zelený, dědečkova fordka je škodovka - pokud se jí tak neříkalo, to nevím, řidič sanitky spal v autě a ne vedle vrátného na vrátnici atd. ). Také nejde nevzpomenout to, že tam plno věcí z knihy chybělo, nebo bylo zkráceno. A ještě jsem si slečnu Terebovou podle knihy představoval trošku jinak, ale možná jen při natáčení nenašly herečku shodnou s postavou v knize, no tři hvězdy si myslím bohatě stačí. ()

Zajímavosti (6)

  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Ondřej Havelka a Oldřich Vízner si celé natáčení vykali, až teprve na konci nabídl jako starší Vízner Havelkovi tykání. Vízner tykání až na konci nabídl z toho důvodu, aby si od „svého pána“ udržel patřičný odstup a lépe se mu tak hrálo podřízeného. (sator)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama